Nasjonalt minnested etter 22. juli i det nye regjeringskvartalet

Matias Faldbakken har med sitt forslag "En opprettholdelse" vunnet den internasjonale konkurransen om å utforme det nye nasjonale minnestedet etter 22. juli i regjeringskvartalet. KORO har hatt i oppdrag å lede arbeidet med konkurransen og forprosjekt til det nye nasjonale minnestedet. En bredt sammensatt jury har stått for utvelgelsen.

Matias Faldbakken, . Fotograf: Vegard Kleven

Om prosjektet

(Information in English)

Etter en åpen prekvalifisering og en grundig konkurranse i to trinn, har juryen valgt kunstner Matias Faldbakken og En opprettholdelse som vinner av konkurranse om å utforme det nye minnestedet etter 22. juli. Offentliggjøringen skjedde 8. april 2025 på Kunstnernes hus.  

Les mer om vinnerforslaget og juryens begrunnelse her.

Offentliggjøringen ble strømmet. Se opptaket her.

Pressemeldinger og -bilder finner du her her.

 

Bakgrunn 

Bombeangrepet i Oslo og massedrapene på Utøya 22. juli 2011 er de verste terrorhandlingene i Norge i fredstid. Åtte mennesker ble drept i regjeringskvartalet og 69 mennesker ble drept på AUFs sommerleir på Utøya, de fleste av disse var ungdommer. Mange flere ble skadet og utsatt for akutt livsfare i regjeringskvartalet og på Utøya. Ødeleggelsene var enorme. 

Angrepene var politisk motiverte og utført av en høyreekstrem, norsk terrorist. De var rettet mot grunnleggende demokratiske institusjoner, mot Arbeiderpartiet spesielt og politisk engasjert ungdom på AUFs sommerleir. Grusomhetene i terroristens handlinger savner sidestykke i norsk historie. 

I tiden som fulgte oppsto det spontane minnesteder og minnemarkeringer der folk la ned blomster, bilder og små gjenstander til minne om de døde. I 2012 bestemte regjeringen at det skulle etableres offisielle minnesteder i Hole kommune og regjeringskvartalet, som hedret de døde, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige etter angrepene. Et midlertidig minnested ble åpnet i regjeringskvartalet i 2018. Minnestedet ved Utøyakaia i Hole kommune ble ferdigstilt våren 2022. KOROs tidligere oppdrag om minnesteder ble avsluttet i 2017. Du kan lese mer om prosessen her. 

Oppdraget 

KORO fikk i oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) (nå Digitaliserings- og moderniseringsdepartementet, DFD) å utvikle et forprosjekt for permanent nasjonalt minnested med sikte på å etablere dette i regjeringskvartalet. Her kan du lese oppdragsbrevet fra KDD. I juni 2023 fikk KORO oppdatert oppdragsbrev fra KDD, dette kan du lese her. 

Minnestedet skal ligge på Johan Nygaardsvold plass ved siden av den nye inngangspaviljongen til 22. juli-senteret. Sammen med minne- og læringssenteret vil minnestedet bli en del av det nye regjeringskvartalet. Det nye minnestedet skal være tilgjengelig hele døgnet og skal være egnet for markeringer. Navnene til de 77 drepte skal være en del av minnestedet.  

Oppdraget ble gjennomført som en kunstkonkurranse med åpen prekvalifisering og påfølgende lukket konkurranse i to trinn. 18. september 2023 utlyste KORO en åpen prekvalifisering med frist 1.november 2023. Det kom inn 220 søknader innen fristen.

Første trinn av konkurransen – ti kunstnere/arkitekter/grupper ble invitert til å lage forslag til minnested

5. og 6. desember 2023 møttes juryen for å beslutte hvilke ti kunstnere som går videre til konkurransens første trinn. Disse var Anna Daniell; A K Dolven og Cathrine Vigander; Beate Hølmebakk og Per Tamsen; Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange; Kjetil Trædal Thorsen og Jorunn Sannes; Marianne Heier; Matias Faldbakken; Merete Røstad og Jad El Khoury; Raqs Media Collective (Monica Narula, Jeebesh Bagchi og Shuddhabrata Sengupta); Sumayya Vally og Suzanne Lacy.

Les mer om de til deltagerne her. 

6. juni 2024 presenterte de ti deltakerne sine ideer for hvordan et nytt nasjonalt minnested i regjeringskvartalet kan bli på et åpent seminar på Nasjonalmuseet.

Les mer om skisseforslagene her og se seminaret i sin helhet her.

Disse tre ble invitert til trinn to

29. og 30. august 2024 var juryen samlet på Øvre Sem Gård for å velge hvilke tre skisseforslag til minnested etter 22. juli som skal videreutvikles, og fredag 6. september ble det offentliggjort at følgende tre skisseforslag var med videre: Raqs Media Collective: 22nd July National MemorialMatias Faldbakken: En opprettholdelseHenning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange: En minnelund for 22. juli

Les juryens begrunnelse her.

Disse leverte sine bidrag til juryen 20. januar 2025. Du kan se de tre forslagene her.

I perioden 30. januar 2025 – 2. april 2025, ble forslag og modeller vist på 22. juli-senteret.

8. april 2025 ble En Opprettholdelse av Matias Faldbakken kunngjort som vinnerforslaget. Les mer her

Vinnerforslaget ble valgt av en tverrfaglig jury på 11 personer som har bestått av kunstfaglig, arkitekturfaglig og minnefaglig kompetanse, samt relevante interessegrupper og berørte. Offentliggjøringen skjedde på Kunstnernes Hus. 

Forankring, medvirkning og kunnskap 

I oppdragsbrevet fra KDD står det: “Når nasjonalt minnested i hovedstaden skal etableres, er det svært viktig med et grundig og målrettet medvirknings- og forankringsarbeid. Prosessen blir en del av fortellingen til fremtidige generasjoner om nasjonens reaksjoner etter 22. juli 2011.”  

Arbeidet med minnestedet har rommet en inkluderende og involverende prosess med rom for reaksjoner og offentlig samtale. Nasjonal støttegruppe etter 22. juli og AUF har vært involvert underveis og pekte ut hvert sitt jurymedlem. KORO har også hatt tett kontakt med ansatte i regjeringskvartalet gjennom hele oppdraget.  

Arbeidet har også rommet en kunnskapsserie der vi har innhentet og delt kunnskap som opplevdes som relevant for offentligheten og kunstfeltet, og som har gitt kunnskap til prosjektet. Gjennom kunnskapsserien har relevante fagaktører innen minnestedsfeltet dele sitt arbeid og slik bidratt til å styrke den offentlige bevisstheten og samtalen om hva et minnested kan være i dag.

Foredragsserien, som har den overordnede tittelen Memorials and society: forventninger, forhandlinger og kunstneriske bearbeidelser, ble lansert 21. september 2023 på Deichman Bjørvika. Det er mer informasjon om programmet på denne siden.

Program for forprosjekt

KORO har laget et program for forprosjekt som har vært en viktig del av konkurranse-grunnlaget. Programmet var på høring i perioden 26. juni til 1. september 2023, og er justert etter innspill. Her ble rammene for hvordan KORO skulle gjennomføre oppdraget satt. 

Programmet kan du laste ned her (pdf)!

Ta kontakt 

Vi ønsker å legge til rette for en god og åpen dialog med publikum der terskelen er lav for å kontakte oss med spørsmål og innspill. Du kan kontakte prosjektleder Mari Magnus på epost: mm(at)koro.no  

Andre nyttige lenker:  

På Statsbyggs hjemmeside finner du informasjon om byggeprosjektet. På denne siden finner du informasjon om andre kunstprosjekter KORO utvikler i regjeringskvartal. 

Detaljer

Adresse

Johan Nygaardsvolds plass, Oslo  

Fylke

Oslo

Kunstner

Matias Faldbakken

Prosjektleder

Mari Magnus , KORO

Kurator

Trude Schjelderup Iversen , KORO

Informasjon og formidling

André Gali , KORO

Jury

Marianne Borgen , Juryens leder
Mohamed Abdi , lærer og skribent
Regitze Schäffer Botnen , Støttegruppen for 22.juli
Mathias Danbolt , professor ved Københavns universitet
Øystein Rø , arkitekt
Lena Fahre , 22.juli-senteret
Ingeborg Hjort , Falstadsenteret
Trude Schjelderup Iversen , KORO
Nora Ceciliedatter Nerdrum , KORO
Camille Norment , kunstner
Fabian Wahl Sandvold , sentralstyremedlem i AUF

Oppdragsgiver

Kommunal- og distriktsdepartementet 

Program

Kunst til andre offentlige arenaer

Memorials and Society: forventninger, forhandlinger og kunstneriske bearbeidelser

Som del av arbeidet med nasjonalt minnested etter 22. juli i regjeringskvartalet, arrangerer KORO en serie fagseminarer, forelesninger og samtaler som skal belyse problemstillinger minnesteder, monumenter og minneverk møter i dag.

Under kan du se opptak fra serien.

Offentliggjøring av vinner og fagseminaret: Hva kan minnesteder gjøre?

Opptak fra 8. april 2025 på Kunstnernes Hus.

Første del viser offentliggjøringen av hvilket minnested juryen ønsker å realisere i regjeringskvartalet.

Medvirkende: Karianne Tung, Gaute Børstad Skjervø, Lisbeth Kristine Røyneland, Matias Faldbakken og juryen – Marianne Borgen (leder), Mohamed Abdi, Regitze Schäffer Botnen, Mathias Danbolt, Lena Fahre, Ingeborg Hjort, Nora Ceciliedatter Nerdrum, Camille Norment, Trude Schjelderup Iversen, Fabian Wahl Sandvold og Øystein Rø.

Andre del viser fagseminaret Hva kan minnesteder gjøre?

Medvirkende: Mechtild Widrich, Julio Garcia Murillo, Merete Stamneshagen, Regitze Schäffer Botnen, Fabian Wahl Sandvold, Mathias Danbolt, Trude Schjelderup Iversen, Mari Magnus og Matias Faldbakken.

Ti skisseforslag til nytt minnested etter 22. juli

Torsdag 6. juni presenterte ti kunstnere/arkitekter/grupper skisseforslag til nytt nasjonalt minnested etter 22. juli på et åpent seminar på Nasjonalmuseet. Opptak fra seminaret.

Medvirkende: A K Dolven og Cathrine Vigander; Beate Hølmebakk og Per Tamsen; Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange; Kjetil Trædal Thorsen og Jorunn Sannes; Marianne Heier; Matias Faldbakken; Merete Røstad og Jad El Khoury; Raqs Media Collective (Monica Narula, Jeebesh Bagchi og Shuddhabrata Sengupta); Sumayya Vally og Suzanne Lacy.

Multidirectional Memorials

Opptak fra fagseminar 21. september 2023 på Deichman Bjørvika med Mathias Danbolt, Jørgen Watne Frydnes, Trude Schjelderup Iversen, Mari Magnus, Camille Norment og Mechtild Widrich.

 

Performative Memorials

Opptak fra fagseminar 10. november 2023 på Nasjonalbiblioteket med Anne Lene Andersen, Mathias Danbolt, Suzanne Lacy, Outi Pieski og Trude Schjelderup Iversen.

Social Memorials

Opptak fra fagseminar 15. mars 2024 på Litteraturhuset i Oslo med Britta Marakatt-Labba, Esther Shalev-Gerz, Cathrine Thorleifsson, Mathias Danbolt og Trude Schjelderup Iversen.

Collective Histories: The Role of Art and Memorials

Opptak fra fagseminar 1. November 2024 på Litteraturhuset i Oslo med Jeremy Deller, Elle-Mie Ejdrup Hansen, Fabian Wahl Sandvold, Ingeborg Hjorth, Mathias Danbolt, Mari Magnus og Trude Schjelderup Iversen.