Arkivfoto: Norsk Teknisk Museum
Aktuelt

Sterke søkere til nasjonalt minnested etter 22. juli i regjeringskvartalet

KORO er i gang med et forprosjekt til det nasjonale minnestedet etter 22. juli i regjeringskvartalet. 18. september ble det utlyst en åpen prekvalifisering for kunstnere og arkitekter. Da fristen gikk ut 1. november var det kommet inn 220 søknader.  

Vi er svært fornøyde med det høye nivået blant søkerne, som inkluderer noen av de fremste norske kunstnere og arkitekter. Det er også gode internasjonale kandidater blant søkerne. Ved første gjennomgang ser vi også at det er en ganske god fordeling av kunstnere og arkitekter, og av enkeltpersoner og grupper, med god variasjon i alder og bakgrunn. Vi får en utfordrende jobb med å sile ned til ti kandidater som inviteres til lukket konkurranse. 

Trude Schjelderup Iversen, seniorkurator i KORO

Trude Schjelderup Iversen,
seniorkurator i KORO

KORO vil legge fram en innstilling med forslag til konkurransedeltagere for juryen. Schjelderup Iversen leder det kunstfaglige arbeidet med innstillingen ved hjelp av fagpersoner i KORO og i juryen.  

Den endelige beslutningen om hvem som går videre til konkurransen tas av juryen som består av Marianne Borgen (juryens leder, tidligere ordfører i Oslo), Mohamed Abdi (lærer og skribent), Regitze Schäffer Botnen (overlevende og styremedlem i den Nasjonale Støttegruppen etter 22.juli), Mathias Danbolt (professor i kunsthistorie ved Københavns universitet), Hege Maria Eriksson (direktør i Statsbygg), Lena Fahre (direktør for 22.juli-senteret), Ingeborg Hjort (faglig leder ved Falstadsenteret), Nora Ceciliedatter Nerdrum (leder for kunstseksjonen og kurator i KORO), Camille Norment (kunstner), Trude Schjelderup Iversen (seniorkurator i KORO) og Fabian Wahl Sandvold (sentralstyremedlem i AUF).  

I juryens første møte i desember, vil deltagerne bli endelig bestemt. De ti utvalgte vil bli offentliggjort på nyåret og deltagerne møtes i Oslo tidlig i januar 2024 for å få nødvendig informasjon om konkurransen for å kunne begynne arbeidet med forslag. Da vil de blant annet besøke regjeringskvartalet, 22. juli-senteret og Utøya og møte vitner og andre for å få viktig innsikt og kunnskap før de begynner å jobbe med forslag til nasjonalt minnested.

Mari Magnus, prosjektleder i KORO

Mari Magnus, prosjektleder i KORO

Det var 220 søknader totalt fordelt på 127 enkeltpersoner og 93 grupper. Her kan du laste ned søkerlistene som pdf.

Les mer om arbeidet med minnestedet her.