Haukeland universitetssjukehus, Glasblokkene, fase I

Fargerike, taktile og interaktive verk som inviterer til lek og utforsking står sentralt i kunstprosjektene for det nye barne-, ungdomssenteret ved Haukeland universitetssjukehus.

Helene harefrøken, Brors linse-elg og Elgitaristen II, Vegge og Kolsrud. Fotograf: Pål Hoff

Om prosjektet

Glasblokkenes første byggetrinn samler alle tilbud innen klinisk psykisk helsevern og habilitering for barn og unge samt sykehusskolen Energisenteret. Kunstprosjektene som KORO har utviklet er forankret i en steds- og brukerspesifikk bevissthet som bidrar til omsorg og ro, i et miljø der mange kan oppleve usikkerhet.

Anne Knutsdatter Wille (NO) har skapt verket Barn som helter – helter som barn. Hennes vare, fine blyanttegninger er forstørret og overført til en lang rekke glassflater ved hovedinngangen og mot svømmehallen. Tegningene er inspirert av drøm, fantasi og gamle folkeeventyr, og inviterer inn i en leken og kanskje litt skummel verden.

Like innenfor hovedinngangen møtes man av to interaktive vegginstallasjoner titulert Color Cloud av Miriam Sleeman (UK) og Thomas Sloan (AU). Når det er fredelig i lokalet, pulserer to prismeaktige digitale tavler sakte i abstrakte fargemønstre. Men når noen nærmer seg og berører tavlene, reagerer verket dynamisk: Fargene på klær og objekter «smitter av» på kunstverket og pulserer med stigende intensitet og tempo inntil personen igjen fjerner seg fra verket.

Med verket Det var en gang har Ida Carolyn Helland-Hansen (NO) laget fargerike linoleumsmønstre som blant annet fungerer som ledelinjer i gulvet i sykehusets Energisenter. Ledelinjene viser vei til ulike undervisningsrom, men er også et miljøskapende element som kan engasjere de unge pasientene.

I de nyanlagte hagene utenfor pasientrom og undersøkelsesrom har kunstnerduoen Mari Røysamb og Ole Rósen skapt verket Perler: Fire store perler i høypolert stål med ulike mønstre og farger ligger spredt i hageparsellenes ulike landskap – som et røket perlehalskjede. Skulpturgruppen Invers XI, Invers XII og Invers XIII av Petter Hepsø viser tre ponnier der formspråket i bronsen gjengir innsiden i stedet for utsiden av den støpeformen de er formet i.

De to illustratørene, Øyvind Torseter og Ola Lysgaard, har utviklet tegneserieaktige kunstbøker for henholdsvis barne- og tenåringspasienter. Bøkene, som blant annet er utplassert på pasientrommene, gir en leken presentasjon av kunstverkene i Glasblokkene og aktiviserer leseren til å gå på oppdagelsesferd. Bøkene er også tilrettelagt for aktiv og kreativ bruk ved Sykehusskolen.

En rekke grafiske trykk samt enkelte serielle originalarbeider er innkjøpt til sykehuskompleksets ulike sosiale soner og venterom.

Fra Haukeland universitetssjukehus egen kunstsamling er blant annet et monumentalt keramisk veggrelieff fra 1968 av Frans Widerberg restaurert og rekuratert til fondveggen i Glasblokkenes svømmehall.

Video

Detaljer

Adresse

Jonas Lies vei 65, 5021 Bergen

Fylke

Vestland

Kunstnere

Anne Knutsdatter Wille
Miriam Sleeman
Thomas Sloan
Ida Carolyn Helland-Hansen
Petter Hepsø
Mari Røysamb
Ole Rosén
Øyvind Torseter
Ola Lysgaard
Ingrid Haukelidsæter
Synneva Heradstveit
Tore Aarholt
Gunhild Vegge
Lasse Kolsrud
Marianne Heske
Eli Hovdenak

Ferdigstilt dato

01.12.2018

Prosjektansvarlig

Janicke Heggem Rudi Iversen , KORO

Kurator

Jørgen Blitzner , KORO
Harald Fenn , KORO

Mottakerinstans

Britt Skadberg , klinikkdirektør Barneklinikken
Siri Larsen , avdelingssjef Psykisk helsevern for barn og unge
Knut H. P. Opheim , leder for Haukeland universitetssjukehus' kunstkomite
Lars-Petter Smidt , prosjektdirektør
Egil H. Haugeland , prosjektdirektør
Mona Høgli , kommunikasjonsdirektør

Arkitektkontor

Siri Rørholt , Rambøll Arkitekter / KHR Arkitekter / PKA Arkitekter / Schønherr

Byggherre

Haukeland universitetssjukehus

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til andre offentlige arenaer

Kunstverk

Milepæler

Vår 2013


Godkjenning av kunstplan del 1; ”Visjon og rammebetingelser”, samt kunstplan del 2, byggefase 1.

Vår 2013


Prekvalifisering for prosjekter i fase 1 (hovedprosjekter)

Høst 2013


Konkurranser for prosjekter i fase 1

Høst 2015


Oppstart kunstplan for byggefase 2

Høst 2016


Godkjenning av kunstplan for fase 2

Høst 2016


Prekvalifisering kunst til adkomstområde

Høst 2017


Fullføring alle prosjekter i fase 1

Vår 2018


Planlegging og kuratering av fase 2 starter

2023


Fullføring alle prosjekter fase 2