De nye perlene blir plassert ut på forskjellige høyder, plan og nivåer i de seks hagene ved det barne- og ungdomssenteret på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Ola Lysgaard
Aktuelt

Skattene på Haukeland

Går du i hagene mellom byggene ved Haukeland universitetssjukehus, oppdager du blanke perler innimellom alt det grønne. Møt kunstnerne Mari Røysamb og Ole Rosén og hør dem fortelle historien bak kunstprosjektet Perler.

Det nye barne- og ungdomssenteret på Haukeland skal samle alle tilbud innen psykiatri og somatikk til de under 18 år, et nybrottsprosjekt i Norden. Barnet skal slippe å flyttes rundt for å få utredning, behandling, skolegang og aktivitetstilbud. I stedet kommer ekspertene til barnet.

Kunstprosjektene for det nye senteret henvender seg derfor spesielt til de unge pasientene, og planleggingen har tatt utgangspunkt i deres behov og opplevelse. En barnehånd skal kunne nå tak i ting, og barnets øyehøyde er brukt til å skalere ulike flater. Perlene til Mari Røysamb og Ole Rosén er intet unntak.

– Å få gjøre kunst og skulptur som kan lage en dialog og en fortelling for barna på stedet er helt fantastisk, sier Mari Røysamb

Fire perler ble plassert ut i hagene da første byggetrinn var klart i 2017, når andre byggetrinn er ferdig i 2023, kommer det flere perler til. Skulpturene er separate objekter og varierte i form og størrelse. Hullet i alle perlene binder det visuelle og idemessige sammen.

– Perler er jo seg selv – en og en – men de inngår også i en større helhet. Som et perlekjede som kan trees, eller som del av et perlekjede som har røket, sier Mari Røysamb.

Kunstnerparet har samarbeidet tett med landskapsarkitekter underveis – og de nye perlene blir plassert ut på forskjellige høyder, plan og nivåer i de seks hagene

Mute or unmute top video
Pause or play video

Ville ikke videoen spille? Klikk deg inn her