UiA Universitetet i Agder, campus Kristiansand

Universitetet i Agder har en unik samling av norske samtidsfotografi, innkjøpt som del av KOROs kunstprosjekt. I tillegg kan du på Campus Kristiansand blant annet se granittbenker med inngravert tekst og en monumental skulptur i aluminium.

Uten tittel, Mette Stausland. Fotograf: Cathrine Wang / KORO

Om prosjektet

Kunstprosjektet som ble gjennomført for universitetsbyggene på Gimlekollen, utmerker seg ved at konseptet «kjønn og utdanning» var med på å legge premissene for det kunstneriske programmet. Tematikken kan sees i mange av motivene i den unike samlingen av samtidsfotografi som er innkjøpt.

For eksempel viser Tom Sandbergs tre portretter Uten tittel (Akt bakfra), Uten tittel (Blondt hår) og Uten tittel (Gutt på horisont) mennesker sett bakfra på måter som får en til å tenke på de små tegnene vi tolker som feminine eller maskuline; det kan være hårsveisen eller kroppsholdningen.

Samlingen har også fotografiske arbeider av Signe Marie Andersen, Jeannette Christensen, Tone-Lise Magnussen, Eline Mugaas, Torill Nøst, Mari Slaattelid og Mette Tronvoll.

De største enkeltverkene i Universitets kunstsamling er Installation for Agder, 2002 av den amerikanske konseptkunstneren Jenny Holzer og Per Inge Bjørlos skulptur Skal/Kranium.

Holzers installasjon består av tolv granittbenker og ett piknikbord plassert i uteområdet samt en granittbenk i Vrimlehallen. I den svarte granittoverflaten er det inngravert utdrag av Holzers tekstserier Truisms (1977-79), Living (1980-82), Survival (1983-85) og Arno (1996). De samme tekstene finnes på intranett og informasjonstavlen i Vrimlehallen. Innholdet er politisk: Holzer er feminist og kjent for sitt engasjement mot krig.

Per Inge Bjørlo arbeider intuitivt og ekspressivt med form som uttrykksmiddel. Skulpturen Skal/Kranium er plassert utenfor hovedinngangen, et område hvor et mangfold av arkitektoniske former møtes. Den høyreiste, buede og hule formen i pusset aluminium går i dialog med den strenge arkitekturen rundt og virker visuelt samlende.

Andre verk som er utført spesielt for bygget, er Mette Stauslands veggmaleri Uten tittel i kantinen, og Kristine Hjertholms skulptur Seg selv i atriet. Det er også kjøpt inn et stort antall malerier og grafiske arbeider til møterom og pausearealer for studenter og ansatte ellers i bygget. Se mer om enkeltverkene under «Kunstverk» lengre ned på siden.

 

Detaljer

Adresse

Gimlemoen, 4630 Kristiansand S

Fylke

Agder

Kunstnere

Per Inge Bjørlo
Mette Stausland
Eline Mugaas
Mette Tronvoll
Astrid Nondal
Tone-Lise Magnussen
Kristine Hjertholm
Signe Marie Andersen
Jenny Holzer
Tom Sandberg
Jeannette Christensen
Torill Nøst
Mari Slaattelid

Ferdigstilt dato

10.12.2003

Prosjektansvarlig

Heidi Ramsvik , KORO

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Bente Larsen
Barbro Raen Thomassen

Arkitektkontor

Lunde & Løvseth arkitekter AS

Byggherre

Statsbygg

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk