Agder Kunstakademi var et samarbeid mellom KORO og Kriminalomsorgen i forbindelse med byggingen av Agder fengsel. Det kollektive og sosiale kunstprosjektet pågikk i over syv år, med tre års undervisning fra våren 2021 og ut høsten 2023. Over 30 studenter har vært involvert, og nærmere 50 kunstnere har undervist. Prosjektet endte i avgangsutstillingen Kunst som straff på Kunstnernes Hus vinteren 2023.
Prosjektets autonomi og frihet til å virke på egne premisser innenfor fengselet har vært sentral. Akademiet har samarbeidet tett med arbeidsdriften, men stått fritt til å utforme skolens program. Forløpet var basert på kurs og samarbeid mellom profesjonelle kunstnere som lærere, og innsatte som studenter. Daisuke Kosugi, Monica Winther, Sebastian Makonnen Kjølaas & Siri Hjorth, Hans Petter Blad, Marie Payan, Mickael Marman, Linn Pedersen, Ander Tordal ZUSA, Helle Siljeholm og Alexander Eriksson Furunes har blant annet holdt kurs basert på egne kunstnerskap. I tillegg har akademiet arrangert en rekke tekniske kurs, skrivekurs, digitale studiobesøk og presentasjoner. Utdanningen skulle gi studentene menneskelig- og kunstnerisk innsikt, erfaringer og verktøy for å bidra i den offentlige samtalen.
Få et innblikk i studiehverdagen ved Agder Kunstakademi:
Akademiets hjemmeside fungerer som et digitalt arkiv. En fysisk samling undervisningsmateriale og kunstverk har også vokst seg fram. Gjestelærere har etterlatt seg permanente avtrykk i form av samarbeidsverk med studentene, som installeres i fengselets to avdelinger i Mandal og Froland. Til akademirommet produserte arkitekt Alexander Eriksson Furunes Flytende møbel (Horigotatsu), en ny arkitektur for kunstakademiets klasserom i Froland. Møbelet er tegnet og laget i samarbeid med studentene og fengselets treverksted. Kunstner Ann Cathrin November Høibo har laget scenetepper til fengselets begge avdelinger.
Sverre Gullesen har vært fast lærer med ansvar for å organisere separatutstillinger med studentene. I tillegg til individuelle veiledninger har Hege Nyborg og Dan Erik Elgin holdt kurs i kunsthistorie. Sammen har de også utviklet kunstverket Kunsthistorisk samling med sentrale historiske verk av norske kunstnere. Samlingen ble aktivt brukt i undervisningen.
Ideen om en kunstskole i Agder fengsel oppstod i møte mellom KOROs kuratorer Kristine Jærn Pilgaard og Thora Dolven Balke, fengselsleder Frank Johansen, forskningsleder i Kriminalomsorgens høgskole- og utdanningssenter Berit Johnsen og Jon-Erling Lystad, Kriminalomsorgens byggeprosjektleder for nye Agder fengsel. Kunstakademiet var et unikt samarbeid mellom KORO og Kriminalomsorgen. Kriminalomsorgens oppgave er å forberede de innsatte på livet etter endt soning. Agder kunstakademi var forankret i overbevisningen om kunstens læringspotensiale og overskridende kraft.