Programleder Kåre Magnus Bergh og kunstner Aurora Passero under innspillingen av tredje sesong av KOROs podkast VerkSted. Skjermbilde: Feelgood
Aktuelt

Tredje sesong av podkasten VerkSted er klar!

Over seks episoder får vi blant annet bli med til frøhvelvet på Svalbard, inn på Stortinget, til en barneskole i Sel kommune og bak lukkede dører på Evenes flybase.

Onsdag 6. september slippes den første av i alt seks nye episoder av KOROs podkast VerkSted. I løpet av høsten møter vi seks ulike kunstnere som forteller om et av sine verk som er støttet eller produsert av KORO.

Målet med podkasten er å vise bredden i KOROs ulike kunstprosjekter, og fortelle om kunstverk som kanskje ikke er like tilgjengelig for alle, selv om de befinner seg i offentlige rom.

Første kunstner ut er Hilde Schanke Pedersen, etterfulgt av Ånond Versto, Aurora Passero, Anna Daniell, Dyveke Sanne og Ahmed Umar.

Episode 3 – Aurora Passero

Aurora Passero er del av en gruppe kunstnere som har fått en god del av æren for å gjenopplive norsk tekstilkunst. I en rå og kald kjeller på Briskeby i Oslo laget hun et flere etasjers stort teppe av plasttråder som nå henger på Stortinget i Oslo. Hvordan bruker Passero det visuelle som et eget språk?

Kunstverket Coral Visions var en del av et større kunstprosjekt for Stortinget, som KORO fikk ansvaret for. Det kan du lese mer om her.

Episode 2 – Ånond Versto

I utkanten av Evenes kampflybase i Nordland står det en pizzaovn og et leirbål omkranset av en rekke merkelige skulpturer. Ånond Versto forteller om dette verket, og hvordan det er for en militærnekter å lage kunst for soldater.

Ånond Versto (1984) er født og oppvokst i Vinje, Telemark. Han gikk ut fra Kunsthøgskolen i Bergen med master i 2011. Han jobber med objekter, skulpturer og tegning og installasjoner som består av intrikate og komplekse sammenstillinger av tekniske elementer, der materialer og den visuelle fremstillingen er en del av en helhet.

Kunstprosjektet på Evenes er ikke helt ferdig ennå, men her kan du se bilde av Bakke til luft, som er utendørsverket han snakker om i episoden. Prosjektsiden for Evenes flybase finner du her.

Episode 1 – Hilde Skancke Pedersen

I den viktigste salen på Sámediggi / Sametinget i Karasjok henger det et stort kunstverk i blått og gull, med trekanter og sirkler. Kunstner Hilde Schanke Pedersen forteller om hva plasseringen av verket betyr for henne, prosessen bak og hvorfor samisk kunst og rettighetskamp henger så tett sammen.

Hilde Skancke Pedersen er billedkunstner, scenograf og forfatter.

Kunstprosjektet Luottat – Spor var ferdig i 2000, du kan lese mer om det her. Sametinget er det fremste symbolet på samenes uavhengighet som folk. Kunsten i bygget er forankret i samisk livsform og kultur.

– I denne tredje sesongen har vi fremhevet en del kunstverk som befinner seg på overraskende steder, sier Ann-Lisbeth Hemmingsen, kurator formidling i KORO.

Hun har vært i redaksjonen forVerkSted sammen med KORO-kollegaer Maria Havstam, leder seksjon formidling og kommunikasjon, og Anna Katharina Haukeland, seniorrådgiver i kunstseksjonen. Feelgood står bak selve produksjonen.

– De fleste har ikke sjansen til å dra til Svalbard for å se Dyveke Sannes verk til det globale frøhvelvet, og enda færre får muligheten til å se kunsten Ånond Versto har laget til kampflybasen på Evenes. På flybasen er sikkerheten så streng at knapt kunstneren får se verket sitt igjen, sier Hemmingsen.

– Kunstprosjektene vi valgte ut denne sesongen viser ikke bare geografisk bredde, men også når det gjelder måter å arbeide på, og teknikk og materialer. Det gir verket en ekstra dimensjon å få et innblikk i prosessen av den som har laget det. Vi er i det hele tatt veldig glade for å kunne dele alt dette i seks nye episoder med lytterne nå i høst!

Vil senke terskelen til samtidskunsten

Kåre Magnus Bergh er tilbake som programleder. Noen kjenner ham igjen fra Stjernekamp og lørdagsunderholdningen på NRK, andre kjenner ham best som kunstner.

I VerkSted får han kombinert begge sider av seg selv.

– Jeg tror mange har et abstrakt forhold til hvordan kunstnere jobber, tiden det tar, økonomien i det. Det er enormt mye arbeid bak et verk, det er godt for folk å høre. Podkasten gir et innblikk i kunstneryrket.

Han håperVerkSted kan bidra til å gjøre terskelen til samtidskunsten litt lavere for folk flest.

I podkasten forteller Anna Daniell om arbeidet med kunstprosjektet 10 år på Heidal skule, hvor hun sammen med barneskoleelever har utforsket hva en skulptur kan være. Hun er én av flere kunstnere som følger en klasse gjennom hele grunnskolen. Foto: Heidal skule

– Anna Daniell har jobbet med en skoleklasse som er inni et løp hvor de blir presentert for samtidskunsten i tidlig alder. Så ser man hva det gjør med dem og deres kunstneriske forståelse. Forskning viser at kreativitet i skolen har ringvirkninger på hvor bra man gjør det i realfagene. Det er jo litt det vi prøver å få til med denne podkasten også, å gi mannen i gata en større forståelse for kunst, sier Bergh.

– Hver episode varer i rundt 20 minutter, og gir en uanstrengt og lett innføring i forskjellige kunstneriske praksiser og prosjekter. Du rekker ikke å bli lei, for da er podkasten ferdig!

Hør VerkSted sesong 1 og sesong 2 på koro.no, eller andre steder hvor du lytter til podkaster, som Spotify, Podme eller Apple Podcasts.