Stortinget, Prinsens gate 26

Kunstprosjektet til Stortingets nyrestaurerte lokaler tar utgangspunkt i den materielle vendingen i samtidskunsten i dag. Med dette inntar også en ny generasjon yngre kunstnere maktens korridorer.

Throw, Ane Graff. Fotograf: RH Studio

Om prosjektet

Kunstnerne representer en yngre generasjon født på 1970- og 1980-tallet, som frem til nå ikke har vært representert i Stortingets kunstsamling.

Ida Ekblad (NO), Ane Graff (NO), Ann Cathrin November Høibo (NO), Aurora Passero (NO), Outi Pieski (Samisk/Finsk) og Goshka Macuga (PL) er sentrale navn som preger dagens kunstfelt, både nasjonalt og internasjonalt. Felles for dem alle er at de er jobber innenfor en samtidig tendens: Ny-materialisme.
– Kunstfeltets nylige vending mot det taktile, det stofflige og en ny interesse for materialitet i kunsten, erstatter en årelang dominans av den idébaserte kunsten, sier kurator Trude Schjelderup Iversen. Hun har ledet arbeidet med kunstprosjektet. Et sentralt verk av Else Marie Jakobsen, som allerede fantes i Stortingets samling, ble særlig viktig for det kuratoriske arbeidet.

Stortingets eksisterende samling er bygget opp i krysningspunktet mellom kunst, politikk og historie og de store utsmykningene har historisk vakt stor offentlig interesse og debatt. Men dette er første gang Stortinget lar én tematikk være førende for et helt kunstprosjekt. De seks kunstnerne i Prinsens gate 26 gjør materialundersøkelsen til et hovedanliggende og skaper dypt politiske verk som er relevante for spørsmål om bærekraft, miljøtrussel, dyrevern og klima.
– Det er mange som har pekt på at den nåværende vendingen til materialet er det nødvendige kritiske engasjementet vi trenger for dagens utfordringer knyttet til miljø og klima, sier Schjelderup Iversen.

Det er produsert tre nye verk for kunstprosjektet. Den polske kunstneren Goshka Macuga står bak ett av dem. Et vevet tekstil basert på en fotokollasj med billedmateriale blant annet hentet fra Stortingets arkiv. Arbeidet tematiserer forholdet mellom utvikling og natur, politikk og bærekraft. Aurora Passero og Ida Ekblad står bak de to andre nyproduksjonene, begge to utfordrer skillet mellom maleri og tekstil. Passeros verk er et 16 meter høyt håndfarget og flatvevd nylontekstil. Eklblad har utviklet sin eget materiale, plastisol, som sørger for tredimensjonalitet i maleriet.

Det er også kjøpt inn et tekstilarbeid fra Ann Cathrin November Høibo og tre verk fra Ane Graff. Sistnevnte er et såkalt tekstilmaleri der håndfarget silke blir drapert og festet til lerretet med søm. Fra Stortingets samling er det hentet inn et «kampskrift» fra Else Marie Jakobsen og fire tekstilmaleri fra den samisk-finske kunstneren Outi Pieski. Hennes fire verk ser ut til å forestille landskap, men er i seg selv natur, de så å si puster den mer enn de viser den: Grønne felt minner om knudrete mose, lyse felt er som stemningsfulle vidder og gresslignende frynser er dandert på alle kanter.

Kurator Schjelderup Iversen forteller at hovedanliggendet for dette prosjektet er å bidra til å åpne opp for at kunstnerskap som akkurat nå forholder seg til en materialsensitivitet på sin helt egne måte.
–  Målet er at de kan sees i sammenheng med hverandre. Ikke bare innbyrdes og på tvers av generasjoner.

Stortingets kunstutvalg, ledet av Olemic Thommessen, har hatt ansvaret for kunstprosjektet.  Seniorkurator Trude Schjelderup Iversen fra KORO har vært prosjektleder og kurator på oppdrag fra dette kunstutvalget.

Les mer om kunstnerne og deres verk på Stortinget her:


Ida Ekblad (f. 1980) er en av Norges mest profilerte kunstnere med en tung internasjonal profil. Hennes arbeider har blitt vist på prestisjefylte institusjoner som New Museum, Palais de Tokyo og Venezia-biennalen. Les mer her.

Ane Graff (f. 1974) representerer Norge på årets Venezia-biennale, stipendiat ved Kunstakademiet i Oslo.  Kjernen i Ane Graffs arbeid dreier rundt en undersøkelse av materialets natur, studert og analysert ned til de minste bestanddeler. Les mer her.

Ann Cathrin November Høibo (f. 1979) har bidratt sterkt til at tekstilkunsten ansees som en sterk tendens i samtidsfeltet, med sine betydelige verk som har markerte kunsthistoriske referanser og inspirerte av kunstnere som Hannah Ryggen og Else Marie Jakobsen. Les mer her.

Goshka Macuga (f. 1967) arbeider med installasjoner og tekstiler som baserer seg på historisk, fotografisk arkivmateriale. Hun ble nominert til den prestisjetunge Turnerprisen i 2008 og deltok på den viktige samtidskunstutstillingen Documenta i 2012. Les mer her.

Aurora Passero (f. 1984) er et ungt kunstnerskap som allerede har hatt separatutstilling på Vigeland-museet og Kunstnernes hus. Hun  arbeider med tekstil, skulptur og maleri. Les mer her.

Outi Pieski (f. 1974) er en samisk-finsk kunstner med sterke røtter i den samiske kulturen. Vant årets contemporary art-pris i Finland og representerer Finland på årets Veneziabiennale. Les mer her.

Else Marie Jakobsen (f. 1927-d. 2012) var en viktig norsk tekstilkunstner som har vært sentral i store utsmykkinger i Norge. Hun kjempet for tekstilkunstens rettmessige plass i samtidskunsten, der mange av hennes verk er såkalte kampskrifter eller prosjektverk.  Les mer om hennes virke her.

Alle tekstene om verkene er skrevet Line Ulekleiv, som jobber som kritiker, skribent og redaktør.

Det er produsert en katalog med essays, intervju og biografier over kunstnerne i forbindelse med kunstprosjektet. Bestill katalogen på post@koro.no eller last katalogen ned i sin helhet her. Kuratorteksten kan lastes ned både i norsk og engelsk versjon.

Vil du se verkene i virkeligheten? Stortinget tilbyr både åpne og forhåndsbestilte kunstomvisninger på mandager. De åpne kunstomvisningene foregår normalt første mandag i måneden. På de øvrige mandagene kan kunstomvisninger forhåndsbestilles. Les mer på Stortingets hjemmeside.

Detaljer

Adresse

Prinsens gate 26, 0157 Oslo

Fylke

Oslo

Kunstnere

Ida Ekblad
Ane Graff
Ann Cathrin November Høibo
Goshka Macuga
Aurora Passero
Outi Pieski

Ferdigstilt dato

14.03.2019

Kurator

Trude Schjelderup Iversen

Leder kunstutvalget

Olemic Thommesen , Stortingets kunstutvalg

Kunstutvalgets øvrige medlemmer

Audun Eckhoff , Nasjonalmuseet representant
Vibeke Waallann Hansen , Nasjonalmuseets representant
Tove Karoline Knudsen , politisk representant
Anette Trettebergstuen , politisk representant

Mottakerrepresentant

Eli P. Fiskvik , sekretær for Stortingets kunstutvalg

Arkitektkontor

Link Arkitektur AS

Byggherre

Stortinget

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for besøkende

Program

Kunst til statens nybygg