Kunstner Jennie Bringaker og programleder Ragna Nordenborg under innspillingen av VerkSted. Foto: Feelgood Scene Film og TV

Aktuelt

Ny sesong av podkasten VerkSted


I VerkSted snakker kunstnerne om sine prosjekter. Fortellingene deres viser hvor variert kunst i offentlige rom kan være – alt fra store utendørsverk midt i hovedstaden der publikum er en viktig deltaker, via et kapell i Forsvarets lukkede rom, til et håndtak i et museum lengst nord i landet.

Våren 2022 lanserte KORO podkasten VerkSted med seks episoder. Onsdag 30. november slippes første episode av i alt seks av sesong to. Målet er det samme som tidligere: å formidle bredden i KOROs ulike kunstprosjekter både i format, materiale, uttrykk og geografi.

Selv om KOROs kunstverk befinner seg der folk ferdes, er det ikke alle verk som er like tilgjengelige for alle. I tillegg til kunstverk fra nesten alle deler av landet vil denne sesongens podkastserie også ta for seg et stedsspesifikt arbeid til en av Norges ambassader utenlands.

-Vi har ønsket å fremheve den store variasjonen som finnes i KOROs kunstprosjekter. Ved å vise frem kunstverk i uventede sammenhenger, håper vi at det utvider horisonten for hva offentlig kunst kan være, sier Anna Haukeland og Pernille Skar Nordby, prosjektledere for podkasten i KORO.

Programleder er Ragna Nordenborg. Hun er utdannet journalist og flere vil kjenne henne som programleder gjennom mange år i NRK, blant annet for den prisvinnende podkasten Oppdatert. Hun arbeider nå ved formidlingsseksjonen på Nasjonalbiblioteket i Oslo.

Den erfarne programlederen Ragna Nordenborg leder VerkSted gjennom sesong to.

– Det var litt skummelt å skulle lede podkasten, men mest utrolig morsomt, sier Nordenborg. – Å få være med på en slik reise, der kunstnerne selv forteller om hvordan de arbeider med denne type kunstprosjekter har vært enormt lærerikt og inspirerende. Ikke minst den intense drivkraften til det å være kunstner har vært et privilegium å få innblikk i.  

Første kunstner ut er Jennie Bringaker, som forteller om helgenskulpturene hun laget for kapellet ved Ørland flystasjon. Geir Tore Holm, A K Dolven, Marius Engh, Eline Mugaas og Nirmal Singh Dhunsi er de andre kunstnerne som er med.

Onsdag 30. november er det klart for premieren, deretter slippes én episode i uka. VerkSted kan du høre på denne siden, eller i de kanalene du vanligvis lytter til podkaster, som for eksempel på Spotify. I linken under her får du en smakebit av sesong to:

Episode 1 – Jennie Bringaker

Da Luftforsvarets base på Ørland fikk nye jagerfly skulle også hele basen oppgraderes. Hvordan er det å lage kunst for to maktbastioner som kirka og militæret? Det fikk Jennie Bringaker kjenne på da hun ble bedt om å lage kunst til kapellet – selve hjertet av flybasen.

Jennie Bringaker (f. 1978) jobber med skulptur, tegning, metall og stein, og har også tidligere arbeidet med performance og scenografi. Skulpturene hennes preges av et figurativt formspråk, og tematisk er hun blant annet opptatt av moderskap, kropp, kultur og mytologi. Bringaker bor og jobber i Oslo.

Kunstprosjektet til Ørland som Jennie snakker om i episode 1 kan du lese mer om her. Helgenskulpturene hun laget til kapellet representerer ulike tradisjoner innenfor kristen tro og har forankring i den militære kulturen. Det er Hellige Olav, Sankta Barbara, Sankt Georg og Sankta Maria.

Hør første episode:

Episode 2 – Geir Tore Holm

Helt nordøst i Norge, i et frodig og irrgrønt område, ligger bygda Neiden. Dette er tradisjonelt sett skoltesamenes område, som strakte seg mellom Norge, Russland og Finland. Hør kunstner Geir Tore Holm fortelle om østsamenes ukjente og rike historie gjennom kunstverket Omasum.

Geir Tore Holm (f. 1966) er oppvokst i Olmmáivággi/Manndalen i Gáivuotna/Kåfjord og utdannet fra Kunstakademiet i Trondheim. Han bor og arbeider på gården Øvre Ringstad i Skiptvet, som han driver sammen med sin kone, kunstneren Søssa Jørgensen. I 2003 startet de sammen arbeidet med Sørfinnset skole/ the nord land i Gildeskål, et prosjekt som dreier seg om naturbruk, økologi, kunnskapsutveksling og byggevirksomhet.

Kunstverket Omasum som Holm forteller om ble laget til Ä´vv Skoltesamisk museum som du kan lese mer om her.

Hør andre episode:

Episode 3 – A K Dolven

Nøye stemt henger 48 store bronseklokker i tårnet på Oslo rådhus. Litt lenger nede mot sjøkanten, ytterst på Rådhusplassen, henger en ustemt og enslig klokke på en vaier mellom to metallstolper. Hva i all verden gjør den der? 

A K Dolven (f. 1953) bor og jobber i Oslo og Lofoten. Hennes kunstneriske praksis består av en stor variasjon av teknikk og uttrykk, som spenner fra maleri, fotografi og installasjon, til performance, film og lyd. Hun studerte blant annet ved École National Supérieur des Beaux-Arts i Paris og Statens Kunstakademi i Oslo.

Untuned Bell heter kunstprosjektet på Rådhusplassen som A K Dolven snakker om. Det kan du lese mer om her.

Hør tredje episode:

Episode 4 – Marius Engh

Da Tolldirektoratet bestemte seg for å flytte til den originale Tollboden i Oslo, som lenge hadde huset tollmuseet, fikk kunstner Marius Engh i oppdrag å lage et kunstprosjekt. Da valgte han å påkalle noen gamle greske guder, nemlig Hermes og Argus. Men hvorfor akkurat disse to og hva kan disse antikke luringene fortelle oss om Tollvesenet i dag?

Marius Engh (f. 1974) er utdannet fra Statens kunstakademi, KHIO og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Han jobber på tvers av sjangere og dette kommer til uttrykk i en svært allsidig kunstproduksjon som strekker seg fra skulptur, installasjoner, tekstil og publikasjoner til fotografi og maleri. Han er opptatt av maktens symboler og språk, og arbeidene hans har ofte en historisk dimensjon.

Kunstverket Hermopolis til Tolldirektoratet i Tollboden i Oslo kan du lese om her.

Hør fjerde episode:

Episode 5: Eline Mugaas

Ambassaden i Washington D.C. er Norges største og viktigste utenriksstasjon. Og i det som kan kalles det aller helligste rommet på ambassaden valgte kunstner Eline Mugaas å plassere en rekke med lesesteiner. Hva skulle disse brukes til?

Eline Mugaas (f. 1969) arbeider i en rekke ulike uttrykk som installasjon, fotografi, collage og skulptur. Hun er også kurator og gir ut publikasjoner. Mugaas studerte ved The Cooper Union for the Advancement of Science and Art i New York, og Ramapo College, New Jersey.

Kunstprosjektet til ambassaden i Washington sto ferdig og ble åpnet av HKH kronprins Haakon like før jul i 2021. Mugaas var en av tre kunstnere i prosjektet, som du lese om her. I dette intervjuet kan du bli ytterligere kjent med Mugaas og arbeidet hennes for ambassaden.

Hør femte episode:

Episode 6: Nirmal Singh Dhunsi

I underetasjen på Campus Bergen, Høgskolen på Vestlandet, er det et 60 meter langt kunstverk fullt av trær, tegneseriefigurer og gamle mytologiske figurer. Verket heter Østen, Vesten og resten – men hva er egentlig resten? 

Nirmal Singh Dhunsi (f. 1960) er født i Punjab, India. Han flyttet til Norge i 1984 og har studert ved Kunstakademiet i Trondheim. Han bor og arbeider i Trondheim. Tegning og maleri der øst møter vest utfra et samtidig, kritisk perspektiv.

Kunstverket hans kan du se mer av her og er en del av et stort kunstprosjekt ved høgskolen. Hvis du er nysgjerrig på de andre kunstverkene kan du se lese mer om helheten her.

Hør sjette episode: