Kriminalomsorgsdirektoratet

Marie Buskovs lek med tredimensjonale former og todimensjonale bilder bidrar med visuell identitet til Kriminalomsorgsdirektoratets nye hus på Lillestrøm.

Sikt og samlinger (5), Marie Buskov. Fotograf: Werner Zellien

Om prosjektet

I Kriminaldirektoratets bygg i Lillestrøm viderefører Marie Buskov tema hun har arbeidet mye med, nemlig forholdet mellom tredimensjonale former og todimensjonale bilder. Kunstprosjektet Sikt og samling består av fire utendørs skulpturer, fem veggarbeider og et større foliearbeid på vindusflaten ut mot byen.

Kriminalomsorgens administrasjon deler hus med etatens høgskole og utdanningssenter. De tre bygningsfløyene danner en åpen plass, og de viktigste fellesarealene ligger på grunnplanet med store glassflater mot plassen. Kunsten både der og utenfor bygget blir slik en del av bybildet og myker opp byggets stramme preg.

Med utgangspunkt i fotografier av arkitektur bearbeider Buskov strukturer og former videre i skulpturer og collager. Resultatet kan beskrives med ord som romlighet, rytme og balanse.

Veggarbeidene har et abstrakt formspråk med arkitektoniske former og perspektiv. Kunstneren har arbeidet direkte på veggene og laget komposisjoner av malte felter og stålplater. Former fra disse er samlet i de fire fargesterke skulpturene foran byggets hovedinngang, og samme uttrykk går igjen i foliearbeidet på kantinens vindusflater, i en mer dempet fargeskala. Den gjennomgående bruken av fargeskala og former binder sammen arbeidene inne og ute og gir Kriminalomsorgens hus en tydelig visuell identitet.

Marie Buskov (1980) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet og Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Prosjektet for Kriminalomsorgen er hennes første offentlige oppdrag. Hun har også fått oppdrag for Høgskolen i Sørøst-Norge og Nye Østre Porsgrunn kirke, og er kjøpt inn av Oslo kommune og Utenriksdepartementet.

Kunstprosjektet er ett av 11 i tildelingsrunde 9 (2015-2017) under kunstordningen LES, som er rettet mot statlige etater i private leiebygg og eldre statsbygg.

Detaljer

Adresse

Solheimgata 21, 2000 Lillestrøm

Fylke

Kunstner

Marie Buskov

Ferdigstilt dato

15.06.2017

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Siv Hofsvang
Sverre Gullesen
Thomas Hestvold

Arkitektkontor

Arkitektene Fosse og Aasen as

Byggherre

Plantax AS

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum etter avtale

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk