Aktuelt

Åpent seminar: Ti skisseforslag til nytt nasjonalt minnested etter 22. juli

Torsdag 6. juni inviterer KORO til åpent heldagsseminar på Nasjonalmuseet, hvor ti kunstnere/arkitekter/grupper presenterer sine ideer for hvordan et nytt nasjonalt minnested i regjeringskvartalet kan bli.

Oppdatering 7.6.24: Se skisseforslagene her.

Det skal etableres et permanent, nasjonalt minnested etter terrorangrepet 22. juli 2011. KORO har fått i oppdrag å lede arbeidets første fase. 

Etter en åpen prekvalifisering med 220 søkere ble ti kunstnere/arkitekter/grupper invitert til å utforme skisseforslag til minnestedet. KORO inviterer nå til seminar der de ti forslagene blir presentert. Seminaret holdes på Nasjonalmuseet 6. juni kl. 9.00–16.00. 

PROGRAM 

09:00: Velkommen ved Sigurd Sverdrup Sandmo, direktør i KORO, og Mari Magnus, prosjektleder i KORO

09:10: Ti kunstneriske bidrag til minnebearbeidingen etter 22. juli ved Trude Schjelderup Iversen, seniorkurator i KORO

09:25: Presentasjon av skisseforslag

A K Dolven og Cathrine Vigander
Billedkunstner A K Dolven (f. 1953) har i løpet av sin lange, internasjonale karriere utført flere offentlige verk. Arkitekt Cathrine Vigander (f. 1967) er partner i arkitektkontoret
Element. Sammen står de blant annet bak Untuned Bell på Rådhuskaia i Oslo.

Merete Røstad og Jad El Khoury
Røstad+Khourys tverrfaglige arbeidsmetode bygger bro mellom kunst, arkitektur og artistic reserach. Gjennnom samarbeidet ønsker kunstner Merete Røstad (f. 1975) og kunstner/arkitekt Jad El Khoury (f. 1988) å styrke den samfunnsmessige betydningen av kunst i offentlig rom.

10:15: Pause

10:35: Presentasjon av skisseforslag

Matias Faldbakken
Billedkunstner Matias Faldbakken (f. 1973) representerte Norge på Veneziabiennalen i 2005, og har utført store offentlige kunstoppdrag for blant annet Nasjonale turistveier
(Rondane), Parc de Tuileries i Paris og The Bass Museum i Miami. Han er også en prisbelønt forfatter.

Marianne Heier
Billedkunstner Marianne Heier (f. 1969) tar ofte utgangspunkt i spørsmål knyttet til ressursfordeling, maktdistribusjon og demokrati. Hun har tidligere produsert offentlige
kunstverk for KORO, Nasjonale Turistveger og Radar, og var i 2012 festspillutstiller i Bergen.

Henning Sunde, Hanne Tyrmi og Rainer Stange
Arkitekt Henning Sunde (f. 1977) er kreativ leder og grunnlegger av Rodeo arkitekter. Billedkunstner Hanne Tyrmi (f. 1954) er kjent for sine monumentale, skulpturelle installasjoner. Landskapsarkitekt Rainer Stange (f. 1964) er grunnlegger av arkitektkontoret Bokemo.

11:50: Lunsj

12:45: Presentasjon av skisseforslag

Anna Daniell
Billedkunstner Anna Daniell (f. 1978) har de siste 20 årene jobbet med skulpturens potensiale og funksjon gjennom utforskning av nye produksjons- og visningskontekster. Hun har laget flere permanente kunstverk, blant annet til Oslo Rådhus.

Beate Hølmebakk og Per Tamsen
Arkitektene Beate Hølmebakk (f. 1963) og Per Tamsen (f. 1967) har drevet arkitektkontoret Manthey Kula siden 2004. De har blant annet utformet det nasjonale minnestedet på Utøyakaia i samarbeid med den belgiske landskapsarkitekten Bas Smets.

Raqs Media Collective
New Dehli-baserte Raqs Media Collective består av Jeebesh Bagchi (f.1965), Monica Narula (f. 1969) og Shuddhabrata Sengupta (f. 1968). I tre tiår har de jobbet internasjonalt som kunstnere og kuratorer, med offentlige verk til Goethe University (DE) og Yorkshire Sculpture Park (UK).

14:00: Pause

14:20: Presentasjon av skisseforslag

Sumayya Vally og Suzanne Lacy
Sumayya Vally (f. 1990) er grunnlegger av kontoret Counterspace, og den yngste arkitekten som har formgitt Serpentine Pavilion i London. Kunstner og teoretiker Suzanne Lacy (f. 1945) regnes som en pioner innenfor sosialt engasjert og offentlig performancekunst.

Kjetil Trædal Thorsen og Jorunn Sannes
Arkitekt Kjetil Trædal Thorsen (f. 1958) er medgrunnlegger av Snøhetta. Kunstner Jorunn Sannes (f. 1960) har bidratt med offentlige kunstverk i flere av arkitektkontorets
profilerte prosjekter, inkludert operataket i Oslo og fasaden på biblioteket i Alexandria.

15:15: Avslutning v/juryleder Marianne Borgen

Ordstyrer: Nina Frang Høyum, kommunikasjonssjef i KORO

Les mer om deltakerne her

Deltagerne på befaring i Regjeringskvartalet 12. januar 2024. Foto: Niklas Hart.

Arrangementet vil gi et verdifullt innblikk i hvordan de ti deltakerne arbeider og tenker, og hvordan de ser for seg at et minnested kan håndteres kunstnerisk i dag. 

Seminaret er gratis og åpent for alle, og vil også bli strømmet. Det er ingen påmelding til arrangementet, men et begrenset antall plasser. Etter seminaret vil forslagene legges ut på koro.no. 

I løpet av sommeren vil juryen vurdere hvilke grep, konsept eller forslag til utforming de har mest tro på som løsning på oppdraget. I september vil tre deltakere inviteres til å videreutvikle og konkretisere prosjektene sine. I mars 2025 vil juryen kåre et vinnerforslag.  

Seminaret inngår i serien Memorials and Society: forventninger, forhandlinger og kunstneriske bearbeidelser.

Bakgrunn

På oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) utfører KORO et forprosjekt for permanent nasjonalt minnested for 22. juli. Minnestedet skal etableres i det nye regjeringskvartalet.   

I september 2023 ble det lyst ut en åpen prekvalifisering for oppdraget. 220 søkere meldte sin interesse, og av disse ble ti enkeltindivider/grupper av kunstnere og arkitekter valgt ut til å levere forenklede skisseforslag.

Over to samlinger har deltakerne besøkt Utøya, 22. juli-senteret og Sundvollen hotell. De har møtt overlevende og etterlatte etter terrorangrepet, AUF, støttegruppen for 22. juli, samt relevante fagfolk og ansatte i departementene.

Etter presentasjonen av de ti skisseforslagene 6. juni skal juryen velge tre forslag som videreutvikles, og deretter kåre en vinner. Juryen ledes av tidligere ordfører i Oslo Marianne Borgen. 

Juryen består av:

  • Marianne Borgen (leder, f.1951), tidligere ordfører i Oslo (2015–23) 
  • Mohamed Abdi (f.1986), lærer og skribent 
  • Regitze Schäffer Botnen (f.1994), sentralstyremedlem i Støttegruppen for 22.juli 
  • Mathias Danbolt (f.1983), professor ved Københavns universitet 
  • Lena Fahre (f.1968), direktør for 22.juli-senteret 
  • Ingeborg Hjort (f.1977), faglig leder på Falstadsenteret 
  • Nora Ceciliedatter Nerdrum (f.1978), seksjonsleder/ kurator i KORO 
  • Camille Norment (f.1970), kunstner 
  • Trude Schjelderup Iversen (f.1974), seniorkurator i KORO 
  • Fabian Wahl Sandvold (f. 2000), sentralstyremedlem i AUF 
  • Øystein Rø (f. 1978), arkitekt og partner i Transborder Studio (fra april 2024)

Les mer om arbeidet med nasjonalt minnested etter 22. juli i det nye regjeringskvartalet.

For mer informasjon, kontakt:

Nina Frang Høyum, leder for kommunikasjon og formidling i KORO / nfh@koro.no

Mari Magnus, prosjektleder for nasjonalt minnested etter 22. juli / mm@koro.no