Sunnaas sykehus HF

Sunnaas sykehus er Norges største spesialsykehus innen rehabilitering og fysikalsk medisin. Her behandles det årlig nærmere 3000 pasienter med komplekse funksjonstap etter sykdom og skade.

Workshop, med Mattias Harenstam. Fotograf: Eirin Støen

Om prosjektet

Sunnaas ble grunnlagt av ekteparet Rolf og Birgit Sunnaas på Nesodden i 1954. Deres menneskesyn og visjon for stedet lå langt forut for sin tid. Her skulle pasientene få helhetlig omsorg i vakre omgivelser, og sunn og god mat og kulturtilbud kom i tillegg til behandling av ypperste kvalitet.

Anlegget har hatt flere utbyggingstrinn, seneste utvidelse er det nye Bygg I. Ny kunst er her plassert på vegger i fellesarealer, korridorer, pasientrom og i trappeløpet som binder byggets tre etasjer sammen. Målet for den nye samlingen av kunstverk er at den skal tilføre noe vakkert, tankevekkende, humoristisk og meditativt. Kunsten skal kunne oppleves umiddelbart, i forbifarten, samtidig som den har en dypere og utviklende kvalitet som kan verdsettes over tid.

Kunstprosjektet er utviklet i nær dialog med Sunnaas. Blant annet har sykehusets egen kunstavdeling, ledet av to kunstnere, spilt en viktig rolle. De tilbyr ukentlig kurs og verksted, der pasientene får jobbe med kunst og håndverk, og bruke hode og hendene på en annen måte. Denne ressursen ble aktivt benyttet i kunstprosjektet, gjennom et samarbeid om ideverksted for både pasienter og ansatte, ledet av de kunstnere som var invitert til kunstprosjektet. Ønsket var, gjennom denne arbeidsmetoden å skape kontinuitet, engasjement, kunnskap og eierskap til den nye kunsten. De utvalgte kunstnerne formidlet egen kunst både med hensyn til teknikk og innhold, og har med inspirasjon fra disse «møtene» utviklet nye verk for Sunnaas.

Mattias Härenstams seks store tresnitt tar for seg eksistensielle motiver i en figurativ og narrativ form, Anngjerd Rustands abstrakte billedkomposisjon over to vegger forteller om en prosess med blåbær og aske, Anne Rolfsens sentralkomposisjoner (mandalaer) viser kaleidoskopisk bilder som avtrykk av mentale sinnsstemninger, Ann Iren Buans hudfargede papirskulptur gjennomgikk en «hestekur» i trærne utenfor Sunnaas før resultatet ble plassert i vitriner på vegg, Marthe Elise Stramrud har produsert en vár og humoristisk serie fotografier som viser ulike skulpturelle komposisjoner av hverdagsobjekter for pasientrommene og i byggets underetasje henger en serie med fargesterke og logo-aktige malerier fra Hilmar Fredriksens store prosjekt Kartoteket som åpner opp for nysgjerrighet og undring. Beathe C. Rønning har i dialogprosjektet Bildene skapt en serie unike veggtekster til et utvalg bilder fra Sunnaas eksisterende kunstsamling som kan oppleves i trappeløpet.

Detaljer

Adresse

Bjørnemyrveien 11, 1453 Bjørnemyr

Fylke

Kunstnere

Hilmar Fredriksen
Mattias Härenstam
Beathe C. Rønning
Ann Iren Buan
Anne Rolfsen
Anngjerd Rustan
Marte Elise Stramrud

Planlagt ferdigdato

01.10.2017

Prosjektansvarlig

Elisabeth Tetens Jahn

Kurator

Helga-Marie Nordby
Eirin Støen

Mottakerinstans

Helse Sør-Øst

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for besøkende

Program

Kunst til statens nybygg

Hilmar Fredriksen - Kartoteket

Produsert av Simen Øvergaard.

Hilmar Fredriksen introduserer og forteller om Kartoteket som han har jobbet med i 30 år. Filmen er laget i samarbeid med Kunst i Offentlige Rom for de ansatte og innlagte på Sunnaas Sykehus. Et utvalg av Hilmar sine arbeider fra Kartoteket skal henges opp på Sunnaas Sykehus.

Kunstverk