I 1988 ble Statens reindriftsskole slått sammen med Den samiske videregående skole. Fem år senere fikk Beaivváš status som en av Norges fire nasjonale teaterinstitusjoner. Siden den gang har skolen og teatret hatt stor betydning for samisk kultur og utdanning, men begge har også lenge hatt behov for nye lokaler.
Samisk ikonografi og nærhet til naturen skal prege det nye bygget, som blir et viktig kulturelt samlingspunkt både lokalt og nasjonalt.
Totalt syv samiske kunstnere og duojárer skal lage nye verk spesielt for Beaivváš og samisk videregående skole og reindriftsskole. Kunstnerne representerer ulike geografiske deler av Sápmi og vil sette sine unike preg på den nye bygningen. I tillegg vil to eldre kunstverk som ble laget til skolen, bli en del også av det nye kunstprosjektet. En nærmere presentasjon av alle kunstnere, duojárer og kunstverkene vil bli gitt når prosjektet står klart.
Nybygget er tegnet av Snøhetta, 70° N arkitektur i Tromsø og Joar Nango, kunstner og arkitekt. Det har fått navnet Čoarvemátta, og skal føye seg og fremstå som en del av naturen i form og materialitet. Det skal unngås skarpe, rette linjer som bryter mot landskapets naturlige former. Prosjektet vil gi tilgang til gode uteområder med stier og tråkk der det kan legges opp til mange ulike aktiviteter.
Med referanse til tradisjonell samisk bebyggelse har bygget en enkel saltaksform. Samlingsstedet blir vestibylen i midten med overlys som i en lavvo. Dette blir også foajéen til teatret, som i tillegg til teatersal også vil få en prøvesal og en utendørsscene. På grunn av samlokaliseringen med skolen vil dette også bli verdens første teater med eget slakteri.
Utover vanlige fasiliteter får skolen blant annet rom for duodji (håndverksfag) og arealer for reindrift. Det blir også byggehall, verkstedhall, rom for kjøkken- og restaurantfag samt et eget E-sport-rom.
Forventet ferdigstillelse av kunstprosjektet er januar 2024.
På Statsbyggs nettsider kan du lese mer om byggeprosjektet. Les mer om arkitekturen på nettsidene til Snøhetta og 70°N arkitektur.