Agder Kunstakademi er et kollektivt og sosialt kunstprosjekt som består av en allsidig kunstutdanning over tre år, fra våren 2021 ut høsten 2023. Mot slutten av perioden blir Kunstnernes Hus i Oslo vertskap for kunstakademiets avgangsutstilling. Utstillingen vil inneholde originale arbeider fra studentenes omfattende produksjon og kunstverk som er laget i samarbeid med inviterte gjestelærere. Høsten 2023 skal det også arrangeres et seminar om prosjektets kunstneriske, etiske og politiske erfaringer. Seminaret er et samarbeid med Bomuldsfabriken Kunsthall.
Prosjektets autonomi og frihet til å virke på egne premisser innenfor fengselet er sentral. Akademiet samarbeider tett med arbeidsdriften, men står fri til å utforme skolens program. Forløpet er basert på kurs og samarbeid mellom profesjonelle kunstnere som lærere, og innsatte som studenter. Per høsten 2022 har blant annet Daisuke Kosugi, Monica Winther, Sebastian Makonnen Kjølaas & Siri Hjorth, Hans Petter Blad, Marie Payan, Mickael Marman, Linn Pedersen, Ander Tordal ZUSA, Helle Siljeholm og Alexander Eriksson Furunes holdt kurs basert på egne kunstnerskap. I tillegg tilbyr akademiet en rekke tekniske kurs, skrivekurs, digitale studiobesøk og presentasjoner. Utdanningen skal gi studentene menneskelig og kunstnerisk innsikt, erfaringer og verktøy for å bidra i den offentlige samtalen.
Akademiets hjemmeside fungerer som et digitalt arkiv, men en fysisk samling undervisningsmateriale og kunstverk vokser seg også fram. Gjestelærere vil for eksempel etterlate seg permanente avtrykk i form av samarbeidsverk med studentene. Disse vil installeres i fengselets to avdelinger i Mandal og Froland. Til akademirommet har arkitekt Alexander Eriksson Furunes produsert Flytende møbel (Horigotatsu), en ny arkitektur for kunstakademiets klasserom i Froland. Møbelet er tegnet og laget i samarbeid med studentene og fengselets treverksted. Kunstneren Ann Cathrin November Høibo har laget scenetepper til fengselets begge avdelinger.
Sverre Gullesen er fast lærer og har ansvar for å organisere separatutstillinger med studentene. I tillegg til individuelle veiledninger holder Hege Nyborg og Dan Erik Elgin kurs i kunsthistorie. Sammen har de også utviklet kunstverket Kunsthistorisk samling med sentrale historiske verk av norske kunstnere. Samlingen er montert i gangene utenfor kunstakademiets klasserom og kan brukes aktivt i undervisningen.
Agder Kunstakademi er igangsatt gjennom kunstordningen for statlige nybygg i KORO. Ideen om en kunstskole i Agder fengsel oppstod i møte mellom KOROs kuratorer Kristine Jærn Pilgaard og Thora Dolven Balke, fengselsleder Frank Johansen, forskningsleder i Kriminalomsorgens høgskole- og utdanningssenter Berit Johnsen og Jon-Erling Lystad, Kriminalomsorgens byggeprosjektleder for nye Agder fengsel. Kunstakademiet er et unikt samarbeid mellom KORO og Kriminalomsorgen. Kriminalomsorgens oppgave er å forberede de innsatte på livet etter endt soning og Agder kunstakademi er forankret i overbevisningen om kunstens læringspotensiale og overskridende kraft.
Det tas høyde for at fengselet kan overta Agder Kunstakademi og videreføre kunstutdanningen som del av sitt undervisningsprogram ved kunstprosjektets slutt.