Den norske ambassadørboligen i Sofia

Verket Bleike flagg. Raudnande flagg av Mari Slaattelid innbyr til refleksjon rundt nasjonalitet.

Bleike flagg. Raudnande flagg, av Mari Slaattelid. Fotograf: Stefan Enev

Om prosjektet

Den nye ambassadørbustaden til Noregs ambassade i Sofia, Bulgaria, stod ferdig i 2008. Kunstprosjektet til nybygget resulterte i innkjøp av Mari Slaattelids (NO) verk Bleike flagg. Raudnande flagg (2002). Verket heng i hallen og består av seks «flagg» måla med oljemåling på pleksiglas.

Sidan det eine flagget liknar eit utsnitt av det norske flagget, kan ein sjå dei fem andre som bleikare variantar av dette. I eit hus som er bygd for å representere vår nasjon i møte med andre nasjonar, innbyr Slaattelids verk til refleksjon rundt nasjonal identitet og kva eit flagg eigentleg er.

Tittelen Bleike flagg. Raudnande flagg gir assosiasjonar til det å bleikne eller raudne på grunn av eigne kjensler. Kan ein tenkje seg situasjonar der ein som borgar bleiknar eller raudnar på grunn av noko nasjonen ein tilhøyrer har gjort, eller har blitt utsett for? At ein vert redd, sint eller stolt? Ein kan også tenkje seg at ein heil nasjon blir sett i ein bestemt emosjonell tilstand. Å vere bleik eller raud kan dessutan vere biletlege uttrykk for å vere anonym eller tvert om svært synleg – til dømes i verdssamfunnet.

Mari Slaattelid (f. 1960) arbeider mest med måleri og omarbeidde fotografi i ei kontinuerleg undersøking av biletet som medium. Ho er utdanna ved Bergens Kunsthåndverksskole, Kunstakademie Düsseldorf, Vestlandets kunstakademi og Statens kunstakademi. Arbeida hennar er kjøpt inn av ei rekkje galleri, mellom andre Astrup Fearnley Museet og Museet for samtidskunst. Ho vann Carnegie Art Award i 2000.

Ambassaden i Sofia vart nedlagt i 2016. Kunstverket vart då flytta til bustaden til den norske FN-ambassadøren i Genève.

Detaljer

Adresse

26-30 Bacho Kiro

Fylke

Utlandet

Kunstner

Mari Slaattelid

Ferdigstilt dato

04.02.2010

Prosjektansvarlig

Elisabeth Tetens Jahn

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Frederikke Schrumpf

Arkitektkontor

PLM arkitekt as
N1 Arkitekter

Landskapsarkitekt

Trifolia AS

Byggherre

Statsbygg

Mottakerinstans

Utenriksdepartementet

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig etter avtale

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk