Bjørgvin fengsel, avrusningsenhet

I et røykeskur i Bjørgvin fengsel henger seks collager av Halvor Rønning. Bildene viser overmalte og delvis tildekkede magasinsider der høy- og lavkultur blandes uanstrengt sammen.

Røykeskur, Halvor Rønning. Fotograf: Thor Brødreskift

Om prosjektet

Ved oppstart av soning i Bjørgvin fengsel, vil innsatte som har behov for det, få tilbud om avrusning. Avrusningsenheten er oppført som et nybygg og er et pilotprosjekt for å prøve ut en ny modell for avrusning inne i et fengsel for menn. Tidlig i prosjektet pekte utearealene seg ut som det mest aktuelle stedet for å utvikle et kunstprosjekt. Utearealene er viktige i hverdagen til de innsatte, og i samråd med dem og de ansatte ble det bestemt å oppgradere et røykeskur.

Som en del av sitt prosjekt inviterte Halvor Rønning Joakim Skajaa, i Skajaa Arkitektkontor, til et samarbeid. De viste stor entusiasme og opplevde det som svært meningsfullt å bidra i arbeidet med å gi røykere et verdig rom mens de er på avrusning. Flere tømrerlæringer fra fengselet og lærere ved Åsane videregående skole har samarbeidet om bygging av skuret. Skolen tilbyr blant annet utdanning til innsatte i Bjørgvin fengsel. Skuret er bygget i tre med sokkel i betong og tak av stål. Veggene er dekket med glassfiberarmerte halvtransparente lysplater, som er mye brukt i industri og jordbruk. Både tak og vegg har lik profil, og samspillet mellom materialene gjør at bygget fremstår som helhetlig og robust. Bygget er tilpasset formatet til kunstverkene, avstanden mellom stenderne i bindingsverket er for eksempel den samme som bildenes breddeformat.

Seks collager er montert på innsiden av skuret. Motivene viser overmalte, delvis tildekkede og transparente magasinsider. De følger ikke et narrativ, men felles for alle er en følelse av mangel på sikt. Man kan trekke paralleller til en fortvilet livssituasjon der man mister evnen til å orientere seg og se klart.

Utgangspunktet for bildene er fascinasjon for estetikken som er forbundet med reklamebransjen, interiør- og ukeblader. Rønning har malt over magasinsidene med store og små strøk. Bildene og teksten flyttes fra populærkulturen til hans visuelle univers. Elementer som vanligvis er forbundet med lav- og høykultur spiller nå sammen i uttrykk som kan være kilde til virkelighetsflukt og en produktiv drømmetilstand. Collagene er printet med UV-print på sølv- og hvitfarget aluminium. Denne trykkemetoden brukes mye på utendørsskilt og har lang holdbarhet.

Halvor Rønning (f.1984) jobber med collage, abstrakt maleri og tegning. Han har sin utdannelse fra Kunstskolen i Bergen, Kunstakademiet i Oslo og Kunstakademiet i Wien. Rønning har hatt utstillinger på blant annet Hordaland Kunstsenter i Bergen og Lucas Hirsch i Dusseldorf. Høsten 2023 er han aktuell med en separatutstilling på Landsforeningen Norske Malere (LNM). Oppdraget i Bjørgvin fengsel er hans første prosjekt for KORO.

 

Detaljer

Adresse

Olav Bjordalsvei 63, 5111 Breistein

Fylke

Vestland

Kunstner

Halvor Rønning

Ferdigstilt dato

14.04.2023

Prosjektansvarlig

Pernille Skar Nordby , KORO
Elisabeth Tetens Jahn , KORO

Kurator

Jenny Kinge , KORO

Arkitektkontor

Skajaa Arkitektkontor , Wenche J. Salbu

Byggherre

Statsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Ikke tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk