Uten tittel

Halvor Rønning

 

Om

Som en del av sitt prosjekt inviterte Halvor Rønning Joakim Skajaa, i Skajaa Arkitektkontor, til et samarbeid. De viste stor entusiasme og opplevde det som svært meningsfullt å bidra i arbeidet med å gi røykere et verdig rom mens de er på avrusning. Flere tømrerlæringer fra fengselet og lærere ved Åsane videregående skole har samarbeidet om bygging av skuret. Skolen tilbyr blant annet utdanning til innsatte i Bjørgvin fengsel. Skuret er bygget i tre med sokkel i betong og tak av stål. Veggene er dekket med glassfiberarmerte halvtransparente lysplater, som er mye brukt i industri og jordbruk. Både tak og vegg har lik profil, og samspillet mellom materialene gjør at bygget fremstår som helhetlig og robust. Bygget er tilpasset formatet til kunstverkene, avstanden mellom stenderne i bindingsverket er for eksempel den samme som bildenes breddeformat.

Seks collager er montert på innsiden av skuret. Motivene viser overmalte, delvis tildekkede og transparente magasinsider. De følger ikke et narrativ, men felles for alle er en følelse av mangel på sikt. Man kan trekke paralleller til en fortvilet livssituasjon der man mister evnen til å orientere seg og se klart.

Utgangspunktet for bildene er fascinasjon for estetikken som er forbundet med reklamebransjen, interiør- og ukeblader. Rønning har malt over magasinsidene med store og små strøk. Bildene og teksten flyttes fra populærkulturen til hans visuelle univers. Elementer som vanligvis er forbundet med lav- og høykultur spiller nå sammen i uttrykk som kan være kilde til virkelighetsflukt og en produktiv drømmetilstand. Collagene er printet med UV-print på sølv- og hvitfarget aluminium. Denne trykkemetoden brukes mye på utendørsskilt og har lang holdbarhet.

Detaljer

Datering

2021

Kunstner

Halvor Rønning

Kategori

Uterom, Fengsel, Collage, Digital print, Trearbeid, Møbel, Metall, UV print

Teknikk og materiale

UV-trykk på Dibond og aluminiumsplate

Mål


Høyde: 65cm
Bredde: 50cm

Reference

KORO.008345