UNE Utlendingsnemnda

Kunstner Elin Tanding Sørensen har i tett samarbeid med designer Mads Pålsrud og møbelformgiver Henning Linaker forvandlet venterommet i Utlendingsnemnda (UNE) med et særlig blikk for dem som oppholder seg her.

Venterom, . Fotograf: Elin T. Sørensen

Om prosjektet

UNE holder til i 6. etasje i Oslo City. Etaten er klageinstans for utlendingssaker og søknader om statsborgerskap som har fått avslag hos Utlendingsdirektoratet. At menneskene på venterommet er i en spesielt utsatt posisjon, ble utgangspunkt for billedkunstner Elin Tanding Sørensens totalinstallasjon Alle verdens elver.

Kunstneren hadde innledningsvis flere lengre opphold i venterommet for å forstå og komme i samtale med søkerne og deres følgesvenner, tolker og advokater; her står mye på spill. Hun ønsket at verket skulle kommunisere uavhengig av språk og peke mot felles erfaringer, og valgte elvelandskap som grunnmotiv. Elven fungerer som metafor for vei og grense, renselse og endring – og utformingen er inspirert av personlige skildringer av elvelandskap fra både søkere og ansatte.

En mann fortalte: «Da jeg fikk avslag fra UDI, var jeg skikkelig lei meg og hadde vanskelig for å kontrollere meg. Jeg gikk til elva og satte meg der og gråt. Jeg følte meg bedre ved elva. Vannet tar alt bort – renser tanker og følelser».

Elvehistoriene er gjengitt i tre ‘titteskap’ på veggen der ulike motiver er satt sammen til poetiske tablåer. Én fortelling er også utgangspunkt for en steinhage – i form av et tørt elveleie – på takutspringet utenfor vindusrekka.

I tett samarbeid med designer Mads Pålsrud og møbelformgiver Henning Linaker har Sørensen endret det noe upersonlige og sterile venterommet til et rolig og lunt sted innredet med farger inspirert av krydder, taktile overflater og naturmaterialer som kokos, tre og ull. Alle møbelelementene er ‘skreddersydd’ til stedet. I utformingen ligger det en omsorg for de besøkende og en helhetlig miljøtankegang gjennom bruk av kvalitetsmaterialer som ellers ville ha blitt kastet. Ulltekstiler er donert av Gudbrandsdalens Uldvarefabrik og trevirke til nye møbelelementer kommer fra den nedlagte Rasmus Solberg møbelfabrikk. Kunstverket Elve/benk (2009) av Erle Stenberg og Elin T. Sørensen er utlånt av Kulturbyrået Mesén. Det er laget med eik fra byggingen av Den Norske Opera. Kokosteppet kommer fra en utstilling på Museet for samtidskunst, sammen med ulike materialer fra Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Kunstprosjektet er ett av elleve i tildelingsrunde 9 (2015-2017) under kunstordningen LES, som er rettet mot statlige etater i private leiebygg og eldre statsbygg.

Detaljer

Adresse

Stenersgata 1, 0050 Oslo

Fylke

Oslo

Kunstner

Elin T. Sørensen

Ferdigstilt dato

08.12.2017

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Sverre Gullesen
Thomas Hestvold
Siv Hofsvang

Byggherre

DNB Eiendom

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk