UiT Norges arktiske universitet, EISCAT Svalbard Radar

EISCAT Svalbard Radar får to kunstverk av André Tehrani til veggen i det kombinerte kjøkken- og presentasjonsrommet. Fargekoloritten i grønt, rødt og blått kan minne om fargespekteret i nordlys.

EISCAT Svalbard Radar. Fotograf: Eli Skatvedt

Om prosjektet

Tehranis arbeider tar utgangspunkt i digitale og industrielle fargesystemer i webdesignmaler og HTML-fargekart. De er også inspirert av islamsk arkitektur og esoterisk vestlig formalisme. Maleriet HEX#83603C > #’’2EBF91 inngår i en serie malerier basert på digitale gjengivelser av persiske teglmønstre. Hvert element i komposisjonen er isolert som en separat farget form med en CMYK- eller RGB-kode. Komposisjonen er laget i dataprogrammet Adobe Illustrator, der fargespillet gjør bruk av standardiserte graderinger for skjermbruk, såkalte «Stock Gradients». Tehrani tegner først komposisjonen med blyant og linjal på underlaget, som deretter påføres tynne lag av utvannet akryl. Fargespillet dannes av ensfargede segmenter som minner om mosaikkbiter. Slik beveger han seg mellom den digitale fremstillingens relativt unyanserte gjengivelse av farge og maleriets mer differensierte manipulering av fargens kulør, valør og temperatur. Verket er som et lappeteppe av nesten umerkelige fargeoverganger og søker å aktivere synets evne til å registrere og skille mellom ørsmå nyanser.

Veggskulpturen Stock Gradient (Magic) har samme format som maleriet og rommer de samme fargevalørene, men den visuelle informasjonen fremstår mer komprimert.

André Tehrani (f. 1980 i Tønsberg) er en norsk-iransk kunstner som bor og arbeider i Oslo. Han har sin utdannelse fra Statens kunstakademi, Oslo og Kungliga Konsthögskolan, Stockholm. Han har vist verkene sine på bl.a. Galleri LNM, Kunstnernes Hus, MELK og Kunstnerforbundet, alle i Oslo, Tallinn Art Hall, Hordaland Kunstsenter og galleri Entrée, begge i Bergen, WIELS Contemporary Art Centre, Brussel og Palais de Tokyo, Paris.

Detaljer

Adresse

Breinosa, Gruve7-veien N9171 Longyearbyen

Fylke

Svalbard

Kunstner

André Tehrani

Ferdigstilt dato

01.08.2022

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Anna Katharina Haukeland
Camilla Løw
Robert Johansson
Eli Skatvedt , (høsten 2021)

Arkitektkontor

Barlindhaug Consult AS

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk