Skattens hus Tromsø

Installasjonen Kistefjellet har referanser både til et lokalt landemerke, kaosteori – og til at Skatteetaten vil vite hvor mye penger du har «på kistebunnen».

I forbindelse med at Skatteetaten Tromsø flyttet til nye lokaler har Kistefjellet fått nytt utstillingssted ved UiT, nærmere bestemt Handelshøgskolen Breivang, tidligere husmorskole.

Kistefjellet, Erle Stenberg, Elin T. Sørensen. Fotograf: Werner Zellien
Kistefjellet, Erle Stenberg, Elin T. Sørensen. Fotograf: Werner Zellien

Om prosjektet

I løpet av høsten 2006 flyttet Troms fylkesskattekontor, Troms skattefogdkontor, Tromsø likningskontor og kemneren i Tromsø inn i nye lokaler i Kaigata i Tromsø sentrum. Det kunstneriske bidraget til nybygget var en skulpturell installasjon av kunstnerne Erle Stenberg og Elin Tanding Sørensen.

Verket Kistefjellet er integrert i skattekontorets inngangsparti og publikumsområde. Det består av en ornamental tegning montert direkte på veggen og en skulptur på gulvet. Verket er utført i norske 50-øringer.

Bruken av blanke og skinnende materialer kan knyttes til en klassisk kunsttradisjon som et uttrykk for det vakre og strålende. I tradisjonell forstand er metaller som kopper forbundet med høyverdig kunst. I kontrast kan det å ta vare på småpenger knyttes til småsparerne; det er for eksempel ikke så lenge siden det var vanlig å legge til side småmyntene for å spare til bryllupssko.

I veggtegningen er myntene lagt i et mønster basert på Strange Attractor-diagrammet fra kaosteori, som beskriver dynamiske systemer hvor en orden utvikles over tid. Formspråket er energisk og aktivt, mønsteret virvles så å si opp på veggen til en visuell metafor for det økonomiske kretsløpet.

Skulpturen er laget som en modell av de topografiske linjene til det kjente landmerket Kistefjellet ved Senja i Lenvik kommune. Navnet kommer trolig av formen som ligner en kiste. Det passer også perfekt som tittel på dette kunstverket som er laget spesielt for en etat som vil vite hvor mange penger du har «på kistebunnen».

De sirkulære og organiske formene gjentas i både veggtegningen og skulpturen slik at de to delene oppleves som en helhet.

Se ny plassering ved UiT Handelshøgskolen

Detaljer

Adresse

Kaigata 5, 9008 Tromsø

Fylke

Kunstnere

Erle Stenberg
Elin T. Sørensen

Ferdigstilt dato

02.03.2007

Prosjektansvarlig

Elisabeth Tetens Jahn

Kunstutvalgets øvrige medlemmer

Jeannette Christensen
Per Hess
Anne Thomassen

Byggherre

Statsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk