«Ormehull»

Anders Nordby (NO) og Arild Tveito (NO)

Kunstprosjektet begynte som et idéverksted på Ilseng Fengsel, da en gruppe innsatte ble invitert til å lage skisser til et monument basert på teorier om portaler i tid og rom. En av de innsattes forslag ble valgt ut og er nå satt opp på fengselets uteområde: en tre meter høy smijernsport i enden av en brosteinsti.

Lukk kartet
Finn veien

Finn veien til «Or­me­hull»

eller
Finn stedet der du er nå
Velg transporttype:
Avbryt
Klikk for å zoome

Om prosjektet

Om prosjektet

«Ormehull»

Om prosjektet

Kunstnerne Anders Nordby og Arild Tveito forberedte en workshop for de innsatte på Ilseng, som etter hvert ble gjennomført av en lærer i fengselet under kunstnernes regi. Utgangspunktet var teorier om portaler, og disse som symboler på personlig transformasjon. For eksempel teorien om ormehull – snarveier gjennom tid og rom som gjør det mulig å foreta tidsreiser. Tanken er at om rom forstås som todimensjonalt kan man videre forestille seg at det kan brettes, slik at avstanden mellom to punkter som i utgangspunktet er langt fra hverandre forkortes. Under idéverkstedet ble de innsatte vist materiale som blant annet filmen Frozen North, hvor Buster Keaton viser til en parallell virkelighet da han kommer opp av en subway-utgang midt i et iskaldt landskap. Prosjektet er også inspirert av Martin Kippenbergers Metro-Net, hvor kunstneren forestilte seg et globalt undergrunns metrosystem markert med innganger over hele verden. Han fikk bare realisert noen få før han døde i 1997.

De innsatte på Ilseng fengsel blir satt til å gjøre praktisk arbeid som tømring, lafting og produksjon av smijernsprodukter. I kunstprosjektet ble de oppfordret til å skape noe som ikke skulle fylle en samfunnsnyttig funksjon. De fikk full kunstnerisk frihet og laget prosjektbeskrivelser, tegninger og modeller. Skissematerialet til innsatt nr. 847 ble valgt ut for å realiseres sammen med kunstnerne, arkitekt og en ingeniør. Verket, en tre meter høy jernport som er smidd av de innsatte på Ilseng, ble plassert midt på fengselets uteområde i enden av en vei som ikke leder lengre enn til porten. Porten er rammet inn av to brede søyler i murstein med en plakett med fange nr. 847, sin signatur. Porten kan ikke åpnes og fører ingen steder. Som et massivt men impotent monument over ideen om en utgang eller en inngang til en parallell virkelighet, står den innenfor fengselets murer.

Skissene som de innsatte lagde på idéverkstedet henger inne i fengselet, og i forlengelse av prosjektet har kunstneren Stian Gabrielsen skrevet en novelle med tittelen «Passasjerene» som er tilgjengelig på fengslets bibliotek.

 

Relatert innhold

Fakta

Fakta

Besøksadresse

Ilseng fengsel, Hedmark

Ferdigstilt dato

22.06.2013

Prosjektleder

Thora Dolven Balke

Ingeniør

Gaute Mo

Kunstlærer

Morten Rustad

Arkitekt

Sara N. Lund

Statsbygg

Bjørn Hugo Løfblad

Produsent (URO)
Produsert av

KORO (URO)

Program

Kunst i uterom (URO)

Del dette prosjektet