Nødmeldingssentralen

I serien Du skal holde hviledagen hellig for Nødmeldingssentralens inngangsparti skildrer kunstner Mette Hellenes (NO) med sin karakteristiske strek arbeidshverdagen til de ansatte. Enkelte av tegningene er både overdrevne og groteske, men aldri blottet for varme.

Nødmeldingssentralen, Drammen. Fotograf: Ole John Aandal

Om prosjektet

Nødmeldingssentralen flyttet for få år siden inn i nye lokaler i Drammen sentrum. Med samlokalisering av de tre nødetatene politi, ambulanse og brannvesen, kanaliseres alle nødanropene til samme sted. Slik åpnes det opp for et samarbeid på tvers av fagmiljøer og for en bedre utveksling av informasjon. Ambisjonen er å sikre en større effektivitet i beredskapen. På den hektiske, men velfungerende arbeidsplassen kan stressfaktoren være høy, og de ansatte må alltid være forberedt på å håndtere det uventede.

Mette Hellenes har tatt utgangspunkt i nettopp hverdagen til de ansatte. Hennes inntrykk og erfaringer etter opphold som observatør ved sentralen ligger til grunn for serien Du skal holde hviledagen hellig. Den består av seksten tegninger i akvarell og tusj, der gjenkjennelige situasjoner fra sentralens hverdag gis en absurd og grotesk vri. Hun tar for seg ulike scenarioer, som angsten for usynlige flammer, poledansing på kontoret og kryptiske nødmeldinger som: «Kom, fort! Det er noen diffuse folk som går forbi!» Gjennomgående i tegningene er det «språket», begreper og tonen som kjennetegner operatørene ved sentralbordet, i en arbeidshverdag der grensene mellom det offentlige og det private er sensitiv og ofte hårfin.

Gjennom Hellenes’ satiriske strek får de ansatte et utenfrablikk på sin egen hverdag. Bildene, montert i sentralens inngangsparti, blir direkte kommentarer til situasjoner de stadig møter på jobb. Samtidig tilbyr bildene et mentalt pusterom i et arbeid hvor alvoret kan være overhengende.
Mange vil kjenne til Hellenes fra hennes ukentlige tegneseriespalte «Kebbelife» i ukeavisen Morgenbladet, der hun med en uvøren strek og skamløst selvutleverende striper iscenesetter seg selv og gir friske kommentarer til norsk politikk og kulturliv. Også i tegningene i Nødmeldingssentralen er den ironiske tonen sterkt til stede, men den mørke humoren er formidlet med stor innlevelse og varme.

Teksten tar utgangspunkt i Marianne Heiers tekst om prosjektet. Klikk her for Heiers tekst

Hør Mette Hellenes fortelle om sitt kunstverk til Nødmeldingssentralen:

Mette Hellenes (f. 1964) er en norsk billedkunstner og tegneserieskaper. Hun er utdannet fra Statens kunstakademi i Oslo og Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hellenes har deltatt i en rekke utstillinger i inn- og utland, og er kjent fra blant annet tegneserien «Kebbelife» i Morgenbladet og Billedkunst. Kunstprosjektet til Nødmeldingssentralen er hennes første offentlige arbeid.

Du skal holde hviledagen hellig er et av ni kunstprosjekter realisert i 7. tildelingsrunde under kunstordningen for statlige institusjoner i private leiebygg og eldre statsbygg.

Detaljer

Adresse

Grønland 36, 3045 Drammen

Fylke

Kunstner

Mette K. Hellenes

Ferdigstilt dato

20.09.2013

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Marianne Heier
Merete Røstad
Ole John Aandal

Arkitekt

Bjørn Vidar Eriksen arkitektgruppe as

Byggherre

Grønland as

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Delvis tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg