«Liberté»

Lars Ø. Ramberg (NO)

Liberté består av tre franske toaletter i trikolorens farger: rødt, hvitt og blått. På taket er skilt med slagordene fra den franske revolusjonen montert: liberté (frihet), égalité (likhet) og fraternité (brorskap). Verket berører aktuelle spørsmål i vår samtid som nasjonal identitet, uavhengighet og vår forståelse av demokrati og offentlighet.

<em>Liberté</em>, Lars Ø. Ramberg.. Fotograf: mmw.no / Hallstein Guthu
 

Om prosjektet

De tre toalettene er originale, franske gatetoaletter fra 1979, designet av JC Decaux, og redesignet til Rambergs kunstverk. Inne i toalettene er det installert lydopptak fra andre verdenskrig med taler av Franklin D. Roosevelt, Charles de Gaulle og kong Haakon. Liberté etablerer med det en sammenheng mellom den norske grunnloven og dens franske og amerikanske forbilder, og inviterer til refleksjon rundt hvilken betydning grunnleggende demokratiske rettigheter har for individer og grupper i vårt samfunn.

Om man spør hva toaletter har med frihet, likhet og brorskap å gjøre, har det blant annet en historisk årsak: Ett av de revolusjonæres forslag under den franske revolusjonen var nettopp å skaffe sine medborgere offentlige toaletter. Å slippe å gjøre sitt fornødne foran andre er også et spørsmål om trygghet og menneskelig verdighet.

I nærmere ti år har Liberté vært stedløst og omdiskutert i norsk offentlighet. Bakgrunnen for kunstverket var en konkurranse i forbindelse med nytt Rikspolitisk senter på Eidsvoll og 100-årsjubileet for oppløsningen av unionen med Sverige i 2005. Det ble aldri satt opp på Eidsvoll, men i forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 er Liberté nå plassert på nye Eidsvolls plass, like i nærheten av Stortinget.

– – – –

Prosessen har vært lang og brokete, og selve mottakelsen av verket er etter hvert blitt en integrert del av verket selv:
2003: Verket ble opprinnelig innsendt som et konkurranseutkast som kunstprosjekt til nytt Rikspolitisk senter på Eidsvoll i forbindelse med 100-årsjubileet for unionsoppløsningen i 2005. Verket ble av ulike grunner ikke oppført.
2005: Nasjonalmuseet kjøpte inn verket i forbindelse med utstillingen «Kyss frosken!» på Tullinløkka, men hevet innkjøpet på grunn av uklarheter i forbindelse med et direktørskifte.
2006: Verket ble vist på Venezia-biennalen i utstillingen «Welfare Farewell» og fikk internasjonal oppmerksomhet, noe som bidro til å bekrefte verkets internasjonale renommé.
2008: KORO gir et betinget tilsagn til utplassering av kunstverket og arbeider for å sikre en egnet plassering. KORO søker Stortingets administrasjon om en temporær plassering på Eidsvolls plass. Forslaget avslås på grunn av sikkerhetshensyn med henvisning til verkets vekt.
2014: Verket blir vedtatt utplassert i Oslo sentrum av Oslo kommune. Verket plasseres på nye Eidsvolls plass av Kulturetaten og Bymiljøetaten i samarbeid med KORO.

 

Publikasjon

cover-liberte

Detaljer

Adresse

Eidsvolls plass

Kunstner

Lars Ø Ramberg

Ferdigstilt dato

14.05.2014

Produsert av

KORO (URO)
Oslo kommune

Samarbeidspartner(e)

Kulturetaten
Bymiljøetaten
JCDecaux
MMW arkitekter

Produsent (URO)

Bo Krister Wallström

Fotograf

mmw.no // Hallstein Guthu

Tilgjengelighet

Ja

Program

Kunst til andre offentlige arenaer