«Giant Bowl – On Monuments Day»

Den 15. mai 2010 ble idrettsutøvere skiftet ut med store og oppblåsbare skulpturer på Bislett stadion. 22 kunstnere deltok i Giant Bowl, en utstilling som var inspirert av store idrettsarrangementers kommersielle estetikk og begivenheter som Super Bowl i USA.

Lukk kartet
Finn veien

Finn veien til «Gi­ant Bowl – On Mo­nu­ments Day»

eller
Finn stedet der du er nå
Velg transporttype:
Avbryt
  • giant bowl . Fotograf: giant bowl
Klikk for å zoome

Om prosjektet

Om prosjektet

Publikum kunne betrakte kunsten fra tribunen, men også bevege seg rundt og inne i verkene på selve arenaen. Kuratorene Anna Daniell og Sverre Strandberg hadde invitert kunstnere fra både inn- og utland til å la seg inspirere av den prangende estetikken som preger vår tids store TV-sendte idrettsarrangementer. Kunstnerne ble oppfordret til å tenke i store formater, og den eneste begrensningen var at arbeidene måtte være enkle å sette opp og demontere igjen. Seks kunstnere presenterte hver sin egendesignede pokal, som var til utstilling og ikke utdeling. Nordstrand Janitsjar fremførte en sørgemarsj komponert av Jan-Erik Mikalsen, mens en hund voktet kulestøtbanen, for anledningen utstyrt med en pinne, et kjøttbein og en badeball, i Kristoffer Buschs prosjekt.

Tradisjonsrike Bislett stadion er for mange forbundet med minner om store historiske idrettsbragder og forventninger om nasjonal heder og storhet. Med de oppblåsbare monumentene utfordrer Daniell og Strandberg etablerte ideer om hva et minnesmerke er, hva som betraktes som minneverdig og hva som glemmes. Tittelen Giant Bowl, inspirert av det storslåtte amerikanske sportsshowet, fungerte som en metafor for estetisk oppblåsthet og storslagenhet: Kunstnerne fylte bokstavelig talt ideene sine med luft. Resultatet var gigantiske oppblåsbare byggverk, naturkatastrofer og dinosaurer.

Deltakende kunstnere

Deltakende kunstnere

Samuli Blatter (FIN), Roger Egseth (NO), Jamilla Drott (SE), Haris Epaminonda (CY), Jan Freuchen (NO), Jorunn Hancke Øgstad NO), Marianne Hurum (NO), Steinar Haga Kristensen (NO), Rachel de Joode (NL), Kaja Leijon (NO), Per-Oskar Leu (NO), Josefine Lyche (NO), Jan Erik Mikalsen (NO), Norstrand Janitsjar (NO), Børre Sæthre (NO), Helmut Smits (NL), Anders Smebye (NO), Kristian Øverland Dahl (NO), Arne Vinnem (NO), Tori Wrånes (NO) og Heimo Zobernig (AU).

Fakta

Fakta

Besøksadresse

Bislett Stadion, Oslo

Ferdigstilt dato

15.05.2010

Kurator

Anna Daniell
Sverre Strandberg

Samarbeidspartner(e)

UKS
Oslo kommune

Prosjektansvarlig
Program

Kunst i uterom (URO)

Del dette prosjektet