Alta ungdomssenter

To spyflyer i enormt format fungerer som et fargerikt blikkfang i to av trapperommene på Alta ungdomssenter. Den norske kunstneren Anne Rita Nybostad står bak verkene Calliphora II og III.

Calliphora III, Anne Rita Nybostad. Fotograf: Jaro Hollan

Om prosjektet

På tomten til et eldre fjordhotell, idyllisk plassert ved sjøen, med bred utsikt over Altafjorden, ligger Alta ungdomssenter. Senteret ble etablert i 2007 og fungerer som et midlertidig hjem for ungdommer som har det vanskelig og som trenger en annen omsorgsbase en periode.

Verk fra to kunstnere er kjøpt inn til ungdomssenteret. Det var ønskelig at ungdommene selv skulle få sette sitt preg på beboerhusene i ungdomshjemmet, derfor var det ikke aktuelt med kunst i denne delen av institusjonen. Kunsten ble dermed plassert i administrasjonsbygget og i et felles trapperom.

Kunstner Anne Rita Nybostad (f.1964) jobber mye med termoplastmaterialer som lexan og polyester. Mange av ideene til skulpturene sine henter hun fra den nordnorske fauna og kulturhistorie. På Alta ungdomssenter henger to verk fra serien Calliphora, som er det latinske navnet for spyflue. De to veggskulpturene framstiller spyfluer i et én meter høyt format. Betrakter man spyfluene i denne størrelsen blir man brått oppmerksom på skjønnheten og de flotte detaljene i insektet, et insekt som ellers regnes for å være brysomt og lite tiltalende.

Fire fotografier av Maria Grodin ble også kjøpt inn. Innocence I, II, III og IV er avfotograferinger av fire små porselensfigurer kunstneren har funnet, avbildet mot en klar, blå bakgrunn. Porselensfigurene forestiller små barn, og ansiktsuttrykkene og positurene deres uttrykker ulike følelser og sinnsbevegelser. Figurene har noe lekent ved seg, men kan også lede tankene mot barns følelsesliv og sårbarhet.

Etter brukerens ønske ble Grodins fotografier levert tilbake i 2009. Verkene befinner seg nå i KOROs samling.

 

Detaljer

Adresse

Strandveien 6 - 14, 9513 Alta.

Fylke

Kunstnere

Anne Rita Nybostad
Maria Gradin

Ferdigstilt dato

01.01.2008

Prosjektansvarlig

Mari Aarre

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Sigfrid Hernes

Mottakerinstans

Bufetat, region nord

Arkitektkontor

Atelier Nord

Byggherre

Statsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for besøkende

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk