
Rekordmange prosjekter får støtte fra KORO i 2025
Identitet, sosial bevissthet og bærekraft er sentrale temaer blant de 65 prosjektene som får tildelt støtte og produksjonsbistand fra KOROs Lokalsamfunnsordning i 2025.
Lokalsamfunnsordningen (LOK) mottok 246 søknader i år, og av dem er det hele 65 prosjekter som får innvilget støtte. Den samlede støtten er på 14,3 millioner kroner og fordeles ut over alle Norges fylker.
Formålet til ordningen er å stimulere til produksjon av kunstprosjekter i offentlige rom, og bidra til faglig utvikling over hele landet. Prosjektene som har fått støtte i årets innvilgning har høye kunstneriske og faglige ambisjoner som bygger på kompetanse og ny kunnskap, og med både nasjonal og internasjonal relevans.
Det å møte kunst i offentlige rom skaper begeistring, glede og gir nye perspektiver. LOK-ordningen til KORO spiller en uvurderlig rolle i å gi kunstnere muligheter til å berike våre felles rom, og jeg gleder meg over at mennesker over hele landet kan oppleve kunst der de bor og ferdes.
Lubna Jaffery, kultur- og likestillingsminister
Identitet, sosial bevissthet og bærekraft
Av årets prosjekter er det flere som undersøker temaer som er knyttet til identitet, tilhørighet og marginalisering, både på individuelt og kollektivt nivå. Dette inkluderer prosjekter som utforsker erfaringer om søsterskap i den afrikanske diasporaen gjennom et offentlig program på gateplan i Oslo, til et radioprogram som bryter med lineære historiefortellinger om norsk migrasjon til USA.
Andre prosjekter tematiserer sosial bevissthet ved å synliggjøre maktstrukturer, ulikheter og undertrykkelse, både gjennom utforskning av historiske traumer og samfunnsutfordringer. I Trøndelag utarbeides et prosjekt om et skjult NS-monument som belyser problematiske kulturminner, og hvordan et samfunn forholder seg til monumenter som representerer uønskede tankesett.
Kunstens relasjon til klimaforhold og bærekraft er tematisert i flere av prosjektene. Songdalselvi er elementær i et kunstprosjekt som skildrer endringer i elvens meander som en indikator på miljøpåvirkning. Vann og vannveier er også et sentralt aspekt i et forprosjekt på Lillestrøm. Der går kunstner i dialog med kommune og kunstinstitusjon, og utforsker klimautfordringer og -tilpasning og integrering av vannveier i byens grønnstruktur.
Årets søknader viser en sterk bevissthet rundt kunstens rolle i utviklingen av offentlige rom. Vi ser prosjekter av høy faglig kvalitet som utforsker identitet, tilhørighet og sosial bevissthet, og samtidig utfordrer etablerte fortellinger og strukturer i samfunnet. Dette er gode eksempler på hvordan LOK-ordningen har en sentral rolle i å realisere KOROs samfunnsoppdrag. Det er viktig å bringe nye perspektiver til fellesrommene våre – fra temporære kunstneriske programmer på gateplan til samarbeidsprosjekter som engasjerer publikum i å reflektere over historiske traumer.
Øystein Strand, direktør i KORO

Utvalgskomiteenes vurderinger
For å sikre høy kvalitet, bredde og best mulig geografisk spredning av kunstprosjektene, er det to utvalg som har vurdert søknadene. Ett utvalg håndterer søknader fra kunstnere og kuratorer, mens det andre behandler søknader fra kommuner og fylkeskommuner.
Truls Ramberg er kurator i KORO og utvalgsleder for LOK-ordningen, og påpeker at utvalgene har vektlagt prosjekter med høy kunstnerisk kvalitet.
Det var mange gode søknader i år, og utvalgene hadde en krevende jobb. Rekordmange har fått støtte, og spesielt for runden i år er det ekstra mange forprosjekter. Det er stor variasjon i de ulike prosjektene, og støtten tildeles kunstnere med ulik bakgrunn og geografisk tilknytning. Utvalget har først og fremst prioritert prosjekter med høy kunstnerisk kvalitet, men også prosjekter som styrker en levende offentlighet og bidrar til kunstnerisk ytringsfrihet.
Truls Ramberg, kurator i KORO og utvalgsleder for LOK-ordningen
Årets utvalgskomiteer
Komiteen for LOK kunstnere og kuratorer består av:
- Sanjey Sureshkumar (kunstner, ekstern), Hedda Bremseth (kunstner, ekstern), Bo Krister Wallström (kurator og produsent, KORO), Ana María Bresciani (kurator, KORO) og Truls Ramberg (kurator, KORO).
Komiteen for LOK kommuner og fylkeskommuner består av:
- Marie Nerland (kunstner og kurator, ekstern), Ingeborg Annie Lindahl (kunstner, ekstern), Elise Cosme da Silva Hoedemakers (prosjektleder, KORO), Bo Krister Wallström (kurator og produsent, KORO) og Truls Ramberg (kurator, KORO).
Statistikk
Av totalt 246 søknader får 65 prosjekter støtte i 2025. Samlet ble det søkt om 70 452 638 kr, og den totale LOK-støtten er på 14 350 000 kr. Av tildelingssummen er 9 295 000 kr fordelt over 46 prosjekter fra kunstnere og kuratorer i det frie kunstfeltet, mens 5 055 000 kr går til 19 prosjekter fra kommuner og fylkeskommuner. I alt 13 kunnskaps- og kompetanseutviklingstiltak får støtte fra LOK i 2025.

Liste over mottakere av tilskuddsordningen i 2025
Alle som har søkt om støtte vil motta svar fra KORO i løpet av de kommende ukene.
Prosjektstøtte til kunstnere og kuratorer
Miriam Nabuyna: The Strands that Connect Us
Tilskudd: 200 000 kr
Fylke: Oslo
The Strands that Connect Us er en utendørs utstilling som bygger på den tidligere liveopptredenen CAST ON WATER: Eulogies to Sisterhood Across the African Diaspora av den dansk-trinidadiske kunstneren Jeannette Ehlers. Dette er en flerdimensjonal installasjon som tar utgangspunkt i ideen om søsterskap, og erfaringen av å være svart kvinne. En performance, installasjon og skulptur skal vises utendørs på fasaden av Sentralen i Oslo, en historisk bygning fra 1901. Kunstprosjektet pågår gjennom hele oktober 2026.
Mohamed Mohamed: Sanatorium i Paradox
Tilskudd: 400 000 kr
Fylke: Oslo
Sanatorium i Paradox er en serie av tre ulike verk som fungerer som sorgmonumenter i det offentlige rom. Monumentene er konstruert som en serie mislykkede politisk initierte sørgeprosesser, og fokuserer spesielt på omstendighetene til de etterlatte etter krigsofre. Arbeidene retter søkelys mot det intime rommet vi deler i offentlige rom, og gjenspeiler en opplevelse av desperasjon med behov for en ventil hvor slike følelser kan få utløp.
Sara Eliassen: Natten under parken – en visuell «reader»
Tilskudd: 50 000 kr
Fylke: Oslo
Dette forprosjektet legger grunnlaget for en kunstnerisk publikasjon som komplementerer Natten under parken, en stedsspesifikk installasjon og nattlig arrangement på den nedlagte Valkyrien T-banestasjon i Oslo. Her ble kunstnere og tenkere samlet til en undersøkelse for hvorvidt fremtiden er en repetisjon av dysfunksjonelle fortider. Publikasjonen, utviklet i samarbeid med redaktør Gustav Elgin, vil sammen med filmen om hendelsen, utgjøre en visuell opplesning som viderefører estetikk og undersøkelser fra prosjektet. Forprosjektet omfatter utvikling av designskisse, forarbeid og undersøkelser, med planlagt opplag på 500 eksemplarer og lansering på PODIUM i Oslo.
Ari Gautier: Dalit History Month 2026
Tilskudd: 100 000 kr (tildeles også kurator– og produksjonsbistand)
Fylke: Oslo
Dalit betyr «de undertrykte» og refererer til rundt 200 millioner mennesker i India som er stemplet som «kasteløse» eller «urørbare». For å øke bevisstheten om kastesystemet og løfte frem dalitperspektiver, har Ari Gautier, Melahuset og Assata lansert Dalit History Month. Satsningen dokumenterer og synliggjør fortellinger med problemstillinger knyttet til det å være dalit, og trekker paralleller til andre former for strukturell undertrykkelse som diskriminering av urbefolkning og rasisme. Til Dalit History Month 2026 planlegger Melahuset og Assata å invitere dalit-kunstnere og kunstnere med ulike minoritetserfaringer til å utforske hverandres liv og kamper, og skape rom for refleksjon rundt identitet, undertrykkelse, menneskerettigheter og kulturarv.
Milton Mondal: The Wheels of Impressions – Bridging Cultures through Print
Tilskudd: 80 000 kr
Fylke: Oslo
The Wheels of Impressions er et mobilt grafikkprosjekt av kunstneren Milton Mondal som forvandler en lastesykkel til et kreativt knutepunkt. Gjennom spontane verksteder i Oslos offentlige rom vil deltakere fra ulike bakgrunner bruke grafikk for å utforske temaer som migrasjon, identitet og minner. Prosjektet kulminerer i en utstilling hos Norske Grafikere høsten 2025.
Unge Kunstneres Samfund: ODD ONE OUT – OPEN CALL SOSIAL PRAKSIS
Tilskudd: 700 000 kr (tildeles også kurator– og produksjonsbistand)
Fylke: Oslo
UKS skal fokusere på sosiale praksiser de kommende årene. Praksisene utfordrer tradisjonelle kunstbegreper ved å prioritere prosess, dialog og samarbeid fremfor produksjon av fysiske objekter. Ved å arrangere årlige kunstprosjekter innen sosial praksis, er målet å utvide visningsrommet for kunst ut i det offentlige rom, og skape engasjement, dialog og transformasjon, spesielt blant marginaliserte grupper.
The Institute: Fiskeripolitisk leksikon
Tilskudd: 200 000 kr
Fylke: Nordland m.fl.
The Institute er en ny samarbeidsplattform mellom billedkunstner Siri Hermansen (Oslo) og den tverrkunstneriske organisasjonen Komafest (Vardø). Deres første prosjekt, Fiskeripolitisk leksikon, har som mål å bidra til debatt, folkeopplysning og handling relatert til dagens fiskeripolitikk ved hjelp av kunstneriske strategier i det offentlige rom. Norge er en av verdens største fiskerinasjoner, men mange kystsamfunn sliter med fraflytting og sentralisering på grunn av utfordringer i fiskerinæringen. Prosjektet ønsker å gjøre fiskeripolitikk mer forståelig og relevant for folk flest, slik at de kan påvirke forvaltningen av havressursene både i dag og i fremtiden.
Anne Beate Hovind: CALENDAR OF THE MEANDER
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Vestland
Elver er naturlige indikatorer på klimaforhold og de gir oss en pekepinn om fremtidig klima. Prosjektet Calendar of the Meander av miljøkunstneren Jonathon Keats, i samarbeid med humangeograf Siri Veland og byutvikler Anne Beate Hovind, har som mål å skape en stedsspesifikk kalender som holder tiden basert på strømmen av Sogndalselvi over de neste 5000 årene. Denne fluviale kalenderen vil reflektere vår miljøpåvirkning og motivere til klimahandling. Prosjektet innebærer å lage stier som følger elvens meander gjennom årtusener, merket med daterte messingmarkører, slik at besøkende kan utforske fortid, nåtid og fremtid. Initiativet vil øke offentlig forståelse av elver som klimaindikatorer og fremme engasjement for miljøansvar.
Pawel Marcin Stypula: KinAct i Oslo
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Oslo og Akershus
Forprosjektet KinAct i Oslo legger grunnlag for et større samarbeid mellom KinAct Theatre fra DR Kongo og norske kunstnere og institusjoner. Gjennom møter, kreative utvekslinger og verksteder utforsker prosjektet nye formater som kombinerer performance, video, musikk og installasjon, samtidig som det skaper rom for dialog på tvers av kulturer. Prosjektet ønsker å videreutvikle samarbeidet som oppsto under KinAct sitt besøk i Oslo i 2024, med mål om å presentere en omfattende kunstproduksjon i Norge i 2026 og formidle nye kunstneriske uttrykk til et bredt publikum
Hans Kristian Borchgrevink Hansen og Bjørn Hatterud: Mannvond
Tilskudd: 60 000 kr
Fylke: Innlandet
Hans Hansen, billedkunstner fra Finnskogen, og Bjørn Hatterud, forfatter og kurator fra Hedemarken, har begge en sterk tilknytning til lokale museer og kulturhistorie. De har tidligere samarbeidet om en utstilling på Klevfos industrimuseum, og skal nå videreføre utstillingen på Fedraheimstua. Stua er en del av Tynset museums- og historielag, og har en spesiell kulturhistorisk verdi som tidligere redaksjonslokale for den anarkistiske avisen Fedraheimen. Den kommende utstillingen Mannvond tar utgangspunkt i graffitien på veggen i Fedraheimstua, skrevet med trekvister av prest, filolog og anarkist Ivar Mortensson-Egnund. Målet er å tilføre nye kunstneriske elementer til det historiske stedet.
Hanan Benammar og Mattias Cantzler: TYFON
Tilskudd: 250 000 kr
Fylke: Oslo
TYFON – An Antijubileum Performance er et kunstprosjekt som utfordrer den offisielle fortellingen om Oslos 400-årsjubileum. Ved å sette søkelys på byens historie før 1624, undersøker prosjektet det historiske Oslo som, ifølge enkelte, ble brent ned for å gi plass til en mer moderne by. Prosjektet hedrer fem kvinner som ble anklaget for å ha satt i gang brannen ved hjelp av hekseri og som ble henrettet. Gjennom verksteder med ungdommer fra ulike deler av byen, samtaler og offentlige performancer, utforsker TYFON Oslos identitet og historie, og utfordrer etablerte historiske sannheter. Hovedforestillingen inkluderer et bredt spekter kulturelt og historisk materiale, og involvere flere kunstneriske samarbeidspartnere inkludert koreograf Sara Baban.
Tenthaus: Departing from Collectivity – en podcastserie av Tenthaus radio
Tilskudd: 170 000 kr
Fylke: Østfold og Oslo
Tenthaus utarbeider en serie radioprogrammer som utforsker hvordan kunstnerkollektiv organiserer seg, og serien vil samle erfaringer og verktøy fra ulike kunstkollektiv. Radio brukes som en kunstnerisk plattform for å nå ut til et bredere publikum og skape rom for kritisk refleksjon. Prosjektet bygger på Tenthaus’ tidligere arbeid med alternative institusjonsformer og deres deltakelse i kunstbiennalen MOMENTUM 12. Inviterte bidragsytere inkluderer Free Home University (Italia), Hawaf Collective (Gaza/Sverige), Corpi Idrici (Italia), Norwegian Worldwide Artists (Norge) og Gudhaus/Tentskul. Planen er å starte våren 2025 med 10 episoder på Radio InterFM og andre digitale plattformer.
Ilavenil Vasuky Jayapalan: Lillomarka Linga Aalayam
Tilskudd: 400 000 kr (forprosjekt, tildeles også kurator – og produksjonsbistand )
Fylke: Oslo
Kunstneren Ilavenil Vasuky Jayapalan planlegger å skape et permanent sted for refleksjon, rekreasjon og ritualer i Lillomarka. Stedet er spesielt tiltenkt Oslos Eelam Tamilske befolkning og sør-indere (dravidere) bosatt i området, men er også åpent for andre. Prosjektet innebærer å installere en Lingam, et eldgammelt symbol på skapelseskraften, hugget i granitt av tempelskulptører fra Tamil Nadu, India. Jayapalan utforsker forholdet mellom samtidskunst, diasporisk åndelighet og offentlig rom, og planlegger å skape et sted med både interkulturell og kunstnerisk verdi. Prosjektet skal inkludere offentlige ritualer og det planlegges produksjon av en kunstbok for dokumentasjon og videre formidling.
Marte Eknæs: Transformasjon
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Akershus
Dette forprosjektet er et samarbeid mellom Marte Eknæs, Lillestrøm kommune og Nitja senter for samtidskunst, og fokuserer på klimautfordringer og -tilpasning, spesielt integrering av vannveier i byens grønnstruktur. Prosjektet utforsker hvordan kunst kan bidra til offentlig samtale og bevisstgjøring om klimakrisa, og vil inkludere møter med kommunen og befolkningen for å finne løsninger for fremtidige vannveier. Målet er å skape en blå-grønn framtid for Lillestrøm og involvere kunstnere i denne prosessen.
Pikene på Broen: Barents Spektakel 2026: The Border Crossed Us
Tilskudd: 150 000 kr
Fylke: Finnmark
I 2026 markeres skoltesamisk språk- og kulturår i forbindelse med at det er 200 år siden etableringen av grensen som skiller Finland, Russland og Norge. Pikene på Broen skal bidra til markeringen gjennom Barents Spektakel 2026: The Border Crossed Us, en kunstfestival i Kirkenes. KORO støtter prosjektet Áávu som inngår i denne festivalen, en stedsspesifikk performance ledet av den enaresamiske kunstner Auri Ahola. Verket består av en forestilling som blir fremført på flere samiske språk og grønlandsk, og vil finner sted både i Finland og Kirkenes. Det fremhever hverdagsgleden, feiring og positive aspekter ved å bo på et sted hvor det er naturlig å høre tre samiske språk i løpet av en dag. Kunstprosjektene vil danne grunnlag for samtaler og diskusjoner om skoltesamisk kultur og grenseområdenes betydning, som en del av et bredere festivalprogram.
Guzenko Productions: Vessels Gate: kunstprosjekt, workshop- og utstillingsutvikling
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Finnmark
Vessels Gate reflekterer over den nye normaliteten i en tid med geopolitisk uro og den skiftende identiteten til de nordøstlige kystbyene i Nord-Norge. Prosjektet fokuserer på stigmatiseringen og fremmedgjøringen av russiske sjømenn i Finnmark og Troms, og hvordan en ny generasjon nordlendinger påvirkes av den pågående geopolitiske situasjonen. Med utgangspunkt i sanksjonene mot Russland og de få åpne havnene for russiske fiskefartøy, utforsker prosjektet hvordan geopolitiske forhold knyttet til naturressurser påvirker stedets og menneskenes syn på seg selv og hverandre. Sammen med kunstneren 1999Q, kurateres en utstilling som demystifiserer de russiske skipenes tilstedeværelse og forteller historien om fiskeriarbeiderne som har bygget en dialog med lokalsamfunnet gjennom tiår, men som nå er fanget i en geopolitisk konflikt.
Elisabeth Thorsen: Fra Pølse til Keramikk
Tilskudd: 50 000 kr
Fylke: Finnmark
Prosjektet går ut på å revitalisere den unike kiosk-kulturen i Vardø ved å bruke en nedlagt kiosk som arena for et kunstprosjekt. Dette prosjektet kombinerer lokalhistorie, samtidskunst og gjenbruk av byens tomme lokaler. Kiosken, som historisk sett har vært et samlingspunkt, blir et sted for kunstnerisk utfoldelse og sosial deltakelse. Fire kunstnere med ulike uttrykk og metoder bidrar til utstillingen, som også inkluderer spiselige kunstverk. Målet er å bringe kunst ut til lokalbefolkningen, inspirere til økt engasjement rundt kunst og kultur, og gi kiosken nytt liv som en dynamisk arena for både handel og opplevelse.
ANNEX kunstnergruppe: It’s Good to Have Friends! Turné
Tilskudd: 200 000 kr
Fylke: Nordland, Troms, Finnmark, Trøndelag, Innlandet, Oslo, Østfold
It’s Good to Have Friends! er en 20 fots rosemalt fraktcontainer innredet som bomberom med et audiovisuelt verk. Verket mottok støtte fra KORO i 2024 og ble vist under Bodø2024. I 2025 planlegges en turné i flere norske fylker. Den innvendige delen er formet som et tilfluktsrom med en audiovisuell repetisjon av Jens Stoltenbergs tale til den amerikanske kongressen, hvor han uttaler ordene i tittelen til verket. Verket knytter seg til Norges deltagelse i internasjonale militære operasjoner og landets rolle på den geopolitiske arenaen.
Marianne Heier: Dark Matter/ Trangt, billig og altfor privat
Tilskudd: 150 000 kr (forprosjekt, tildeles også kurator– og produksjonsbistand )
Fylke: Oslo
Dark Matter er et kunstpolitisk, performativt prosjekt av Marianne Heier og Madeleine Park, som inkluderer et seminar, en publikasjon, en artikkelserie, en performance og plakater i offentlig rom. Prosjektet, som reflekterer over kunstnerkår og klasseforskjeller, er ment som en politisk ytring i norsk offentlighet. Performancen Trangt, billig og altfor privat foregår i Heiers hjem og atelier, og bruker hennes egen økonomi som utgangspunkt for å belyse norske kunstneres situasjon. Kunstneren lager signerte plakater som kommuniserer prosjektet til en bredere offentlighet.
Joachim Aagaard Friis: Intime offentligheter
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Agder
Intime offentligheter er et forskningsbasert kunstnerisk seminar på Kristiansand Kunsthall som utforsker forholdet mellom intimitet og offentlighet gjennom kunst og rettsvitenskap. Prosjektet, et samarbeid mellom forskere fra Universitetet i Agder og Universitetet i Bourgogne, kunstnere fra Norge og Frankrike, og Kristiansand Kunsthall, inkluderer offentlige performances, verksteder med gatekunst og akademiske forelesninger. Seminaret diskuterer kunstnerisk frihet kontra rettigheter til privatliv i det offentlige rom, og søker å skape offentlige rom for intimitet der ulike grupper kan føle tillit og tilhørighet.
Palestinakomiteen i Oslo: Visit Vestbredden – en palestinsk kulturfestival
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Oslo
Visit Vestbredden er en palestinsk kultur- og solidaritetsfestival som markerer “Al-Nakba” ved å fremme palestinsk kultur gjennom musikk, kunst, mat og samhold. Festivalen finner sted i Oslo sentrum, fra Eventyrbrua til Hausmania, både utendørs og innendørs, i mai 2025. Arrangementet inkluderer kunstutstillinger, konserter, teaterforestillinger, matboder, verksteder og panelsamtaler, og samarbeider med flere kulturinstitusjoner i området. KORO støtter en serie kunstprosjekter som inngår i festivalen, og finner sted i kunstnerdrevne gallerier i området. Festivalen feirer mangfoldet og motstandskraften i palestinsk kultur, og søker å skape en arena for solidaritet og kulturell utveksling.
Einar Grinde: Monument på vent
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Trøndelag
Prosjektet undersøker hvordan et skjult NS-monument kan belyse vår kollektive historie og påvirke vår forståelse av fortid og nåtid. Gjennom å reflektere over synlighet, ideologi og minner, utforsker prosjektet hvordan vi forholder oss til monumenter som representerer uønskede tankesett. Prosjektet, et samarbeid mellom kunstner Einar Grinde og Trøndelag senter for samtidskunst, søker å skape dialog om monumenters rolle og hvordan samtidskunst kan bidra til å forme fremtidens kulturminner.
Ayman Alazraq: The Palestine-Norway Archive Collections (PalNor) Making visible,II
Tilskudd: 600 000 kr
Fylke: Oslo
Palestina-Norge-Arkiv-Samling (PalNOR) er et prosjekt dedikert til å bevare og gjøre tilgjengelig materiale som er produsert i forbindelse med solidaritetsarbeid for Palestina i Norge. Prosjektet skaper et offentlig, tilgjengelig arkiv blant annet gjennom opprettelse av et kontor og arkivrom i Oslo. Målet er at arkivet skal fungere som grunnlag for pågående diskusjoner rundt konflikten i Midtøsten. Arkivet, som startet med et funn i kjelleren til en studentbolig, inkluderer ulike materialer fra 1960-tallet fram til Oslo-avtalen i 1993. Det skal også produseres nytt materiale i forbindelse med pågående solidaritetsarbeid for Palestina i Norge. PalNOR planlegger å gjøre materialet tilgjengelige gjennom utstillinger, nettplattformer og offentlige programmer.
Viviana Cárdenas Rozo: Atomo: omreisende fanzinotek
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Oslo, Akershus
Atomo: omreisende fanzinotek er en omreisende samling av fanziner produsert i Norge og Colombia. Prosjektet ble opprinnelig startet i Bogotá i 2010, og utvikler nå en mobil struktur for å turnere med fanzinene i offentlige rom i Oslo og Drøbak i 2025. Samtidig anskaffes fanziner og trykksaker fra kunstnere basert i Norge og Colombia. På den ene siden, bygger prosjektet på en interesse for offentlige rom som arenaer for tilknytning, dialog og kollektive prosesser og på den andre interesse for forskning på uavhengige publikasjoner, selvpublisering, subkultur og tegning som medium.
Kristin Skårdal: Havgjenbruk
Tilskudd: 70 000 kr
Fylke: Vestland
I kunstprosjektet Havgjenbruk samarbeider kunstner Kristin Skårdal med lokale aktører for å gi barn og voksne en kunstopplevelse som er tilgjengelig og integrert i deres hverdag. Prosjektet engasjerer deltakere i spørsmål knyttet til bærekraft, gjenbruk og naturvern ved bruk av kunst som formidlingsverktøy. Gjennom innsamling av plast og annet avfall fra kystområder, skaper lokale kunstnere flyttbare skulpturer inspirert av truede marine arter. Disse skulpturene stilles ut i utdanningsinstitusjoner og andre offentlige rom, og gjør kunst og miljøbevissthet tilgjengelig for et bredt publikum.
Ebba Moi: Portrettmaleri til Kjevekirurgisk avdeling
Tilskudd: 70 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Oslo
Forprosjektet skal undersøke hva som skjer med kunsten ved Ullevål sykehus når sykehuset flytter. Undersøkelsene vil fokusere på å utfordre den utdaterte portrettradisjonen ved sykehuset, spesielt ved Kjevekirurgisk poliklinikk, hvor portretter av tidligere mannlige overleger dominerer. Kunstneren vil initiere et portrett av den første kvinnelige kjevekirurgen, Anne Marie Ransve, for å anerkjenne hennes historiske rolle. Målet med prosjektet er å revitalisere portrettsjangeren og oppgradere forbildene for de ansatte. Prosjektet er inspirert av kunstnerens personlige erfaring som pasient ved Ullevål sykehus og observasjon av den eksisterende kunstsamlingen.
PRAKSIS Oslo: Placemaking for the Future: Art and Sustainable Tourism in Lofoten
Tilskudd: 700 000 kr (tildeles også kurator– og produksjonsbistand)
Fylke: Nordland
I februar 2024 lanserte den norske regjeringen sin strategi for å øke turismen og posisjonere Norge som en global leder innen bærekraftig reiseliv. Selv om dette kan gi muligheter, er regioner som Lofoten allerede overveldet av turisme. Dette prosjektet, drevet av klima- og samfunnshensyn, er et samarbeid mellom PRAKSIS Oslo, Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) og Nordland fylkeskommune. Prosjektet skal undersøke samspillet mellom turisme, kunst, planlegging, stedsutvikling og samfunn i Lofoten, og bidra til å utvikle kunnskap og bygge nettverk. Dette inkluderer offentlige seminarer, verksteder, podcaster og en bok.
Jassem Hindi: The Palestinian Agency
Tilskudd: 765 000 kr (tildeles også kurator– og produksjonsbistand)
Fylke: Telemark, Finnmark, Oslo, Palestina
The Palestinian Agency, ledet av Jassem Hindi, har som mål å gjenopplive The Jenin Horse, en skulptur laget av bilvrak og ambulanser. Skulpturen ble reist i Jenin i 2003 og ødelagt av israelske styrker i 2023. Planen er å bygge og installere skulpturen i flere byer i Norge og Palestina, ledsaget av offentlige arrangementer som kretser rundt temaene utopi og Palestinsk selvstyre, som involverer lokalsamfunn i både Norge og Palestina. Arrangementene inkluderer verksteder, forelesninger, tekstopplesninger, filmvisninger, kollektiv matlaging og midlertidige utstillinger kuratert av palestinske kunstnere. Gjenopplivingen av skulpturen symboliserer motstandskraft og solidaritet, og prosjektet har som mål å skape et landemerke for offentligheten, både i Norge og Palestina, for å bygge samfunn og fremme refleksjon.
Saša Asentić: Recuperating the Antifascist Memories through Accessibility (arbeidstittel)
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Nordland
Dette forprosjektet fremhever minnene om jugoslaviske antifascistiske fanger i tvangsarbeidsleirene i Beisfjord og Øvre Jernvann i nærheten av Narvik under andre verdenskrig. Det utforsker også solidaritetshandlingene fra sivile i Norge som motsatte seg nazistenes grusomheter begått i leirene. Gjennom deltakende kunstnerisk utforskning, multimedial dokumentasjon og formidling rettet mot offentligheten, bevarer og aktiverer prosjektet minnene, og gjør dem tilgjengelige for ulike publikum. Ved å integrere strategier for universell tilgjengelighet og mobilitetsrettferdighet, utfordrer prosjektet konvensjonelle oppfatninger av minnesmerker og minnearbeid. Målet er å bidra til å aktualisere minnearbeid rundt dette temaet i dagens offentlige diskurs.
Alt Går Bra: Fotball mot Finkultur
Tilskudd: 250 000 kr
Fylke: Møre og Romsdal
I Ålesund har det oppstått en konflikt mellom sport og finkultur, utløst av den nye FrP-ordførerens slagord «Fotball mot Finkultur». Jugendstilsenteret og KUBE (JoK) presenterte konflikten for Alt Går Bra (AGB), og foreslo et samarbeid med Aalesunds Fotballklubb (AaFK). AaFK var begeistret for ideen og tilbød AGB å bruke Ålesunds fotballstadion til et kunstprosjekt. Prosjektet vil utforske dualiteten mellom fotballstadion og museum, og gjøre offentlig kunst tilgjengelig for et bredt publikum. Prosjektet samarbeider med både fotballfans og medlemmer av en venneforening for unge ved JoK. Prosjektet inkluderer kunstutstillinger og forestillinger på stadion og JoK, og målet er å inspirere andre fotballklubber til å ta i bruk kunst.
Peter Meanwell: SKOGEN FORTELLER / MEAHCCEHALLAN
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Vestland
Dette forprosjektet tar utgangspunkt i et område i Kanadaskogen, kjent som «Lappeleiren», oppkalt etter et selskap som viste frem samer og reinsdyr i skogen utenfor Bergen i 1897. Prosjektet vil synliggjøre de historiske forbindelsene mellom Bergen og Sápmi, og involverer det lokale samiske samfunnet i Bergen. Gjennom forskning og samarbeid med akademikere og kunstnere, vil prosjektet engasjere lokalsamfunnet i viktige samtaler om historie, identitet og samfunn.
Sarah Kazmi: Visnings (working title)
Tilskudd: 400 000 kr (forprosjekt, tildeles også kurator– og produksjonsbistand )
Fylke: Vestland, Trøndelag
Alt beveger seg. Likevel har historie ofte blitt skrevet av de som blir, og ikke de som beveger seg. Visnings utforsker norsk emigrasjon til USA på 1800- og tidlig 1900-tallet. Prosjektet fokuserer på nomadisk natur, og vil resultere i en serie radioprogrammer som bryter med lineære historiefortellinger. Undersøkelsene fra dette forprosjektet skal også benyttes til intervensjoner langs reiseruter norske migranter brukte, fra norske bygder via Bergen til Liverpool og New York i perioden 2026-2027. 2025 markerer 200-årsjubileet for norsk emigrasjon til USA, og målet er å belyse denne historien og synliggjøre motfortellinger som har blitt utelatt fra den offisielle historieskrivingen, slik at de blir tilgjengelige for offentligheten.
Rana Issa: På feil sted
Tilskudd: 455 000 kr (tildeles også kurator– og produksjonsbistand )
Fylke: Oslo
Dagens ungdomskultur skiller seg ut fra tidligere generasjoner ved at den hovedsakelig foregår på sosiale medier, uten redaksjonell eller kuratorisk selektivitet. Dette kan føre til tap av felles referanser på tvers av generasjoner. Prosjektet På feil sted, som Masahat står bak, forsvarer kulturens funksjon i samfunnet som et middel til å samle grupper, og går ut på å invitere kunstnere til å publisere fanziner basert på egen kunstnerisk produksjon. Prosjektet inkluderer lesesirkler, foredrag, verksteder, byvandringer og museumsturer. Det retter seg mot ungdommer fra sårbare bakgrunner og allmennheten. Målet er å fremme kunst som et verktøy for å belyse politiske utfordringer, samtidig som det utvikler en pedagogisk tilnærming som legger grunnlaget for Masahats formidlingsstrategi.
Martinka Bobrikova: re-(t)exHile extended
Tilskudd: 625 000 kr (tildeles også kurator– og produksjonsbistand)
Fylke: Oslo
Prosjektet re-(t)exHile tar for seg den globale krisen med tekstilavfall gjennom en storskala tekstilinstallasjon, og ble opprinnelig laget av brukte klær i Lagos i Nigeria. Etter presentasjonen på Lagos Biennale i 2024 ble verket flyttet til Oslo, hvor KHiO-studenter har utvidet verket ved å sy på nye seksjoner laget av lokalt innsamlet tekstilmateriale. Den videreutviklede installasjonen blir vist på Deichman Bjørvika, og inkluderer offentlige programmer som kollektive sy-aksjoner, verksteder og et seminar for å øke bevisstheten om tekstilavfall. I tillegg arbeides det med å engasjere pensjonister i installasjonen for å skape et tverrgenerasjonelt samarbeid. Avslutningsvis jobbes det med å installere verket i sin helhet på gulvet i Oslo Rådhus, samt en bok som skal dokumentere prosjektet.
Sindre Husebø v/ Rogaland Kunstsenter: RAU (Residency Art & Urbanism)
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Rogaland
RAU (Residency Art & Urbanism) er et residensprogram som utforsker skjæringspunktet mellom kunst og urbanisme, med Stavanger som fokus. Programmet søker å etablere et inkluderende sosialt knutepunkt ved å integrere kunst og kultur i lokalsamfunnet. Med utgangspunkt i både kunst og arkitektur, retter prosjektet søkelys på regenerative metoder, «retten til byen» og gentrifisering. Programmet skal invitere internasjonale kunstkollektiver til Stavanger, og dermed berike kunstsentrets globale nettverk. RAU (2025-2026) forlenger Rogaland kunstsenter sin programmering utover sentrets fysiske rom, som for en periode vil være stengt, og bidra til samtaler om byutvikling og bærekraft.
Rachel Dagnall: BRICKS
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Østfold, Vestfold
Etter Per Kirkebys død utviklet Arken museum en omfattende utstilling der museet bygde skulpturer fra Kirkebys originale tegninger. Noen av verkene hadde aldri blitt laget før, mens andre hadde blitt produsert av ulike produsenter for både museer og offentlige rom. Strukturene ble produsert med ny, lokalt produsert murstein i standardmål, og etter utstillingsperioden ble skulpturene revet og mursteinen kastet. Seks containere med mursteinrester eksisterer fremdeles, og inneholder intakte og gjenkjennelige komponenter av Kirkebys skulpturer. I dette forprosjektet skal Dagnall utvikle en plan for videreføring av materialet. Kunstneren planlegger å utvikle strukturer som likner ødelagte bygninger eller boliger, bygget med miljøvennlige teknologier. Tanken er at strukturene gradvis overtas av naturen slik som skulpturene Kirkeby selv laget på sitt testfelt på Læsø i Danmark.
Itzel Esquivel: Gestures and Nods. A Permanent Seminar on Embodied Practices and Performance
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Vestland
Inspirert av Minna Salamis refleksjoner om sanselig kunnskap, planlegges det et seminar som omhandler hvordan kunstneriske praksiser kan være diskursive elementer i seg selv. Gjennom cuir/queer metodologier undersøker seminaret måter å «queere» kunnskapsproduksjon innen kunstinstitusjoner gjennom kollektiv erfaring av performance. Prosjektet vil arrangeres på ulike steder, og involvere kulturarbeidere som arbeider med ikke-europatriarkalske, anti-undertrykkende og anti-rasistiske praksiser. Samlingene vil inkludere diskusjoner om performancekunst i offentlige rom og blir dokumentert i form av fanziner, opptak og andre resultater.
Støtte til kunnskaps- og kompetanseutviklingstiltak for kunstnere og kuratorer
Telemark kunstsenter: TKS NABO
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Telemark
Telemark kunstsenter (TKS) ønsker å øke mangfoldet og den kulturelle infrastrukturen i hele fylket ved å lansere TKS NABO, et prosjekt som samler kunstneriske og byråkratiske krefter for å styrke arbeidet med kunst i offentlig rom. Prosjektet skal være til stede i alle kommunene i Telemark, med oppstart i Tinn, Kragerø, Bø og Drangedal. Gjennom kurs og samlinger vil TKS jobbe videre med kompetanseheving for kunstkonsulenter, kuratorer og kunstnere, og styrke sin rolle som regionalt kompetansesenter. Målet er å bryte ned barrierer for samtidskunst og skape gode relasjoner i regionen gjennom temporære kunstprosjekter.
Anne Szefer Karlsen: Circuits of experiences, research and knowledge (arbeidstittel)
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Vestland
Den internasjonale konferansen Circuits of experiences, research and knowledge arrangeres 26.–29. juni 2025 i Bergen, med mål om å aktivere byens kunstfelt. Konferansen markerer uteksamineringen av det siste kullet med MA Kuratorpraksis-studenter, og sikrer de langvarige nettverkene som er skapt for det norske kunstfeltet gjennom dette masterprogrammet som nylig ble besluttet nedlagt. Bergen Kunsthall er vertskap for deler av programmet, og ulike offentlige rom i Bergen blir brukt til vandringer og rekreasjon. Konferansen, som foregår på engelsk, er co-kuratert av Eszter Szakács. Konferansens bidragsytere inkluderer prominente kuratorer og internasjonale kunstinstitusjonsledere. Programmet inneholder hovedforelesninger, paneldiskusjoner og verksteder, med fokus på kuratorisk praksis og offentlig kunst.
Unge Kunstneres Samfund: ODD ONE OUT – PUBLIKASJON OG SEMINAR
Tilskudd: 100 000 kr (tildeles også kurator– og produksjonsbistand)
Fylke: Oslo
UKS vil, gjennom et seminar og presentasjon av en publikasjon om sosial kunst, løfte samtalen om relasjonelle, dialogbaserte og sosiale praksiser i Norge. Seminaret vil inkludere en hovedtaler, et panel, to verksteder og to kunstneriske innspill som fokuserer på henholdsvis arkitektur og mat. Våren 2025 skal UKS gjennomføre intervjuer med kunstnere som arbeider med sosial praksis, og samle disse i en publikasjon sammen med faglige artikler. Publikasjonen lanseres på seminaret, som vil diskutere den sosiale kunstens posisjon i kunstfeltet. Prosjektet vil bli formidlet via UKS’ nettside, sosiale medier og YouTube-kanal, og UKS vil ansette en kurator/prosjektleder for å gjennomføre intervjuene og redigere publikasjonen.
Ole Petter Ribe: Folkearkivet (Nordland, Troms og Finnmark)
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Troms
Folkearkivet presenterer en utstilling på Kurant Visningsrom i Tromsø med kontemporær fritidskunst fra Nord-Norge. I forbindelse med utstillingen arrangeres det også en konsert, en restaureringsdugnad av attraksjonen Gollis på Lyngseidet (en ni meter høy julenisseskulptur plassert ved et fergeiele), og et faneverksted til 1. mai-toget i Tromsø. Prosjektet, etablert av Ole Petter Ribe i 2024, dokumenterer og kontekstualiserer fritidskunst. Programmet involverer aktører fra Nordland, Troms og Finnmark, og det planlegges en publikasjon, konsert, restaureringsdugnad og seminar. Arrangementene formidles via Folkearkivets plattform og Kurants sosiale medier.
Nitja senter for samtidskunst: Kunst i offentlig rom – kompetanse til kommunene
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Akershus
Nitja arbeider med å styrke kompetansen om kunst i offentlig rom i mindre kommuner i Akershus fylke, samt blant kunstnerne selv. Målet er å koble arbeidet med kunst i offentlig rom i regionen tettere til kunstsentret. Som landets største kunstsenter skal Nitja være et ressurssenter for samtidskunst i regionen, inkludert arbeid med kunst i offentlig rom. Nitja planlegger seminarer, håndbok, kursrekker og en digital ressursmappe for å øke bevisstheten rundt kunst i offentlige rom, dens betydning og profesjonell håndtering av disse prosjektene. Arbeidet gjennomføres i samarbeid med Lillestrøm og Bærum kommuner, samt BKA og NK Viken.
Kunstbok Oslo v/ Tanja Sæter: Kunstbok Oslo
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Oslo
Kunstbok Oslo er en ny kunstbokmesse som presenterer kunstbøker av kunstnere og små uavhengige forlag. Kunstbok Oslo skal gjennomføre kunstbokmesse og seminar i november 2025. Den første utgaven i 2024 viste stor interesse med 65 deltakere og 4000 besøkende. Messen fungerer som en faglig møteplass og brobygger mellom kunst og litteratur, og arbeider med å øke interessen for kunstbøker og kunstnere. Prosjektet bidrar både til kompetanseutvikling for et profesjonelt fagmiljø, og til kunnskap og nye tanker rundt kunstbøker og selvpublisering. Gjennom et seminar retter prosjektet fokus mot ulike praktiske og filosofiske perspektiver.
Marianne Heier: Dark Matter
Tilskudd: 100 000 kr (tildeles også kurator – og produksjonsbistand)
Fylke: Oslo
Prosjektet Dark Matter er et kunstpolitisk, performativt orientert prosjekt av Marianne Heier og Madeleine Park. Det inkluderer et seminar med norske og internasjonale bidragsytere, en publikasjon, en artikkelserie, en performance og plakater i offentlig rom. Prosjektet reflekterer over økende klasseforskjeller i kunstsystemet, og maktforskyvninger mellom privat og offentlig sektor innen kunstfeltet, med Oslo som eksempelanalyse. Seminaret går over to dager, og er gratis og åpent for alle. Etter seminaret samles alle tekstene fra bidragsyterne i en bokform. Prosjektet viderefører en linje fra tidligere kunstneriske og politiske aksjoner som går tilbake til kunstneraksjonen ’74, og utforsker kunstnerrollens potensial og begrensninger i dagens nyliberale kulturpolitikk.
Stiftelsen Kunstkritikk: Satsning på kritikk av kunst i offentlige rom
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Landsdekkende
Kunstkritikk vil øke dekningen av offentlig kunst i 2025 ved å publisere ti artikler i form av anmeldelser, kommentarer og intervjuer. Målet er å gi redaksjonen og skribentene mer kunnskap om offentlig kunst og tilhørende problemstillinger, samt å bringe denne innsikten ut til leserne for å styrke samtalen om offentlig kunst i Norge. Prosjektet blir ledet av Kunstkritikks norske redaksjon og involvere faste skribenter samt inviterte eksperter. Artiklene blir publisert fortløpende gjennom året, og prosjektet inkluderer midtveisevaluering og sluttevaluering for å sikre fremdrift og kvalitet.
Marit Paasche: På grensen til politisk kunst
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Oslo, Trøndelag, Vestland og Troms
På grensen til politisk kunst drøfter hvordan den tradisjonelle forståelsen av det politiske i kunsten har begrenset kunstens samfunnsrelevans i en norsk kontekst. Målet er å spore årsakene til forståelsen av det politiske i kunsten og problematisere denne. Prosjektet ser på utviklingen i kunstfeltet i Norge fra opprettelsen av Kunstnernes Hus i 1930 til slutten av 1970-tallet, og har et spesielt fokus på Kunstneraksjonen ’74, som er en unik hendelse i et internasjonalt perspektiv. Prosjektet innebærer omfattende arkivarbeid, inkludert studier av privatarkivet etter Eva Lange og arkivet fra Kunstnernes Hus. Aktivitetene inkluderer også verksanalyser og kunstkritikkanalyser. Resultatet av prosjektet vil bli en bok, foredragsserie og artikkelserie.
Støtte til kunstprosjekter i kommuner og fylkeskommuner
Herøy kommune: Kunst, arkitektur og mennesker – hånd i hånd med Fosnavågs sentrumsutvikling
Tilskudd: 180 000 kr
Fylke: Møre og Romsdal
I september 2024 vedtok kommunestyret utviklingsplanen for Fosnavåg sentrum etter en medvirkningsprosess som avdekket behovet for økt aktivitet i sentrum. Prosjektet Kunst, arkitektur & mennesker – hånd i hånd med Fosnavågs sentrumsutvikling møter disse behovene ved å skape en inkluderende møteplass med oppholds- og aktivitetsmuligheter gjennom samskaping. Prosjektet kombinerer stedsanalyse, brukermedvirkning og kreative verksteder for å integrere kunst, arkitektur utvikling av bymiljø. Det involverer kunstnere, arkitekter, samfunnsaktører og elever fra videregående skole i gjennomføringen, og dokumenteres i en rapport med tekst og bilder. Målet er å styrke offentlig dialog, demokrati og samarbeid mellom befolkning, offentlige og private aktører.
Bodø kommune: Mot skogen
Tilskudd: 350 000 kr
Fylke: Nordland
Bodø har vært Europeisk kulturhovedstad i 2024, og prosjektet Mot skogen bygger videre på dette ved å bruke kultivering av skog som et konkret holdepunkt for stedsutvikling. Prosjektet, som involverer kunstnere og landskapsarkitekter, utforsker hva en framtidig skog kan være, og hvordan prosessen med å dyrke fram skogen kan skape sosiale interaksjoner og tilhørighet for byens innbyggere. Gjennom en åpen konkurranse skal det utformes en helhetlig plan for skogen, som inkluderer funksjoner som vindskjerming, overvannshåndtering og estetiske kvaliteter. Prosjektet er en del av det allerede finansierte Flyfugl-prosjektet og involverer lokale aktører og innbyggere i gjennomføringen.
Drammen kommune: Samtidskunst og kulturarv som verktøy i områdeutvikling på Strømsø i Drammen
Tilskudd: 120 000 kr
Fylke: Buskerud
Områdesatsningen Strømsø 2030 i Drammen kommune leder et prosjekt for å utvikle Tangensporet med midlertidige tiltak for å skape attraktive møte- og rekreasjonsplasser. Billedkunstner og arkitekt Jad El Khoury ble ansatt i november 2024 for å bruke kunst som verktøy i denne satsningen. Prosjektet fokuserer på å forbedre levekårene gjennom kunstneriske installasjoner som skal myke opp et skille gjennom området skapt gjennom motorveien. Det skal også fremme mangfold og flerkulturelle perspektiver, og bruke materialer fra en verneverdig bygning. Installasjonen vil bestå av trestokker med inngravert tekst fra personer som frekventerer en lokal språkkaffe, plassert langs Tangensporet der de forteller sine historier om Drammen.
Nesodden kommune: Spireprosjekt for kunst i stedsutvikling på Tangen
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Akershus
Forprosjektet i Nesodden kommune undersøker hvordan kunst kan gi nye dimensjoner til offentlige rom i kommunens sentrum, og styrke lokal identitet og tilhørighet. Prosjektet legger til rette for kunstprosjekter i området rundt Tangen sentrum, inkludert utearealet mellom kjøpesenter, kommunehus/bibliotek og skole, og ny flerbrukshall. Målet er å engasjere lokalbefolkningen og å utvikle metoder for å integrere kunst i offentlige rom. Kommunen vil engasjere en ekstern rådgiver som skal vurdere potensialet for kunst i området, og bidra til å skape dynamiske møteplasser.
Ås kommune: Søråsjordet flaggborg for visning av kunst
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Akershus
Prosjektet i Ås kommune etablerer et visningssted for kunst i form av en flaggborg langs gangveien ved Søråsjordet, som binder kunstsamlingen ved campus NMBU sammen med kunstsamlingen i Ås sentrum. Dette skaper en sammenhengende kunstløype på over 5 km med nærmere 100 kunstverk, og bidrar til å utvikle Ås som en destinasjon for kunstvandringer. Prosjektet inkluderer teknisk etablering av flaggborgen, planlegging av aktiviteter, og samarbeid med samtidskunstneren Gardar Eide Einarsson som skal produsere en serie verk til flaggborgen. Målet er å styrke kunstens plass i Ås og engasjere lokalbefolkningen gjennom kunst i det offentlige rom.
Porsgrunn kommune: Ovnsvakta – forprosjekt vedfyrt keramisk fellesovn og møtested på PP-kaia
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Telemark
Ovnsvakta er planlagt som et av flere verk i Kunstløypa mellom bruene – et treårig prosjekt for kunst i by og stedsutvikling i Porsgrunn. Ovnsvakta blir et flerfunksjonsbygg og fellesarena som erstatter den nåværende Portvakta på Porsgrunds Porselænsfabrik, som skal rives i forbindelse med omlegging av kaifronten. Bygget inkluderer en vedfyrt keramikkovn, arbeidsrom og et offentlig uterom med pizzaovn. Tilgang til vedfyrte keramikkovner i Norge er begrenset og ofte knyttet til kunsthåndverkeres egne verksted. Det er per i dag ingen offentlige keramikkovner i Norge hvor man kan leie eller låne. Prosjektet fremmer keramisk kunst, styrke samarbeidet mellom lokale kunst- og kulturinstitusjoner, men den vil også integrere kunst i fasaden og bruke gjenbruksmaterialer fra den gamle Portvakta. Målet er å skape et sosialt engasjerende verksted og møteplass for kunstnere og lokalsamfunnet.
Telemark fylkeskommune: Kunst i dagsturhytter
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Telemark
Telemark fylkeskommunes prosjekt Dagsturhytter i Telemark går ut på å etablere en attraktiv dagsturhytte i alle 17 kommuner i fylket innen utgangen av 2026. Forprosjektet Kunst i dagsturhytter skal utarbeide en plan for hvordan kunst kan integreres i dagsturhyttene. Hyttene, som er eksisterende bygg med kulturhistorisk verdi, skal være inkluderende og motvirke utenforskap. Kunstprosjektene vil tilføre en ekstra dimensjon til turopplevelsen, og ha fokus på bærekraft, kulturhistorie og naturopplevelser. De ulike kunstprosjektene vil bli tilpasset de ulike hyttene som kapitler i en større historie.
Telemark fylkeskommune: Pyrolaboratoriet i det tropiske urhavet
Tilskudd: 300 000 kr
Fylke: Telemark
Pyrolaboratoriet i det tropiske urhavet på Klosterøya i Skien, er et utendørs klasserom og læringslandskap tilknyttet Skien videregående skole, som gir elevene en unik arena for praktisk og tverrfaglig læring. Prosjektet, initiert av kunstner og landskapsarkitekt Elin T. Sørensen og designer Mads Pålsrud, fokuserer på geologi og ild som transformative prosesser. Hovedgrepet er å løfte fram stedets kambrosilurbergrygg som natur- og romelement. Det framgravde berget en stor avstøpning av millioner av år med havbunn – “urhavet”. Stedet inkluderer skulpturelle ovn-objekter og en pizzaovn, og fungerer som en sosial møteplass for nærmiljøet. Prosjektet skal sikre høy kunstnerisk og håndverksmessig kvalitet på de fysiske strukturene og bearbeiding av det omkringliggende landskapet.
Haugesund kommune: TERMINALEN – Skapende Møteplass, Flotmyr 2024-2029
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Rogaland
TERMINALEN – Skapende møteplass 2024-2029 er et prosjekt som revitaliserer den gamle «Linjegodsterminalen» i Flotmyr i Haugesund, og gjør den til en levende, inkluderende møteplass. Prosjektet er del av en pågående områderegulering, som har som mål å transformere Flotmyr til en tett, urban bydel, men som har vært utfordret av spenninger rundt en rekke større utbyggingsprosjekter i området. TERMINALEN-prosjektet søker å dempe spenningene ved å tilby en åpen og tilgjengelig møteplass hvor lokalbefolkningen kan samles, utveksle meninger og delta i diskusjoner om utviklingen. Prosjektet bidrar til å skape en mer levende og bærekraftig bydel. Bygget, som tidligere har stått ubrukt, blir rehabilitert og tatt i bruk til aktiviteter som verksteder, kunstprosjekter og tverrfaglig samarbeid.
Drammen kommune: Kunst, fellesskap og mental helse – et byutviklingsprosjekt
Tilskudd: 220 000 kr
Fylke: Buskerud
Drammen kommune planlegger å gjennomføre et kunstprosjekt på Drammens bibliotek og Buskerud Kunstsenter i 2025. Gjennom prosjektet vil kunstnere, kunstinstitusjoner og helseforetak samarbeide om å utvikle verksteder, omvisninger og møteplasser i offentlige rom. Målet er å bruke kunstneriske prosesser og kunstverk i samtaler om fellesskap og mental helse, og fjerne tabuer rundt depresjon og angst. Kunstprosjektene inkluderer tekstil- og håndverksbaserte verksteder ledet av kunstnerne Kiyoshi Yamamoto og Katinka Halland. I tillegg vil kunstnerkollektivet DEMO og kurator Goro Tronsmo utvikle arrangementer og verksteder for Kulturytring Drammen. Drammen kommune ønsker å sikre at den nye ungdomsavdelingen på biblioteket får tilgang til kunst som reflekterer byens identitet og fremmer fellesskap.
Skien kommune: Kunstprosjekt Ibsenbiblioteket i Skien
Tilskudd: 1 200 000 kr
Fylke: Telemark
I jubileumsåret 2028 åpner det nye Ibsenbiblioteket i Skien, som inkluderer et folkebibliotek, kommunens servicesenter og det nasjonale Ibsen formidlingssenteret Sølvåren. Dette biblioteket, lokalisert ved kulturhuset Ibsenhuset, har fått status som nasjonalt kulturbygg og vil tilby Ibsen-formidling på et nasjonalt nivå. Sølvåren, oppkalt etter Ibsens gruvemetafor, skal stimulere utforskertrang, engasjement og nysgjerrighet hos alle målgrupper. Ibsenbiblioteket er utviklet som en hverdagsmøteplass og opplevelsesarena for innbyggere og besøkende, med mål om å øke samfunnsengasjement og demokratisk deltakelse i regionen.
Fem samtidskunstnere, Aleksander Stav, Damien Ajavon, Edvine Larssen, Eline Mugaas og Shwan Dler Qaradaki, er invitert til å utvikle nye permanente kunstverk som integreres i Ibsenbiblioteket. Kunstverkene går i dialog med byggets arkitektur, funksjon og Henrik Ibsens kunstneriske arv. Kunstnerne, valgt gjennom en Open Call, representerer et bredt spekter av uttrykksformer og materialbruk, og vil bidra til å utvide formidlingsrommet og skape komplekse forbindelser med Ibsens arv og dagens verden. Kunstverkene vil være sentralt plassert og tilgjengelige for publikum, og prosessen blir dokumentert og formidlet gjennom videoer og tekster.
Sel kommune: Dokumentarfilm «10 år på Heidal skule»
Tilskudd: 1 000 000 kr
Fylke: Innlandet
10 år på Heidal skule er et unikt 10-årig kunstprosjekt hvor en skoleklasse får følge med ti forskjellige kunstnere gjennom hele grunnskoleløpet. Prosjektet startet høsten 2018 og avsluttes våren 2028 når elevene går ut av 10. klasse. Hvert skoleår arbeider en ny kunstner sammen med elevene i omtrent seks uker, og kunstnerne velges underveis. Prosjektet har som mål å gi elevene en dypere forståelse av kunstneriske prosesser og materialer, samtidig som det skaper et langvarig fellesskap mellom kunstnerne og elevene. Kunstnerne som har deltatt inkluderer Gisle Harr, Anna Daniell, Anna Sigmond Gudmundsdottir, Søssa Jørgensen, Geir Tore Holm og Ina Eriksen.
Siden våren 2022 har et filmteam fulgt kunstprosjektet for å dokumentere dets utvikling og betydning. Filmskaper Merethe Offerdal Tveit og hovedfotograf Barbora Hollan har ansvar for dokumentasjonen, og produksjonsselskapet Staydogs blir involvert i den endelige produksjonen. Dokumentarfilmen belyser kunstnernes prosjekter og prosesser, elevenes utvikling og de kreative impulsene som oppstår gjennom prosjektet. Målet er å skape et unikt dokument som viser betydningen av kreative prosesser i skolen og i barns liv, og som kan gi innsikt i hvordan kunstnere arbeider utenfor tradisjonelle kunstarenaer.
Vestvågøy Kommune: Rokkvika Kunstpark
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Nordland
Rokkvika Park er et planlagt kunstprosjekt i Stamsund i Lofoten som skal etableres som en ny møteplass for lokalbefolkningen etter brannen som ødela det viktige landemerket Skjærbrygga. Initiativet til parken kommer fra lokale innbyggere, og Vestvågøy Kommune har tatt ansvar for prosjektet for å sikre en god prosess og drift. Selve parken skal etableres i 2025, og kunstverkene skal på plass i 2026. Planen er å inkludere to kunstverk i parken, hvorav ett vil være en mindre byste. Forprosjektet vil forberede prosessen med innkjøp og utvikling av kunst, inkludert økonomiske vurderinger, valg av kunstnere og type kunstverk, samt en gjennomføringsplan. Prosjektet skal styrke lokalsamfunnets engasjement og bidra til å bygge kunnskap om kunst i offentlige rom.
Bodø kommune: Unge Stormen/Stormen bibliotek/Bodø kommune
Tilskudd: 600 000 kr
Fylke: Nordland
Stormen bibliotek, som ligger midt i sentrum av Bodø, har vært en viktig kulturell møteplass siden det åpnet for ti år siden. Nå ønsker biblioteket å bygge om ungdomsavdelingen i samarbeid med ungdommer, arkitekt Sami Rintala og kunstner Stian Hansen. Målet med prosjektet er å gjøre ungdomsavdelingen mer tilpasset ungdommenes behov og ønsker. Et verksted med ungdommer, arkitekt og kunstner har blitt gjennomført, hvor de sammen laget tegninger og modeller med forslag til hvordan den nye ungdomsavdelingen kan se ut. Disse forslagene danner grunnlaget for den faktiske utbyggingen. Prosjektet vil få oppmerksomhet i presse og sosiale medier, og ungdommene selv vil dokumentere prosessen med film og foto. Byggingen av den nye ungdomsavdelingen er planlagt å starte i oktober.
Ulstein kommune: Kunst i Trivselsgata
Tilskudd: 100 000 kr (forprosjekt)
Fylke: Møre og Romsdal
Ulstein kommune planlegger et inkluderende kunstprosjekt i Trivselsgata i Ulsteinvik sentrum. Prosjektet har som mål å tilføre undring og refleksjon rundt Ulsteins identitet, samt bidra til en opplevelse av menneskelighet, varme og harmoni. Trivselsgata, en gågatetrase som har vært planlagt i over tjue år, skal nå realiseres med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune. Prosjektet involverer folkemøter, samlinger på Skaparhuset, og spørreundersøkelser for å inkludere alle samfunnsgrupper. Ulstein Næringsforum står ansvarlig for gjennomføringen, med støtte fra eksterne kunstfaglige kompetanser. Målet er å skape et kunstprosjekt som åpner opp sinnet og løfter fram noe menneskelig.
Støtte til kunnskaps- og kompetanseutviklingstiltak for kommuner og fylkeskommuner
Troms fylkeskommune, avd. kunst og kulturutvikling: Samisk kunst i Troms fylkeskommunes samling
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Troms
Prosjektet går ut på å synliggjøre samisk kunst, kultur og tilstedeværelse i Troms gjennom en publikasjon basert på tretten kunstverk av åtte samiske kunstnere, plassert i fylkeskommunale bygg i flere kommuner. Prosjektet er et samarbeid med MONDO Books og den erfarne samiske kunsthistorikeren og kuratoren Irene Snarby. Prosessen inkluderer skriveverksteder, research-turer, og samarbeid med både etablerte og yngre samiske og norske skribenter. Publikasjonen blir tospråklig, den inneholder tekster om samisk kunst og en miniordbok med samiske begrep innen kunst og duodji, og vil være tilgjengelig både fysisk og digitalt.
Haugesund kommune: TERMINALEN – Skapende Møteplass, Flotmyr 2024-2029
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Rogaland
TERMINALEN – Skapende møteplass 2024–2029 er et prosjekt med mål om å skape en levende og inkluderende bydel på Flotmyr i Haugesund. Prosjektet innebærer revitalisering av den gamle Linjegodsterminalen for å etablere en arena for dialog, samskaping og deltakelse for lokalsamfunnet. Det vil inkludere sosiale og kreative arrangementer som verksteder, kunstprosjekter og dialogfora. For å styrke den faglige arbeidsgruppen, planlegges seminarer og nettverksmøter for erfaringsutveksling med andre kommuner. Prosjektet skal inspirere til langsiktig tenkning og alternative prosjekter med kunst i fokus, og bidra til økt samfunnsdeltakelse og bedre dialog mellom ulike interessentgrupper.
Innlandet fylkeskommune, Seksjon kunst- og kultur: Samtidskunst og kulturarv – kunstprosjekt Tankeplass
Tilskudd: 85 000 kr
Fylke: Innlandet
Konferansen oppsummerer ferdigstillingen av fem nye kunstprosjekter langs Pilegrimsleden i Innlandet, og utforsker hvordan samspillet mellom samtidskunst og kulturarv kan formidles på nye måter. Seminaret inkluderer faglige innspill og erfaringer fra lignende prosjekter ved pilegrimsleder i Trøndelag, Vestfold og Akershus fylkeskommuner, og inviterer eksperter som Maria Lyngstad Willassen og Marianne Zamecznik til å diskutere kunstens rolle i kulturarv. Målet er å motivere og inspirere til langsiktig tenkning og alternative prosjekter med kunst i fokus, samt å styrke faglige nettverk gjennom erfaringsutveksling.
Bjørnafjorden kommune: OPE SEMINAR OM KUNST I OFFENTLEG ROM
Tilskudd: 100 000 kr
Fylke: Vestland
Bjørnafjorden kommune initierer et seminar om kunst i offentlige rom på Oseana kunst- & kultursentrum, og er åpent for alle innbyggere. Seminaret, inspirert av oppstarten av en gatebruksplan for Os sentrum og arbeidet med sektorplan for kultur, har som mål å inspirere, skape engasjement og øke forståelsen for kunstens rolle i bygg, uterom og stedsutvikling. Programmet, utarbeidet i samarbeid med Hordaland kunstsenter, fokuserer på bærekraftige klimavennlige lokalsamfunn og samtidskunst. Prosjektet inkluderer også BJØRNAFJORDEN OPEN, et kunstprosjekt med nomadisk karakter, som inviterer innbyggerne til nye opplevelser og steder gjennom kunstprosjekter i offentlige rom.