UiS Universitetet i Stavanger, Ivar Langens hus

Jan Christensen (NO) og Marius Dahl (NO) sitt verk Fun Games Lose Eye (A Cautionary Tale) har fått en utradisjonell plassering på en grov betongvegg i det nye laboratoriebygget ved Universitetet i Stavanger.


Vis på kart
Lukk kartet
Finn veien

Finn veien til UiS Uni­ver­si­te­tet i Stavan­ger, Ivar Lan­gens hus

eller
Finn stedet der du er nå
Velg transporttype:
Avbryt
  • Fun Games Lose Eye (A Cautionary Tale), Jan Christensen, Marius Dahl. Fotograf: Christoffer Jonassen
  • Fun Games Lose Eye (A Cautionary Tale), Jan Christensen, Marius Dahl. Fotograf: Christoffer Jonassen
  • Fun Games Lose Eye (A Cautionary Tale), Jan Christensen, Marius Dahl. Fotograf: Christoffer Jonassen
  • Fun Games Lose Eye (A Cautionary Tale), Jan Christensen, Marius Dahl. Fotograf: Christoffer Jonassen
  • Universitetet i Stavanger, Ivar Langens hus. Fotograf: UiS.no
Klikk for å zoome

Om prosjektet

Om prosjektet

Universitetet i Stavanger har hatt behov for nytt laboratoriebygg siden Rogaland Distriktshøgskole og Stavanger Ingeniørhøgskole slo seg sammen i 1984. I 2014 ble et toetasjers laboratoriebygg endelig reist. Verkstedene på Ullandhaug, som også kalles betonglaben, er et bruksbygg som inneholder både betongpresse, asfaltlaboratorium, verksteder og undervisningslokaler. Aktiviteten i laboratoriet er først og fremst praktisk og anvendt forskning, mye av det knyttet opp til næringslivet, byggebransjen og til en viss grad oljevirksomheten.

Anlegget er et pragmatisk betongbygg, kledd i stålplater og med store vindusflater som vender ut mot en gangvei, hvor både mennesker tilknyttet universitetet og turgåere passerer. Innvendig er det brukt betong, glass og metall. Det røffe bygget utgjør en uortodoks ramme for kunstverk, og Christensen og Dahl har utnyttet byggets egenart og laget et spesialdesignet verk til den største av betongveggene i konstruksjonslaboratoriet. Verket, som består av fire svære lysbokser, er basert på varseltrekanter, men kraftig omformet.
– Vi tømte trekantene for innhold og satte inn stiliserte deler av kjemiske faresymboler for å gjøre dem mer abstrakte, og overlate til hver enkelt å tolke verket, sier Marius Dahl.

Figurene kommenterer både stedets virksomhet og symboler som er velkjente for de som ferdes på huset. Samtidig som skiltene har et slagferdig og umiddelbart uttrykk, peker trekantenes tomme flate også på at laboratoriet er en byggeplass med en maskinpark som må håndteres med varsomhet. Når lysene slukkes på kveldstid, vil man fra utsiden kunne se de lysende skiltene gjennom bygningens store vindusflater.
Verket ble innviet 11. februar i 2015. Kunsthistoriker Erlend Hammer har skrevet en artikkel om verket til Christensen og Dahl.

Fakta

Fakta

Besøksadresse

Kjell Arholms gate 41,
4021 Stavanger

Ferdigstilt dato

11.02.2015

Prosjektansvarlig
Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Bernhard Østebø

Arkitektkontor

NUNO Arkitektur AS

Byggherre

Statsbygg

Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statlige nybygg

Kunstverk

Kunstverk

Milepæler

Milepæler

  • 07.10.2013
    Oppdragsbrev

  • 21.10.2013
    Utlysning av konsulentoppdrag

  • 06.11.2013
    Innstilling kunstkonsulent, Bernhard Østebø

  • 05.12.2013
    Oppstartsmøte

  • 26.05.2014
    Godkjent kunstplan

Relatert innhold

Del dette prosjektet