Statens kartverk

Da Øyvind Brandtsegg i sitt kunstprosjekt til Statens kartverk gjorde om flere milliarder gamle lydsignaler fra verdensrommet til musikk, fikk han epost fra en av lederne i NASA.

VLBI Music, Øyvind Brandtsegg. Fotograf: Moritz Sieber

Om prosjektet

Øyvind Brandtsegg er professor i musikkteknologi ved NTNU og komponist. Han har blant annet samarbeidet med band som Motorpsycho og Krøyt, og jobber med å utvikle lydinstallasjoner og algoritmer for improvisasjon. Da han fikk spørsmål om å lage et kunstprosjekt til Kartverkets hovedsentral på Hønefoss, ble han nysgjerrig på arbeidet deres med GPS-målinger. Han dro til observatorier og antenner på Svalbard og i Bonn, hvor astronomer hver dag regner på jordklodens posisjon i verdensrommet ved hjelp av kvasarer.

Kvasarer er stjerner som befinner seg flere milliarder lysår unna, og som kan sende ut mer energi i form av stråling enn flere galakser til sammen. Fordi stjernene er så langt borte, kan det virke som om de står i ro, og de kan dermed brukes som stabile referanser for hvor jordkloden befinner seg i verdensrommet. Lysstrålene fra kvasarene brukes i måling av digitale radiosignaler for produksjon av blant annet kart og GPS, og den komplekse teknologien som ligger til grunn for målingene kalles VLBI. Signalene fra en stjerne er fulle av støy, men når to antenner peker mot den samme kvasaren er signalene lesbare for forskerne, og vi kan måle avstanden mellom ulike steder på jorda. Kunstneren sier selv at han anser det som dypt poetisk at mennesker har utviklet teknikker for å få mening ut av et slikt kaos.

Resultatet av hans kunstneriske prosess er lydinstallasjonen VLBI Music, basert på roteringen av antennene. Hvis musikken oppleves mer uryddig en dag, er mulighetene store for at det er nordlys. Frem til 2020 kan alle på Kartverkets hovedsentral lytte til tonene fra verdensrommet gjennom tolv høyttalere som er montert i en glassgang i bygget. Vi andre kan høre på lydkomposisjonen på en app som kan lastes ned og på webradio.

I 2014 fortalte Brantsegg om prosjektet sitt på en TEDx-konferanse, Language of sound, på Byscenen i Trondheim. Se det her på Youtube

I 2015 hadde programmet Schrödingers katt (6. Stjernemusikk) et innslag om lydinstallasjonen ved Kartverket. Se det her på NRK.

I tillegg streames verket på:

Øyvind Brandtsegg (f. 1971) er norsk lydkunster, musiker og programmerer. Han er professor ved Institutt for musikk, NTNU i Trondheim, og har lang erfaring med lydprosjekter i offentlige rom, deriblant Flyndre (2006, Inderøy), Irrganger (2008) ved Steinkjer vgs., Installasjon for gangbru (Meta.morf 2012, Trondheim), Skarnsundet bru (2012). Høsten 2014 presenterte han to lyd- og videoverk på Trøndelag Senter for samtidskunst.

VLBI Music er et av ni kunstprosjekter realisert i 7. tildelingsrunde under kunstordningen for statlige institusjoner i private leiebygg og eldre statsbygg.

Detaljer

Adresse

Kartverksveien 21
3511 Hønefoss

Fylke

Viken

Kunstner

Øyvind Brandtsegg

Ferdigstilt dato

22.11.2013

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn , KORO

Fagkomite

Marianne Heier
Merete Røstad
Ole John Aandal

Arkitekt

Sæther og Gythfeldt Hønefoss

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Hør Øyvind Brandtsegg fortelle mer om arbeidet med VLBI Music.

Hør og se et utdrag av mobilappen.

Kunstverk