Sjøforsvarets kystvaktstasjon Sortland

Kystvaktens base på Sortland er blitt utvidet, og i regi av KORO har nybygget fått kunstverk av fotografen Rune Johansen. Arbeidene hans ligger i grenselandet mellom fotojournalistikk, dokumentar- og kunstfotografi. Motivene hos Kystvakten har lokal tilknytning.

Hiv Mannskiten, Rune Johansen. Fotograf: Kjell Ove Storvik

Om prosjektet

Sortland er hjemmebase for alle kystvaktens fartøyer, og det er her deres operasjoner ledes fra. Stasjonen åpnet i 1984. Nybygget ved Kystvakten, som går over to etasjer og loft, skal huse kontorer og møterom. Kystvakten er en integrert del av Forsvaret, og er Sjøforsvarets fremste verktøy for å løse maritime oppdrag og oppgaver i fredstid. De har ansvar for å utøve myndighet innen ressurskontroll på havet, og samarbeider tett med fiskerimyndighetene slik at havressursene våre blir forvaltet best mulig.

Kystvakten har fått fire fotografier av Rune Johansen: Fra et naust, Lofotveggen, Hiv mannskiten og Dekket på Polarlys.

Kunstneren har fotografert siden 1976, men hadde frem til 2003 sitt daglige virke som planlegger i Televerket. Johansen, som er født og oppvokst i Bodø, debuterte som fotograf på Høstutstillingen i 1990, og har senere vært representert ved en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Etter 30 år i Oslo har Johansen flyttet tilbake til Nord-Norge, og bor i dag på Engeløya i Steigen kommune.

Johansens særpreg er fargekvaliteten. Med sitt Hasselblad-kamera arbeider han i såkalt mellomformat. Bildene tas analogt med «gammeldags» film. Johansen beveger seg i et grenseland mellom fotojournalistikk, dokumentar- og kunstfotografi, og kan vise til en betydelig produksjon gjennom de siste 25 årene.

I flere av seriene hans kommer vi tett på enkeltmennesker, som for eksempel i bildene i Hiv mannskjiten fra 2004, en av Norges mest solgte fotobøker. Ofte dokumenterer han på personlig vis den siste generasjonen som hadde «vokst opp med bare NRK». Serien og boka «Norske sjøfolk» (2009) er inspirert av egen slekt, der nesten alle var sjømenn.

I verkene hos Kystvakten, vektlegger Johansen landskap, miljøer, arkitektur og interiører hos fiskere og folk fra regionen, ofte med maritimt tilsnitt: Nære og fargeglade dokumentariske skildringer av lokalmiljøer i nord, til havs og til lands. Johansen er en heimstadkunstner av vår samtid, med et nært forhold til kystlandskapet.

 

Detaljer

Adresse

Havnegata 31, 8400 Sortland

Fylke

Nordland

Kunstner

Rune Johansen

Ferdigstilt dato

10.09.2021

Prosjektansvarlig

Anna Katharina Haukeland , KORO

Kurator

Kristoffer Dolmen

Mottakerinstans

Kystvakta

Byggherre

Forsvarsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for besøkende

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk

Milepæler

April 2020


Oppdragsbrev

Mai 2020


Valg av kurator

Sommer 2020


Første befaring på stedet

Februar 2021


Befaring, undersøkelse av eksisterende kunst

Mars 2021


Kunstplan godkjent

April - mai 2021


Produksjon av kunst

Juni 2021


Ferdigstilling av kunstprosjekt