Setermoen leir

I 2005 laget kunstneren Annelise Josefsen (NO) skulpturgruppen Messepikene til området utenfor messa. Den ble så godt mottatt at kunstneren også fikk i oppdrag å lage et nytt kunstverk til leiren. Mens messepikene symboliserer ro og avslapning, står den nye skulpturgruppen Støttetroppen for aktivitet og bevegelse.

Støttetroppen, Annelise Josefsen. Fotograf: Jenny-Marie Johnsen

Om prosjektet

Mange generasjoner nordmenn har minner om sterke vennskap og hard kustus fra tiden som vernepliktige i Setermoen leir i Bardu kommune. En stor prosendel av de vel fire tusen innbyggerne er på en eller annen måte knyttet til militærleiren, som helt siden 1890-årene har vært bærebjelken i Bardu-samfunnet.

Opprinnelig ble stedet valgt på grunn av den strategiske plasseringa mellom fjellene i Midt-Troms. Blant annet Panserbataljonen og Artelleribataljonen holder til her, og sammen med Bardufoss og Skjold leir er Setermoen leir det sentrale området for hæren i Nord-Norge. De eldste bygningene i leiren er over hundre år gamle, men den gamle Kavalerileiren har de siste årene blitt systematisk omformet til en moderne og mer effektiv leir. Bygningene fra 1950-årene er erstattet av nye og moderne bygg, deriblant nytt messebygg, nytt forvaltningsbygg og nye flerbrukshaller.

Ved hovedinngangen til messa, i den ene enden av en gågate som strekker seg gjennom leiren, er skulpturen Messepikene plassert. Tre lett abstraherte jentefigurer sitter på en stor, rund stein utenfor messa. I 2011 fikk den samme kunstneren oppdraget med å lage et nytt kunstverk i den andre enden av gågata. Det nye verket bærer tittelen Støttetroppen, og er plassert i et travelt veiskille der folk passerer på vei til arbeid. De tre abstraherte mannsfigurene er laget av lddefjord-granitt. Soklene beskytter dem fra snø og slaps om vinteren, og i den lange mørketida blir de lyst opp av gatebelysningen rundt. To av soldatene fra Panserbataljonen sier til avisa Nordlys at de liker det nye kunstverket: «Kunst i en militærleir er positivt. Navnet klinger jo bra, og er nok til ære for oss i kampstøtte.»

Detaljer

Adresse

9360 Setermoen
Bardu

Fylke

Kunstner

Annelise Josefsen

Ferdigstilt dato

15.03.2013

Prosjektansvarlig

Janicke Heggem Rudi Iversen
Mette Kvandal

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Inge Pedersen
Jenny-Marie Johnsen

Byggherre

Forsvarsbygg

Mottakerinstans

Forsvaret

Arkitektkontor

Borealis Arkitekter as

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Delvis tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk