Politihuset i Tromsø

De ulike kunstverkene i Politihuset i Tromsø rommer et spekter av uttrykk og assosiasjoner og bidrar med noe uventet, vakkert og tankevekkende i møte med politiet.


Vis på kart
Lukk kartet
Finn veien

Finn veien til Po­li­ti­hu­set i Tromsø

eller
Finn stedet der du er nå
Velg transporttype:
Avbryt
 • U.T. Tromsø-Norwegen, Sofie Berntsen. Fotograf: Kjell Ove Storvik
 • Krusninger, Hanne Friis. Fotograf: Kjell Ove Storvik
 • Gul strøm, Hanne Friis. Fotograf: Kjell Ove Storvik
 • Hei, der er du jo!, Linn Pedersen & Jan Freuchen. Fotograf: Kjell Ove Storvik
 • Psst! (2), Linn Pedersen & Jan Freuchen. Fotograf: Kjell Ove Storvik
 • Politihuset i Tromsø, Illustrasjon: Statsbygg.
 • Refleksjoner (Kamuflasje), Hanne Friis. Fotograf: Kjell Ove Storvik
 • E (Restless), Anders Wibstad Smebye. Fotograf: Kjell Ove Storvik
Klikk for å zoome

Om prosjektet

Om prosjektet

Politihuset i Tromsø

Om prosjektet

Det nye politihuset i Tromsø sto ferdig i 2015, og huser både Tromsø politistasjon og andre ansatte i Troms politidistrikt. I tillegg leier Statens barnehus, Barnevernsvakta, Konfliktrådet i Troms, Kriminalomsorgen og Troms friomsorgskontor lokaler i bygget.

Fem norske kunstnere står bak kunstprosjektene i det nye bygget, inspirert blant annet av natur, vitenskap og historie. Kunstnerparet Jan Freuchen og Linn Pedersen har produsert en serie veggarbeider for Barnehuset som lekent og nyskapende kombinerer silketrykk, fotografier og tusjtegninger. En liten tegnet gutt og jente i ulike henvendende og muntre situasjoner går igjen på veggene i hele avdelingen. Hei, der er du jo! heter verket, som aktiviserer barnas nysgjerrighet og fantasi, og bidrar med noe positivt i en ellers alvorstynget situasjon. Noen mindre deler av disse arbeidene er også å finne i PSTs avdeling.

Hanne Friis har laget tre tekstilskulpturer. I inngangspartiet til kundetorget henger Refleksjoner (Kamuflasje), en skulptur laget av et lett og bevegelig refleksstoff som påvirkes av lyset. Iblant skinner det svakt i den, som et fiskegarn som henger til tørk i sola eller som lysrefleksjoner i havet. På mørke vinterkvelder reflekterer den lys på en mer dramatisk måte. Gul strøm, en mindre tekstilskulptur montert i et trapperom, tar utgangspunkt i den gule stripen på politibilen eller den gule refleksvesten som brukes ute i trafikken. Den gule fargen er på vei nedover veggen som lysende solskinn. I et møterom i 6. etasje henger tekstilskulpturen Krusninger. Friis sine arbeider er inspirert av både politiet og de nordnorske lys- og naturforholdene i valg av farger og materialer.

I bygget finner vi også en rekke fargesterke malerier i ulike størrelser av Sofie Berntsen. Berntsen arbeidet tidligere mye med sirlige tegninger, men har de senere årene gått vekk fra det figurative og mot et mer abstrakt uttrykk. Kunstneren jobber intuitivt og ønsker at det maleriske uttrykket alene kan skape følelser og energi i møte med publikum. Bak de tilsynelatende spontane og lette malerstrøkene ligger en fascinasjon for vitenskaps- og kunsthistorie, samt vår søken etter erkjennelse og kunnskap.

Anders Smebyes veggskulpturer er laget av bronse, kobber og filt, og er blitt bearbeidet med kjemiske væsker og organiske materialer for å oppnå en kompleks patina og struktur. Skulpturene er basert på tegn fra runealfabetet Futhark, som i ulike varianter ble brukt i Nord-Europa og Skandinavia, ofte risset inn i trestokker og steinblokker.

Fakta

Fakta

Besøksadresse

Stakkevollvegen 9,
9010 Tromsø

Ferdigstilt dato

01.04.2015

Prosjektansvarlig

Stine Arnet Høyem
Mette Kvandal

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Kristine Jærn Pilgaard
Helga-Marie Nordby

Mottakerinstans

Statens barnehus Tromsø
Konfliktrådet
Kriminalomsorgen og Rådgivningskontoret for kriminalitetsofre

Arkitektkontor

Filter arkitekter AS

Byggherre

Statsbygg

Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for besøkende

Program

Kunst til statlige nybygg

Kunstverk

Kunstverk

Milepæler

Milepæler

 • 07.11.2012
  Oppdragsbrev

 • 08.02.2013
  Kunstkonsulent valgt

 • 08.04.2014
  Kunstplan godkjent

 • 01.10.2014
  Gjennomføringsplan godkjent

 • 01.04.2015
  Kunst på plass

Del dette prosjektet