NHH Norges Handelshøyskole

Historie vevd sammen med nåtid har preget både rehabiliteringsarbeidet og det nye kunstprosjektet til Norges Handelshøyskole i Bergen.

Irske kniplinger, 2019, Ida Faldbakken Ekblad (f.1980), KOROs samling. Fotograf: Werner Zellien

Om prosjektet

Den karakteristiske og velkjente hovedbygningen til Norges Handelshøyskole, det såkalte Uglereiret fra 1963, har gjennomgått en omfattende rehabilitering. Arkitektene har jobbet med å ivareta den originale arkitekturen fra 60-tallet og samtidig forene den med nye, moderne løsninger og materialer. En tilsvarende tankegang har vært gjennomgående i kunstprosjektet, som KORO har hatt ansvar for. Kurator Jenny Kinge bestemte seg tidlig for å inkludere et utvalg betydningsfulle verk fra skolens eksisterende og imponerende samling og sidestille dem med helt nye arbeider. Skolens tradisjoner og rike historie utgjorde bakteppet. Kunstprosjektet har fått tittelen Sammenvevinger på tvers av tid.

Ulike kunstverk fra skolens samling, fra Frida Hansens jugendvevnad, via Inger Sitters abstrakte og ekspressive veggmaleri, til Sissel Blystads store og integrerte gulvmosaikk er blitt løftet frem og forent med nye oppdragsverk av Tiril Hasselknippe og Kasper Bosmans og et innkjøpt papirarbeid av Eline McGeorge. Målet har helt fra starten vært å skape en forbindelse mellom skolens eldre kunstverk til de nye, og å veve de ulike tidene og uttrykkene som kunsten representerer inn i både arkitektur og interiør.  – Det er flere formale, materielle, tematiske og kunsthistoriske koblinger mellom kunstverkene. Mange av dem speiler også Handelshøyskolens historie, hvem som har gitt verkene i gave, og til hvilken anledning, sier Jenny Kinge.

Tiril Hasselknippe (f. 1984, Arendal) er interessert i hvilken effekt avgjørelser har i samfunnet, og i arbeidet med skulpturen ved NHH har hun tatt for seg aksen tid – utvikling.  Hasselknippe er kjent for sine skulpturer, som gjennom store formater, skala og vekt reflekterer samtidens uro. Gjennom personlig utforskning og sosiopolitisk tenkning, skaper hun tankevekkende skulpturer som ser ut til å delta i deler av en post-apokalyptisk historie. De siste årene har hun stilt ut ved toneangivende museer, gallerier og institusjoner i USA, Tyskland, Norge, Frankrike og Sverige

Kasper Bosmans` (f. 1990, Lommel, Belgia) praksis som kunstner er forankret i historisk research. Han samler materiale fra folkekunst, våpenskjold, kart, myter, alfabeter og symboler, og tar dette materialet videre i egne arbeider som består av skulptur, maleri og installasjon. I Bosmans’ arbeider forenes design, politikk, teknologi og folkekultur gjennom et abstrakt og figurativt formspråk. Han har en aktiv utstillingsvirksomhet ved sentrale institusjoner og gallerier i Europa og USA.

Eline McGeorge (f. 1970, Oslo)  jobber med collage, montasje og vev. Hun ser på kunsten og fiksjonen som en mulighet til å rekonfigurere og bidra til politisk tenkning. Hennes arbeider inneholder hybride figurer, blandinger mellom menneske, natur, dyr, arkitektur, maskin og fiktive karakterer. McGeorge har tidligere stilt ut ved anerkjente kunstinstitusjoner i inn – og utland.

Rekuraterte verk av kunstnere fra NHHs egen samling: 

Frida Hansen (1855-1931) var en av de første norske kvinnelige kunstnerne med en betydelig internasjonal karriere. Hun hadde sitt internasjonale gjennombrudd som billedvever i 1900 da hun stilte ut på Verdensutstillingen i Paris, og regnes i dag som en av Norges fremste kunstnere og representanter for art nouveau og symbolisme. Hansen utviklet og tok patent på veveteknikken «transparents», som vekslet mellom å ha vevde og uvevde partier, slik tekstilverket i NHHs samling er eksempler på.

Alf-Jørgen Aas (1915–1981) var en norsk maler som var opptatt av norsk folkelig fargetradisjon, spesielt billedtepper, og hans malerier preges av en sterk koloritt med dekorativ kraft. Hans kunstneriske produksjon var liten, men som kunstkritiker, intendant og pedagog hadde han stor innflytelse.

Den svenske skulptøren Palle Pernevi (1917-1997)  utviklet på 1960-tallet et abstrakt formspråk i materialer som sveiset jern og rustfritt stål. Han utførte flere store offentlige utsmykninger i Sverige.

Arne Vinje Gunnerud (1930–2007) var en norsk billedhugger. Hans motiver er hentet fra sagn, eventyr, myter og folketro.  Debuten kom på Høstutstillingen i 1953, og han hadde etter det en høy utstillingsaktivitet i inn- og utland, i tillegg til en rekke utsmykningsarbeider i Norge.

Inger Sitter (1930 – 2015) regnes som en av Norges første modernister som tok i bruk et abstrakt formspråk i sine malerier. Hun var den første kvinnelige professoren ved Statens kunstakademi i Oslo, og  hadde separatutstillinger ved Kunstnernes Hus, Henie-Onstad Kunstsenter, Haugar Vestfold Kunstmuseum og Trondheim kunstmuseum. Hennes veggmaleri ved NHH er ett av flere store, offentlige arbeider hun utførte i Norge.

Anne Sæland (f. 1944, Oslo) arbeider med billedvev, broderi og applikasjon. Hun har lenge arbeidet med store, dekorative veggtekstiler i selskinn, et materiale hun oppdaget på 1980-tallet ,og som har en sterk evne til å reflektere lys. Kunstverket ved NHH er et eksempel på dette.

Tidligere kunstprosjekter fra KORO ved NHH: 

Sissel Blystad (f. 1944, Oslo) er en sentral norsk tekstilkunster som jobber i flere teknikker. Blystad, som har en lang liste med utsmykkinger og utstillinger bak seg, er kjent for en kraftig og dristig fargebruk med til dels sterk optisk virkning. Bilder av det todelte gulvverket finnes her og her.

Ida Ekblad (f. 1980, Oslo) har etablert seg som en av de mest toneangivende unge norske kunstnerne, og har i flere år hatt en betydelig internasjonal karriere. Utstillingslisten er lang, med soloutstillinger på Nasjonalmuseet og Kunstnernes Hus i Oslo som høydepunkter i Norge. Ekblads fargesterke malerier kjennetegnes ved hennes karakteristiske puff-teknikk, som gjør malingen ekstra tykk.  Les mer om hennes kunstverk ved NHH her.

 

 

Detaljer

Adresse

Helleveien 30, 5040 Bergen

Fylke

Vestland

Kunstnere

Eline McGeorge
Tiril Hasselknippe
Kasper Bosmans

Ferdigstilt dato

31.12.2021

Kunstfaglig prosjektleder

Janicke Heggem Rudi Iversen , KORO

Kurator

Jenny Kinge , KORO

Produsent

Cato Løland , KORO

Arkitekt

Solveig Amundsen , Origo Arkitektgruppe AS

Arkitektkontor

HENT AS v/Origo Arkitektgruppe AS

Prosjektleder

Erik Johansen , Statsbygg

Byggherre

Statsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk