Nasjonalbibliotekets automatlager, Mo i Rana

Mellom 2012 og 2016 reiste en lysende sol rundt på en tilhenger på nordlige breddegrader. Nå har solen fått et permanent sted å være: På Nasjonalbibliotekets fasade i Mo i Rana kaster den bokstavelig talt lys over institusjonen som forvalter landets skriftlige kulturarv.

 

Om prosjektet

De kaller det både for en road trip og et kunstprosjekt, kunstnerne bak den omreisende sola Traveling SUN. Kunstnergruppen IstadPacini Artlabs tre meter brede, sirkelformede lysinstallasjon som lyser og pulserer i ulike, varme fargetoner har tilbakelagt en distanse på nesten 13 000 kilometer. I regn, snø og mørke har den glødet fra bygninger som Tromsø kunstforening, Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden og Nordens Hus i Reykjavik.

Nå har den kommet til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, og der skal den bli.

Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana samler bokstavelig talt nasjonens hukommelse. Institusjonen forvalter Norges største samling av skriftlig kunnskap og er et sted med betydning langt utenfor by- og landegrenser. En glødende sol på fasadeveggen av det nye automatlagerets fasade blir dermed også et bilde på det opplyste mennesket, på rollen det skriftlige språket har spilt i utviklingen av folkeopplysning, utdanning og siviliserte, demokratiske samfunn.

Det er Lisa Pacini og Christine Istad som står bak kunstnergruppen IstadPacini Artlab. Det uttalte målet deres med det omreisende kunstprosjektet Traveling SUN var å bringe lyset til de mørke vintermånedene på Nordkalotten. Solens endelige destinasjon er ikke uten symbolsk verdi i så måte: Mo i Rana, byen ved Polarsirkelen, ligger på selve punktet som er overgangen til mørketidssonen i nord.

Kunstverket er kjøpt inn i forbindelse med at den nasjonale institusjonen har utvidet bygningsmassen med et digitaliseringsbygg og et automatlager.

I 2012 laget Vegar Moen et stedsspesifikt kunstprosjekt til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Her kan du lese om hans Arkivkikkert.

Detaljer

Adresse

Finsetveien 2, 8624 Mo i Rana

Kunstnere

Christine Istad
Lisa Pacini

Ferdigstilt dato

01.11.2017

Prosjektansvarlig

Janicke Heggem Rudi Iversen
Dag Wiersholm , (til 2015)

Kurator

Ståle Stenslie

Byggherre

Statsbygg

Arkitektkontor

Link Arkitekter AS
Toft arkitekter as, Mo i Rana

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk