Luftfartstilsynet, Bodø

I samtaler med de ansatte ved Luftfartstilsynets nye bygg, fant Børre Sæthre (NO) ut at de savnet «å se, høre og lukte fly» som de kunne på sin gamle arbeidsplass ved Bodø lufthavn. Hans skulptur, en flykropp som hviler på et skylignende landskap, spiller på det magiske i drømmen om å kunne fly.

Untitled (skyscrape /a B–474 conversation), av Børre Sæthre. Fotograf: Ole John Aandal

Om prosjektet

Skulpturen Untitled (skyscrape /a B–474 conversation) er laget spesielt for Luftfartstilsynet. Kunstneren Børre Sæthre har fra barndommen av vært lidenskapelig opptatt av fly, en interesse som har satt spor i flere av arbeidene hans. Mange av dem har referanser til science fiction, mytologi, design og populærkultur, og de har gjerne drømmeaktige, scenografiske kvaliteter.

Det nye bygget til Luftfartstilsynet ligger ved kaia i Bodø. Bygningen er tegnet av Space Group, og arkitekturen er inspirert av «stealth»-teknologi, teknikker som opprinnelig ble utviklet for å gjøre fly og andre militære fartøy «usynlige» for fiendens radarsystemer. Både inngangsparti, resepsjon og takhimlingene refererer subtilt til denne teknologien. Sæthres skulptur er plassert i et åpent «mingleområde» som strekker seg fra kantinen til de store vindusflatene som åpner bygget mot fjorden og himmelen. En vel to meter lang flykropp hviler mot et underlag som kan minne om et landskap eller en sky. Den hvite, aerodynamiske flykroppen gir nærmest sensuelle assosiasjoner.

Luftfartstilsynet har 170 ansatte fra ulike fagfelt: mekanikere, piloter, jurister, flyplassteknikere og luftfartsteknikere. Etter sin epostutveksling med folk i de ulike avdelingene, oppdaget kunstneren deres felles fascinasjon for Boeing 747. Da jumbojeten ble lansert i 1970 hadde den tre ganger så stor passasjerkapasitet som det største flyet på den tiden, og fremdeles kalles den The Queen of the Skies. Den grunnleggende drømmen om å fly, om «å gli lydløst mellom skyene, tanken om geografisk forflytning, bevegelse mellom kontinentene» ble utslagsgivende for Sæthres prosjekt. Resultatet er et verk med åpenbar symbolsk forankring i Luftfartstilsynets virksomhet.
Teksten tar utgangspunkt i Marianne Heiers tekst om prosjektet. Les Marianne Heiers tekst.

Børre Sæthre (f. 1967) bor og arbeider i Oslo og New York. Han studerte ved Statens kunstakademi i Oslo, og har deltatt på en rekke utstillinger både i Norge og internasjonalt, bl.a. soloutstillinger ved MUDAM, Luxembourg (2012), Nordnorsk kunstmuseum (2011), PS1, New York (2008), og FRAC Basse Normandie, Caen (2005). Sæthre var festspillutstiller i Bergen i 2007.

Untitled (skyscrape /a B–474 conversation) er et av ni kunstprosjekter realisert i 7. tildelingsrunde under kunstordningen for statlige institusjoner i private leiebygg og eldre statsbygg.

Detaljer

Adresse

Sjøgata 45-47, 8006 Bodø

Fylke

Nordland

Kunstner

Børre Sæthre

Ferdigstilt dato

20.05.2014

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Marianne Heier
Merete Røstad
Ole John Aandal

Landskapsarkitekt

Space Group, Oslo

Byggherre

Breeze Luft as

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk