Kongsvinger festning, renovering av kaserne

Lydinstallasjonen Nullmeridianens tilbakekomst av Maia Urstad (NO), i Indre krutthus på Kongsvinger festning, åpner for flere lag med assosiasjoner gjennom å sette sammen lyder fra den store verdenen utenfor med lyder som alltid har vært på festningen.

Kongsvinger festning, Hedmark. Fotograf: Werner Zellien

Om prosjektet

Utgangspunktet for verket til Urstad er historien til festningens flaggstang. Den var i over seksti år, fra 1779, nullmeridianen i Norge. Før en internasjonal standard ble lagt til Greenwich i England i 1884, hadde hver nasjon sin egen nullmeridian for å beregne tidsangivelse, oppmåling og kartlegging av landet. Flaggstangen på festningen var dermed Norges geografiske midtpunkt i mange år.

Lydverket Nullmeridianens tilbakekomst består av lyder som alltid har vært til stede på festningen, som klokkeklang, tauet som klaprer mot flaggstangen, kanonsalutt, regn og vind. Sentralt står festningsklokken, som ble brukt til å angi tid og gi signal når noe skulle skje. Lydene fra festningen blandes med lyder fra verden utenfor, som minaretsang i Ramallah, baropptak fra Marokko og fragmenter av en nyhetssending da Nord-Korea endret tidssonen sin med en halv time.

Nullmeridianens tilbakekomst avspilles i åtte høyttalere, noe som aktiviserer flere lyttesoner og gir både en konsentrert lytteopplevelse og rom for mange ulike assosiasjoner. Murveggene isolerer for støy og det hvelvede taket former akustikken. Verkets lengde er på rundt 15 minutter. På gulvet er en messingplate lyst opp som en markør for den hjemvendte nullmeridianen.

Kongsvinger festning ligger som et landemerke på en høyde ovenfor byen. Festningen ble bygget mellom 1673 og 1784, og fikk først navnet Kongens vinger – som senere ble til Kongsvinger. Ved unionsoppløsningen i 1905 ble den gamle festningen ansett som utdatert og ubrukelig, og fikk derfor stå urørt. Selve festningen har aldri vært i kamp. I 2005 ble Forsvarets operative virksomhet lagt ned og satte dermed punktum for festningens operative rolle. Festningen forvaltes i dag av Forsvarsbygg nasjonale festningsverk under motto om å skape nytt liv på historisk grunn.

I 2011 skulle kasernen på festningen rehabiliteres til hotell. I forbindelse med investeringstiltakene satte Forsvarsdepartementet av midler til et kunstprosjekt, med KORO som utførende part. Maia Urstad ble invitert til å utarbeide en stedsspesifikk og permanent lydinstallasjon til festningen.

Et intervju med Maia Urstad kan leses her.

Professor Bjørn Ragnvald Pettersen fra Norges miljø- og biovitenskaplige universitet har bidratt med en tekst om nullmeridianens historie i Norge. Den kan du lese under relatert innhold lenger nede på siden.

Detaljer

Adresse

Kongsvinger Festning 16, Kongsvinger 2213

Fylke

Innlandet

Kunstner

Maia Urstad

Ferdigstilt dato

15.05.2016

Kunstfaglig prosjektleder

Stine Arnet Høyem

Prosjektansvarlig

Mette Kvandal , KORO ( fram til 2014)

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Trond Hugo Haugen

Arkitektkontor

Lerche Arkitekter AS

Byggherre

Forsvarsbygg

Mottakerinstans

Kriminalomsorgen region øst

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk

Milepæler

15.11.2012


Oppdragsbrev

05.06.2013


Kunstplan godkjent

09.09.2013


Gjennomføringsplan godkjent

28.04.2014


Orientering om utsettelse av kunstprosjekt

25.06.2014


Ny godkjent gjennomføringsplan

11.06.2016


Åpning av kunstprosjekt