Jarfjord grensestasjon

På den norskrussiske grensen langt nord i Finnmark, i et øde viddelandskap, ligger Jarfjord grensestasjon. Her ruver Josefine Lyches monumentale og fargesterke kunstverk Smaragdtavlen.

Smaragdtavlen (luft-jord-ild-vann), Josefine Lyche. Fotograf: Jenny-Marie Johnsen

Om prosjektet

Den 196 kilometer lange grensen mellom Norge og Russland i Finnmark er fredelig, men strengt bevoktet av norske og russiske soldater. Her går yttergrensen for Schengenområdet, og i 2011 ble det vedtatt i Stortinget at de seks mellomstore grensestasjonene som har voktet grensen skal erstattes av to nye, store og operative grensestasjoner. Stasjonen i Pasvik på den sørlige delen av grensen sto ferdig i 2014, og i 2016 åpnet Jarfjord grensestasjon i nord.

De to grensestasjonene er mer eller mindre identiske bygninger, men lett synlige kunstprosjekter ved inngangene gir likevel hver stasjon særpreg og gjør det lettere å skille dem fra hverandre. Den norske kunstneren Josefine Lyche (f. 1973) ble tildelt kunstoppdraget til Jarfjord grensestasjon. Med kunstverket Smaragdtavlen har hun tatt hele det utvendige taket over hovedinngangen i bruk som et tredimensjonalt, rutete «lerret».

Lyche er kjent for å jobbe konseptuelt, og for sine metafysiske, ofte esoteriske innganger til kunst. Hun er opptatt av forbindelseslinjer mellom det okkulte og det vitenskapelige. Til kunstverket på grensestasjonen har hun benyttet såkalte Trespaplater som materiale, som er modulerte byggeplater i høyttrykkslaminat. Ni kalde og varme fargesjatteringer fyller hver sin kassett i taket. De geometriske, rettvinklede formene og bruken av fargeplater gjør kunstverket strengt og disiplinert i formen, men tanken bak det, er at det gjennomtenkte fargemønsteret danner en metafysisk portal mot himmelen. Fargene er valgt ut fra alkymiens prinsipp om naturens hovedelementer, luft, ild, jord og vann, og symboliserer et landskap der luft møter jord, vann møter ild og kunst møter natur og arkitektur.

Detaljer

Adresse

Jarfjord, Garnisonen i Sør-Varanger, Kirkenes 99 , Finnmark

Fylke

Finnmark og Troms

Kunstner

Josefine Lyche

Ferdigstilt dato

01.06.2016

Kunstfaglig prosjektleder

Janicke Heggem Rudi Iversen
Dag Wiersholm , (til 2015)
Mette Kvandal , (til 2013)

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Jenny-Marie Johnsen
Inge Pedersen , (til 2013)

Byggherre

Forsvarsbygg

Arkitektkontor

a-lab

Mottakerinstans

Forsvaret

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk