Hedmark fengsel, avdeling Ilseng

Seks verk av Johannes Borchgrevink Hansen ble valgt ut til det nye kontorbygget på Ilseng fengsel i Hamar. Kunstneren beskriver selv uttrykket sitt som grovt og anarkistisk, og motivene har gjerne noe absurd over seg.

 

Om prosjektet

Ilseng fengsel har 86 soningsplasser, alle med et lavt sikkerhetsnivå. De aller fleste her soner korte dommer, og avdelingen er spesielt tilrettelagt for å håndtere et stort gjennomtrekk av innsatte. Til nybygget som huser tjue nye kontorplasser, møterom og kantine, ble det kjøpt inn seks verk av Johannes Borchgrevink Hansen. Det var et ønske at kunsten skulle inngå i et samspill med et tidligere kunstprosjekt, en røff, sveiset portal plassert på uteområdet, laget av kunstnerne Anders Nordby og Arild Tveito basert på en workshop med innsatte.

Borchgrevink Hansens motiver er ekspressive, og bildene har ofte et anstrøk av absurditet. Kunstneren arbeider spontant med utgangspunkt i skisser som han overfører til tresnitt eller koldnål, med mindre han velger å beholde skissen som det ferdige produktet. Ønsket hans er at kunsten skal gi folk en opplevelse, og ikke nødvendigvis uttrykke noe konkret eller ha en fasit.

Til trappeløpet valgte Borchgrevink Hansen selv ut seks ulike motiver. Tresnittene Henrivende stygg, Okkulte briller, Arbeider N.Y., samt tre uten tittel, har alle et enkelt, nesten skisseaktig uttrykk. Kunstneren har brukt bokstaver og lettfattelige symboler i motivene, samt enkle former og kontrasterende farger.

Borchgrevink Hansens hittil største prosjekt som kunstner er et arbeid i Hamar kulturhus; et 25 meter langt og fire meter høyt veggmaleri malt rett på betongen i det travle området mellom biblioteket og kafeen.

Detaljer

Adresse

Linjeveien 50, 2344 Ilseng

Kunstner

Johannes Borchgrevink Hansen

Ferdigstilt dato

01.11.2014

Kunstfaglig prosjektleder

Stine Arnet Høyem

Prosjektansvarlig

Harald Fenn , KORO (til 2014)

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Harald Fenn

Arkitektkontor

Myklebust Øvrebø Arkitekter AS

Byggherre

Statsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Ikke tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk

Milepæler

21.05.2013


Oppdragsbrev

10.03.2014


Godkjent kunsplan

27.06.2014


Ferdigstilt kunst