Høgskolen i Østfold, Fredrikstad

Camille Norments lys- og skulpturinstallasjon i det som tidligere var smia til et skipsverft i Fredrikstad, refererer til stedets historie. Verket minner om ildspruten fra sveisingen og om lysets refleksjon i elva Glomma som renner forbi.

Høgskolen i Østfold, Fredrikstad. Fotograf: Bård Halvorsen

Om prosjektet

Norment jobber både innenfor både musikk, skulptur og installasjon. De musikalske arbeidene hennes inkluderer ofte manipulasjon og sammensetninger av visuelle elementer og lydsekvenser, og hun samarbeider med musikerne Håvard Skaset og Vegard Vårdal, under navnet The Camille Norment Trio.

Til Høgskolen i Østfolds avdeling i Fredrikstad har Norment laget en lys- og skulpturinstallasjon til studentenes samlingssted i den rehabiliterte gamle skipsbygningen, som med sine fem etasjer og smårutede glassfasade er et landemerke i området. Verkstedet ble tidligere brukt til å bygge og reparere skip, og fra lang avstand kunne lokalbefolkningen se ildspruten fra sveising gjennom glassfasaden. Nå er det ingeniørstudenter som har overtatt bygningen, men den særegne glassfasaden er bevart og restaurert.

I installasjonen bruker Norment klynger av glassprismer som ligner krystaller. Verket Crystallin er montert høyt oppe på en stor vegg og gir et skiftende og dynamisk lysspill, blant annet basert på gjennomgangsstrømmen til høgskolen: Installasjonen aktiveres av sensorer i inngangspartiet, og lysspillet blir slik organisk forbundet med livet på skolen. På dagtid er det visuelle uttrykket lavmælt, mens det om ettermiddagen og kvelden har skarpere kontraster. Norments verk er inspirert av det naturlige lysspillet som er i rommet, hvor solstråler som brytes mot vindusflatene danner små regnbuer av lys på gulv og vegger. Glassprismene reflekterer lys og skygge, dagslys og programmerte LED-lys, og verket skifter karakter gjennom døgnet og årstidene.

Detaljer

Fylke

Viken

Kunstner

Camille Norment

Ferdigstilt dato

27.06.2011

Prosjektansvarlig

Elisabeth Tetens Jahn

Byggherre

Statsbygg

Arkitektkontor

Griff Arkitektur

Kunstutvalgets øvrige medlemmer

Anders Wibstad Smebye
Harald Fenn
Elisabeth Byre

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk