Gran og Lunner lensmannskontor

Eva Kun (NO/UNG) har installert tre fargesterke skulpturgrupper i uteområdet ved Gran og Lunner lensmannskontor på Hadeland. Lensmannskontoret flyttet i 2013 inn i et nytt bygg med grønne omgivelser i utkanten av Gran sentrum. Her deler de lokaler med nødetatene brannvesen, legevakt og ambulansetjeneste.

 

Om prosjektet

Eva Kun sitt kunstprosjekt Stand By 2 (muterte rekkverk) bygger på et midlertidig verk som hun laget i 2007. Kunstneren ble invitert inn til å gjenskape verket på permanent basis spesielt for området utenfor lensmannskontoret. De tre skulpturgruppene fremstår som linjer i rom og er plassert på ulike steder på tomten til lensmannskontoret, men innen synsfeltet til hverandre. De peker mot og spiller opp til hverandre, og trekker inn og aktiverer rommene imellom.

Skulpturgruppene fungerer som et visuelt blikkfang og inviterer til berøring og lek. Formelementene og den oransje signalfargen minner om barrikader eller rekkverk, ofte brukt av Veivesenet for å beskytte og avgrense områder i trafikken. Her befinner Kuns «muterte rekkverk» seg i et landskap fjernt fra disse funksjonene. De «vrir» seg på en uventet måte, krysser grenser, for eksempel mellom asfalt og plen, eller stiger opp som et periskop. Noen vil kanskje oppleve dem som antropomorfe figurer, overraskende og litt underlige for denne sammenhengen ved et politihus. Kunstnerens intensjon har vært at de nettopp ikke skal sperre av, men heller invitere til at man får lyst til å oppholde seg der. De tre grupper er plassert på en trafikkøy ved innkjøringen, på gressplenen og ved hovedinngangen, hvor de strekker seg fra et hellelagt område ut i et beplantet felt med busker og trær. Her kan publikum møtes, sette seg og la barn utforske kunstverk og omgivelser.

Eva Kun bor og arbeider i Bergen. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Warszawa og Kunsthåndverkskolen i Wroclaw, og underviser ved Bergen Arkitekthøgskole. Hun arbeider innenfor en skulpturell tradisjon, oftest situasjonsrelatert. Hun jobber ofte med lys – i møte med form og rom – i installasjoner både inne og ute. Kun har hatt flere offentlige oppdrag.

Kunstverket er ett av ti kunstprosjekt under kunstordningen for statlige etater i private leiebygg og eldre statsbygg (LES), tildelingsrunde 8.

Detaljer

Adresse

Morstadvegen 37
2750 Gran

Kunstner

Eva Kun

Ferdigstilt dato

01.09.2015

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Jan Christensen
Yngvild Færøy
Gerd Elise Mørland , (fra 15. mai 2014)
Kari J. Brandtzæg , (til 15. mai 2014)

Arkitektkontor

Planforum

Byggherre

Trondrud Bygg AS

Mottakerinstans

Vestoppland politidistrikt

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk