Fredrikstad tingrett

På venterommet i Fredrikstad tingrett møter man en serie grafiske verk av Elisabeth Mathisen. De lavmælte arbeidene fabulerer mellom det gjenkjennelige og det abstrakte og inviterer tankene til å fly.

 

Om prosjektet

Elisabeth Mathisen har satt sammen en serie arbeider til Fredrikstad tingrett, hvorav en del er laget spesielt til tingretten. Motivene varierer mellom figurasjon og abstraksjon i et formspråk som er enkelt og poetisk, og åpner for tolkninger i ulike retninger. Samlet fremstår de 13 verkene, med fellestittelen Minner, med et balansert og samlet uttrykk.

Verkene er fordelt på fire vegger i et av venterommene. I dette rommet kan de ventende bli sittende i mange timer, gjerne flere dager på rad. Sakene som behandles i tingretten varierer i karakter og innhold, og ofte oppholder begge parter i saken seg her samtidig. Det har vært viktig å finne frem til kunst som ikke oppleves som påtrengende, men som kan bidra til at tankene vandrer ut av venterommet og den kanskje ubehagelige situasjonen man befinner seg i. Mathisens lette og vare strek vil kunne møte betrakteren på en åpen og menneskelig måte.

– Jeg har jobbet med poetiske motiver, med elementer av natur, hender, hus og planter. I motivene møtes et figurativt og abstrakt billedspråk, hvor mennesket, naturen og poesien er i sentrum. Motivene har et lavmælt utrykk, som skal utstråle ro og harmoni til brukerne av venterommet, forteller Elisabeth Mathisen.

Arbeidene er utført i den grafiske teknikken koldnål. De grafiske trykkene er i svart-hvitt, med et tegnerisk utrykk med tykke, lodne og tynne streker og linjer, punkter og svarte flater. Koldnål er en grafisk teknikk der kunstneren bruker en spiss nål til å tegne på en trykkplate. Nålen holdes som en penn eller blyant.

Elisabeth Mathisen (f. 1961) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og bor og arbeider i Fredrikstad. Mathisen arbeider innenfor uttrykkene tegning, grafikk, fotografi, video og performance. Arbeidene hennes er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Kulturrådet, Preus Museum, Sogn og Fjordane Kunstmuseum, samt Oslo kommunes kunstsamling. Hun har i en årrekke gjennomført prosjekter og stilt ut ved en rekke institusjoner nasjonalt som internasjonalt.

Detaljer

Adresse

Gunnar Nilsens gate 23, 1607 Fredrikstad

Kunstner

Elisabeth Mathisen

Ferdigstilt dato

04.09.2020

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Anne Marthe Dyvi
Eirin Støen
Hedevig Anker

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk