Embetsboligen i Wien

Tanja Sæters (NO) tynne glasstråder strekker seg luftig utover de lyse finérveggene i spisesalen ved den norske ambassaderesidensen i Wien.

Saeter_1, Tanja Sæter. Fotograf: Gerald Zugmann

Om prosjektet

Den norske ambassaderesidensen i Wien holder til i en villa i avdempet jugendstil, og da residensen skulle få et nytt møte- og spiserom i 2008, ble det reist et moderne, transparent tilbygg formet som et hakket, langstrakt blad, med store glassflater vendt ut mot hagen. På de lyse finérveggene i dette rommet finner vi Tanja Sæters glasskunstverk Magnetic Fields, som er spesialbestilt til det nye tilbygget.

Tanja Sæter er en av Norges yngre glasskunstnere som allerede har markert seg sterkt med utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Hun arbeider i et abstrakt uttrykk, og til embetsboligen i Wien har hun latt seg inspirere av magnetiske strømninger i verdensrommet. Særlig har hun latt seg fascinere av hvordan jorda beskyttes mot solstormer ved hjelp av et magnetskjold, og at de få partiklene som trenger gjennom dette er tilgjengelige for det menneskelige øyet, gjennom nordlyset. Alt og alle på jorden inneholder spor av magnetisme, og Sæters verk Magnetic Fields leker med nettopp dette: det tiltrekkende og det frastøtende i møte mellom mennesker, folkegrupper, land og planeter. De mange glasstrådene strekker seg utover veggene i luftige bevegelser, som om de er på vei til og fra hverandre, i full fart gjennom verdensrommet.

Glassobjektene er utført i en blandingsteknikk kunstneren selv har utviklet. Først har hun blåst lange, massive glasstråder i sin egen glasshytte, som siden er blitt slipt, kuttet opp og sammensmeltet i ulike former og størrelser på et annet verksted.

Detaljer

Adresse

Peter Jordan Strasse 43, 1190 Wien

Fylke

Utlandet

Kunstner

Tanja Sæter

Ferdigstilt dato

12.10.2010

Prosjektansvarlig

Mari Aarre

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Christel Sverre

Arkitektkontor

Berger + Parkkinen Architekten

Mottakerinstans

Utenriksdepartementet

Byggherre

Statsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Kunstverk