Embetsboligen i Abu Dhabi

Eva Grøttums kunst til embetsboligen i Abu Dhabi tar utgangspunkt i tradisjonelle blomstermønster som har blitt til i møtet mellom øst og vest.


Vis på kart
Lukk kartet
Finn veien

Finn veien til Em­bets­bo­li­gen i Abu Dha­bi

eller
Finn stedet der du er nå
Velg transporttype:
Avbryt
  • Strøblomster fra Kvam i Gudbrandsdalen, 1700-tallet, Eva Grøttum. Fotograf: Eva Grøttum
  • Strøblomster fra Kvam i Gudbrandsdalen, 1700-tallet, Eva Grøttum. Fotograf: Eva Grøttum
  • Strøblomster fra Kvam i Gudbrandsdalen, 1700-tallet (1), Eva Grøttum. Fotograf: Eva Grøttum
  • Strøblomster fra Kvam i Gudbrandsdalen, 1700-tallet, Eva Grøttum. Fotograf: Eva Grøttum
  • Embetsboligen i Abu Dhabi, De forente arabiske emirater. Fotograf: Eva Grøttum
  • Strøblomster fra Kvam i Gudbrandsdalen, 1700-tallet, Eva Grøttum. Fotograf: Eva Grøttum
Klikk for å zoome

Om prosjektet

Om prosjektet

Abu Dhabi er det største av de sju emiratene som til sammen utgjør De forente arabiske emirater og en av verdens største oljeprodusenter. Den norske ambassaden har en aktiv rolle som bindeledd mellom lokale myndigheter og norske næringsinteresser.

Embetsboligen har blitt nyrenovert med interiør i lys, nordisk stil og bildekunstner Eva Grøttum ble bedt om å gjennomføre et kunstprosjekt i forbindelse med renoveringen. Hun er kjent for bruk av orientalske former og repeterende mønsterornament i bildeflaten, med en tilnærming som utforsker flaten og egenverdien den har utover det dekorative.

Bildeinstallasjonen Strøblomster fra Kvam i Gudbrandsdalen, 1700-tallet består et større relieff i hvit aluminium som henger i trappeveggen og fem mindre bilder i salongområdet. Motivene er hentet fra gamle norske mønstre fra folkekunsten, men er på de mindre bildene framstilt som forstørret datagrafikk slik at man ser hvordan de opprinnelig runde formene er dannet av firkantede piksler.

Den norske folkekunsten er som den orientalske kunsttradisjonen rik på dekor og ornamentikk. Grøttums verk er inspirert av barokke blomstermønster skapt i vevstuene i Sør-Gudbrandsdalen rundt 1700-tallet. Disse var kopiert fra tyske og flamske tapisserier (vevd tapet), med orientalsk, især persisk opphav. Slik sett representerer Grøttums kunstneriske bidrag til ambassaden historiske så vel som kunstneriske møter mellom øst og vest, og får i så måte relevans for ambassadeboligens daglige funksjon som møteplass for vestlig og østlig kultur. I tillegg kan prosjektet ses som en kommenterer til møtet mellom århundrets kunsthåndverkstradisjon og vår tids elektronisk informasjonsteknologi.

Eva Grøttum (f. 1950) er utdannet ved Hochschule der Künste, Berlin, og Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er tidligere innkjøpt av blant andre Norsk Kulturråd, Rikshospitalet og OL-samlingen. Hun bor og arbeider i Berlin.

Fakta

Fakta

Besøksadresse

Marina Village no.83, Abu Dhabi,
De forente arabiske emirater

Kunstner
Ferdigstilt dato

09.11.2009

Prosjektansvarlig
Kunstutvalgets øvrige medlemmer

Katrine Giæver
Annette Kierulf
Anders Tomren

Mottakerinstans

Utenriksdepartementet

Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statlige institusjoner i private leiebygg eller eldre statsbygg (LES)

Kunstverk

Kunstverk

Del dette prosjektet