Minnesmerket Sted for erindring er utført av den britiske kunstneren Antony Gormley. Det er plassert utenfor muren til Akershus festning og er vendt mot stedet der 529 jøder ble deportert med skipet «DS Donau» i 1942. I 1943 ble ytterligere 158 jøder sendt fra Filipstadkaia med «Gotenland». Begge skipene seilte mot konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau, og av de deporterte overlevde kun 35. Monumentet ble laget på oppdrag fra den norske regjering og sto ferdig i 2000.
Det var ved dette monumentet, på den Internasjonale Holocaustdagen 27. januar i 2012, at statsminister Jens Stoltenberg bad om unnskyldning for overgrep som ble begått på norsk jord mot jøder bosatt i Norge under okkupasjonen.
Sted for erindring består av åtte ordinære spisestuestoler i stål. De er plassert både samlet og hver for seg, og representerer slik både familier, par og de som var alene. Stolene ligner alminnelige pinnestoler som var vanlige i norske hjem på 1940- tallet, men de mangler seter. Tomheten kan tolkes som tapt liv eller være et bilde på de etterlatte som har slitt ut setene av å vente. Gormleys monument inviterer til stillhet og ettertanke og plasseringen nedenfor Akershus festing er ikke tilfeldig. Stolene står med ryggen mot samfunnet som sviktet dem, som et vitne om hvordan jødene – også i Norge – ble behandlet under krigen.
Gormley kommenterer sitt eget verk slik: «Holocaust kan ikke skildres. Jeg ønsker at dette skal være et sted som huskes – å bygge en bro mellom de levende og de døde slik at de grusomme hendelsene og deres konsekvenser aldri skal glemmes. Stedet er i seg selv stemningsfullt og behøver bare minimalt med intervensjon. Tilstedeværelsen av den store, ekskluderende festningsmuren og fjorden er mektige katalysatorer for fantasien. Og trærne står der som vitner til tiden og tidens gang».
Antony Gormley (f. 1950) er en britisk skulptør som er kjent for sine stiliserte menneskefigurer i jern eller stål. Et sentralt element i hans kunst er utforsking av romlige aspekter, der skulpturene blir plassert i små byrom, landskap, interiører eller som en del av større installasjoner. Han har gjennomført en rekke prosjekter ute i det offentlige rom. I Norge har han hatt flere oppdrag. Vi finner blant annet Havmannen (1995) i Mo i Rana, som er en del av det offentlige prosjektet Skulpturlandskap Nordland, Edge ll (2000) i skulpturparken på Tjuvholmen i Oslo og det store, omfattende skulpturprosjektet Broken Column (2003) i Stavanger.
Initiativet til minnesmerket kom fra den norske regjering. Kulturdepartementet utlyste en konkurranse i 1998 og verket sto klart i 2002. KORO overtok forvaltningsansvaret for monumentet i 2020.
Les mer om monumentet på Holocaustsenterets hjemmeside.