Den norske ambassaden i New Delhi

I forbindelse med en større modernisering og utvidelse av den norske ambassaden i New Dehli, er det gjennomført kunstprosjekt som går i dialog med vertslandets egne tradisjoner. Det første som møter besøkende i vestibylen, er Gerd Tinglums fargesterke vegginstallasjon.

Vanntegn II, Kari Dyrdal. Fotograf: Umang Bhattacharyya

Om prosjektet

Den opprinnelige ambassadebygningen fra 1960, som er inspirert av europeisk etterkrigsmodernisme, er utvidet med et større tilbygg tegnet av Terje Grønmo. Utvidelsen rommer blant annet et nytt representasjonsområde med ventehall og forhage, visumavdeling og auditorium. I den nye ventehallen strekker et åpent atrium seg gjennom tre etasjer og slipper inn lys gjennom store glassflater. Naturen er gitt innpass i bygget ved bruk av naturstein i vegger og gulv, et vannspeil langs gulvet og integrert vegetasjon.

Det første man møter ved ankomst i vestibylen, er verket 20 fylker av Gerd Tinglum (f. 1951). Det består av 20 kvadratiske, monokrome fargeflater, montert i et rektangulært mønster på to tilstøtende vegger. Tinglum er kjent for sine fargesterke vegginstallasjoner der hun setter sammen fargeflater til visuelle dialoger. Platene malt i lag på lag med transparente fargesjikt som kunstneren har hentet frem fra hver fylkesblomst. Resultatet er 20 unike og intense fargemarkører som til sammen representerer Norges tilstedeværelse i India.

Til konferanserommet ved vestibylen er gobelinen Vanntegn I av Kari Dyrdal kjøpt inn.  Tekstilen er vevd i ulike materialer som lin, ull, silke og nylon i en digital vevteknikk som Dyrdal selv har vært med på å utvikle. Mens det hos Tinglum er fargene som skaper dialog med en indisk kultur, er det hos Dyrdal teknikken og materialbruken som går i dialog med indisk tekstiltradisjon, samtidig som resultatet representerer nyskapende norsk tekstilkunst. Vannmotivet i tekstilen knytter seg til byggets naturbaserte uttrykk og har referanser både til norsk natur og energiutvikling, og til indisk kultur som symbol på renhet og skaperkraft.

I tillegg er det kjøpt verk av den anerkjente indiske kunstneren Ambadas (1922-2012): Maleriet Aural World I og seks tegninger fra serien Exploration. Ambadas var en sentral aktør i utviklingen av indisk modernisme og den abstrakte kunstens gjennombrudd. Han flyttet til Norge i 1972, men fortsatte sin karriere som kunstner i India livet ut, og er representert i hjemlandets viktigste kunstsamlinger.

Detaljer

Adresse

50-C Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi 110021, India

Fylke

Utlandet

Kunstnere

Gerd Tinglum
Ambadas Khobragade
Kari Dyrdal
Gerd M. Tinglum

Ferdigstilt dato

24.01.2017

Prosjektansvarlig

Elisabeth Tetens Jahn , KORO

Kunstkonsulent(er) i kunstutvalget

Hedevig Anker
Are Hauffen

Arkitektkontor

Terje Grønmo Arkitekter AS

Mottakerinstans

Utenriksdepartementet

Byggherre

Statsbygg

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for besøkende

Program

Kunst til statens nybygg

Ekstern lenke

Kunstverk

Milepæler

08.09.2011


Oppdragsbrev

26.10.2011


Konsulenter valgt

10.04.2012


Oppstartsmøte i kunstutvalg

11.03.2014


Kunstplan godkjent

16.06.2014


Kontrakt med kunstner

Høst 2015


Ferdigstillings dato