I kunstprosjektet i forbindelse med renovering av ambassaden, har kurator Thora Dolven Balke valgt å kjøpe inn kunst fra fire kunstnere: Marina Weffort (BR, 1978), Britta Marakatt-Labba (SE, 1951), Milton Machado (BR, 1947) og Vanessa Baird (NO, 1963).
– I stedet for å bygge på den eksisterende samlingen, ble det nye kunstprosjektet et selvstendig kuratorisk prosjekt med norske og brasilianske kunstnere på tvers av generasjoner og bakgrunner, med utgangspunkt i ambassadens geografiske plassering, byen Brasilias historie og Norges diplomatiske fokus på blant annet skogforvaltning, forteller kurator Thora Dolven Balke.
Milton Machado er utdannet arkitekt, og bakgrunnen hans tilfører både teknikker og stilistisk uttrykk til de komplekse tegningene hans av landskap, byer og surrealistiske konstruksjoner. Tegningene har sterke bånd til Brasils historie med oppbygging av landets byer, og de arkitektoniske visjonene som formet Brasil.
Britta Marakatt-Labbas verk bygger historier med broderi og tekstilteknikker, og tar for seg samenes historie gjennom skildringer av mennesker og landskap; de viser sporene av mennesker som lever i pakt med naturen og både uberørte og bebygde landskap.
Der hvor Marakatt-Labba legger tråder har Marina Weffort motsatt prosess; hun fjerner tråder fra stoffer for å skape nye former. Wefforts arbeider refererer til brasiliansk modernistisk kunsthistorie gjennom sine geometriske mønstre, men de får i tillegg bevegelse og liv ved at materialet reagerer på omgivelsene. De blir levende når de vibrerer, når det kommer luft og bevegelser i rommet.
I likhet med Machado og Marakatt-Labba er Vanessa Baird en historieforteller. Hun skildrer også rommene og landskapene menneskene blir født, lever og dør i. Tegningene hennes minner om eventyr og illustrasjoner, og er allment eksistensielle og gjenkjennelige.
– Visjonen for den nye kunsten ved ambassaden er at den skal kunne trigge til samtaler i ambassadens sosiale kjerne, i representasjonsloungen, med flere mulige referansepunkter til den diplomatiske dialogen i som finner sted i ambassadens hverdag, sier Dolven Balke.