Vågestykke #4 Drit i det (dassen)

Jon Hoem, Jostein Stalheim

 

Om

Drit i det er eit interaktivt verk av komponist Jostein Stalheim og biletkunstnar Jon Hoem. På nyåret 2017 blei studentar og tilsette inviterte til anonymt å dele hjartesukk om samanslåinga av tre høgskular til den nye Høgskulen på Vestlandet. Staden der dei skulle dele frustrasjonane sine, var ein kopi av ein gamal utedo. Hjartesukka blei samla i eit korverk framført på campus i mars 2017.

Ytringer mottas på egen nettside. Alle kan ytre seg anonymt via en nettside (www.dritprat.no). Disse ytringene vil vi redigere og spille inn, og de blir dermed del av lydinstallasjonen og et eget korverk, forteller Stalheim. Han er ansvarlig for korverket, med utgangspunkt i de innsendte bidragene. – Vi tror dette kan bli en veldig spennende måte å formidle folks meninger på, samtidig som det i seg selv blir en særegen opplevelse, sier Hoem.

Nynorskordboka definerer skitprat i betydningen «(vondtenkt) tullprat». Vi ønsker imidlertid å tilby en alternativ forståelse av ordet, som jeg tror kan ligge nær opprinnelsen til ordet og holder oss dermed til «dritprat». Prosjektets arbeidstittel gir seg dermed: «Drit i det

Utedoen var gjerne plassert i tilknytning til låven og møkkjelleren. Dassen var sånn sett en beskyttet sfære, vekk fra «offentligheten» på jordet, men samtidig ikke så privat som dobesøk gjerne er i dag. Den felles dassen, midt imellom det offentlige og det private, var derfor stedet der nettopp skitpraten kunne komme til uttrykk. Det som ble sagt på dass ble på dass, og frustrasjoner kunne lettere luftes ut. Vi vil gjenskape noen av egenskapene, den arenaen, som den felles utedassen i sin tid representerte. Stedet der man kunne si hva man egentlig mente, uten at det fikk konsekvenser i hverdagslivet. Til dette trenger vi en fysisk utedass, som riktignok ikke skal fungere som toalett, men være et sted der ytringer kan komme til uttrykk.

Vi ville bruke tradisjonell gårdsmaling, akkurat slik vi tidligere kunne se utedassene rundt omkring på gårder og sætre. Høsten 2016 tok vi studenter i Aesthetic Outdoor Education med på et opplegg der vi eksperimenterte med å lage ulike malingstyper fra grunnen av. I forhold til komposisjonsmaling lærte vi at denne er ganske fleksibel i forhold til blandingsforhold, i alle fall i forhold til påføring av malingen. Vi fikk også sjekket ut noen ulike kombinasjoner av rødt og oker, som kan utnyttes for å skape litt mer liv i den endelige fasaden. Det gjenstår å se hvordan malingen håndterer et møte med vestlandsværet, men så langt sverter fargene relativt lite.

På utdedoen i prosjektet har man benyttet følgende oppskrift på komposisjonsmaling:

  • 4 liter vann
  • ca. 200 gr. salt
  • ca. 500 gr. hvetemel
  • ca. 500 gr. jernoksid
  • en desi grønnsåpe

Se andre tradisjonelle oppskrifter her.

Jon Hoem står for de fysiske omgivelsene, Jostein Stalheim har jobbet med lyden og Johannes Ringheim har fått sensorer og programvare på plass. Tekstredigering, lydmateriale, visuelle effektar og musikk av Jon Hoem og Jostein Stalheim

Detaljer

Datering

2017

Kunstnere

Jon Hoem
Jostein Stalheim

Kategori

Lydinstallasjon, Trearbeid, Temporært, Mediekunst

Teknikk og materiale

Lydinstallasjon

Mål


Varighet: Januar - mars 2017

Nettside

Jon Hoem