Mute or unmute top video
Pause or play video

Kunsten å holde oversikt

Ingrid og Ellen har lett etter kunst i departementskontorene. Vi ble med dem til Kunnskapsdepartementet. Se filmen over!

Ellen og Ingrid har besøkt 16 departementer. Vi ble med dem til Kunnskapsdepartmentet midt i Oslo. Foto: Thomas Nikolai Olsen.

Tekniske problemer? Se filmen på Vimeo.

KORO har fått i oppdrag å finne ut hvor mye kunst som finnes i de ulike departementene. De to konservatorene Ellen Sagen og Ingrid Grytdal Matheson, som er henholdsvis gjenstands- og malerikonservatorer, tok oppgaven på strak arm.

I løpet av 2020 har de to vært rundt i ulike 16 departementer og sett hva de har av kunst på vegger og på kunstlagre. Alt er registrert med registreringsnummer, fotografert og tatt mål av. I tillegg har konservatorene notert ned alt de har funnet av informasjon. Hvem er kunstneren, tittelen, i hvilken teknikk er verket laget, og er det i god stand?

Alle kunstverkene er registrert med registreringsnummer, målt og tatt bilde av. Foto: Thomas Nikolai Olsen

Kunst på papir peker seg ut blant de over tre tusen verkene departementene eier. Det vil si at det er mye grafikk og fotografi. Det er mange av de mest kjente norske kunstnerne som er representert, spesielt menn som arbeidet i ulike grafiske teknikker på 1950- og 60-tallet. Det var før Utsmykningsfondet, som senere er blitt til KORO, ble opprettet i 1976.

Vi ble med da kunsten i Kunnskapsdepartementet skulle registreres. Her er det helt tydelig at de har hatt en plan med kunsten. Alt er gjennomtenkt og velplassert, og fungerer fint i det gamle bankbygget som departementet holder til i.

Kunsten i departementene består av en bred vifte av ulike materialer, teknikker, trender og størrelser. Vidar Koksviks lysekrone troner over kantinen i Kunnskapsdepartementet. Foto: Thomas Nikolai Olsen.

Både Kunnskapsdepartementet og kunsten skal snart på flyttefot. KORO vil være ansvarlig for kunstprosjektet til det nye regjeringskvartalet, og registreringen skal brukes i dette arbeidet.

Filmen er produsert for KORO av Thomas Nikolai Olsen, Ubestemt Form Entall © 2020