Skisseforslag til nytt minnested etter 22. Juli, Marianne Heier: Forslaget Jord er utformet som en eggformet kuppel i murstein og leire, med en urtehage rundt. Innvendig er strukturen et arbeidssted for jordmødre, utvendig er den et minnested for offentligheten. Prosjektet løfter frem jordmoren som symbolsk figur ved terskelen til livet, og representere en konkret motsats til tankegodset bak terrorangrepet 22. juli. © Marianne Heier / KORO

Marianne Heier

Jord

Jord er et skulpturelt, organisk utformet bygg i murstein og leire med en urtehage rundt. Bygget skal huse og fremme fagpolitisk og offentlig arbeid for jordmødre, representert gjennom et råd med representanter for Jordmorforeningen, Jordmorforbundet, Jordmorutdanningen og klinisk praktiserende jordmødre ved fødestuer i Norge. Jordmødrenes virksomhet aktiverer skulpturen/ bygget fra innsiden og er et premiss for prosjektet. Jord peker mot inngangen til livet som felles, grunnleggende menneskelig erfaring, en forutsetning for hvert unike menneskes særegenhet, handlinger, og deltakelse i fellesskapet uavhengig av- og forut for alle identitetsmarkører. Livet selv settes i sentrum som konkret alternativ til vold.

– Marianne Heier

Skisseforslag til nytt minnested etter 22. Juli, Marianne Heier. © Marianne Heier / KORO

Marianne Heier

Marianne Heier (Oslo, 1969) er billedkunstner utdannet ved kunstakademiet i Milano og Oslo. Kunstnerskapet hennes omtales gjerne som institusjonskritisk; selv kaller hun arbeidene sine aktiveringer. Hun tar ofte utgangspunkt i spørsmål tilknyttet ressursfordeling, maktdistribusjon og demokrati. Gaven og dens iboende makt er tilbakevendende i Heiers kunstnerskap, både som tema og strategi. Gjennom metoder lånt fra bl.a. aktivisme, teater og antropologi forskyver hun innarbeidede hierarkier og lar undertrykte perspektiver og uutforskede muligheter komme til syne. Resultatet presenteres som performance, tekst, installasjon, objekter, foto, video eller forskjellige former for arkitektoniske intervensjoner.
Heier bor og arbeider i Oslo.

Marianne Heiers arbeid har vært vist blant annet ved Kunstnernes Hus, Bergen Kunsthall, UKS, Nasjonalmuseet, Henie Onstad Kunstsenter, Stavanger Kunstmuseum, Munch-museet, Trondheim kunstmuseum, Kunsthall Trondheim, Stenersenmuseet, Malmö konstmuseum, Heirloom CAA, CAPC Bourdeux, Bomuldsfabriken, Sandefjord Kunstforening, SKMU, Kunsthall Oslo og Overgaden. Hun har produsert offentlige kunstverk for KORO, Nasjonale Turistveger og Radar. I 2012 var hun festspillutstiller i Bergen, og i 2013 mottok hun Lorck Schive kunstpris.