Skisseforslag til nytt minnested etter 22. juli, Anna Daniell: Med forslaget EN VARDE FOR VÅRE BARN tar Daniell utgangspunkt i varden, som et symbol på minner i landskapet. Kunstverket vil bestå av 77 sammensatte deler, en del for hvert av ofrene i terrorangrepet. Ved å invitere 77 ulike kunstnere til å gi hvert sitt symbolske bidrag til verket, ønsker Daniell å inkludere en demokratisk og kollektiv stemme i minnestedet. © Anna Daniell / KORO

Anna Daniell

EN VARDE FOR VÅRE BARN

Anna Daniell foreslår et minnested, et kunstverk med et metaforisk utgangspunkt i varden som vil fremstå som et helhetlig og mangfoldig kunstnerisk landskap.

Ordet varde er beslektet med: å være var, å være oppmerksom, å være på vakt, hindre, og: å stå til ansvar. Fysisk er en varde en formasjon sammenstilt av ulike individuelle biter der hver bit fungerer som et støttesystem for alle de andre. Hun vil lage et kunstverk sammensatt av 77 deler, en enkeltdel for hvert av ofrene i terrorangrepet. Daniell vil inkludere en demokratisk og kollektiv stemme ved å invitere 77 andre kunstnere til å gi hvert sitt symbolske bidrag til kunstverket.

– Anna Daniell

Skisseforslag til nytt minnested etter 22. juli, Anna Daniell. © Anna Daniell / KORO

Anna Daniell

Anna Daniell (født 1978) bor og arbeider på Nesodden og har sin utdannelse fra Kunsthøyskolen i Oslo, Fontys Akademi for kunst og pedagogikk i Tilburg, Nederland og den Europeiske filmhøyskolen i Ebeltoft, Danmark. Hun er født i Fredrikstad og oppvokst på Nesodden, hennes foreldre flyttet til Norge fra Polen i 1974. Daniell har tidligere vært bosatt og arbeidet i Nederland, England, Tyskland, Sør-Korea, Ecuador og bor og arbeider nå på Nesodden.

Skulpturens potensiale i samtiden, deres funksjon og mulighetene ved å utforske nye produksjons og visningskontekster har vært en rød tråd i hennes kunstpraksis de siste 20 årene, både innenfor og utenfor etablerte visningssteder. Daniell har utført en rekke permanente utsmykninger som eksempelvis i Oslo Rådhus (2021) hvor hun inviterte en person fra hver bydel til å hviske en hemmelighet til hver sin bydelsskulptur før montering.

Separat og gruppeutstillinger inkluderer blant annet: Lorch Schive Kunstpris, Trondheim Kunstmuseum, Hennie Onstad Kunstsenter, Kunsthall Trondheim, Podium, Cabaret der Kunstler – Zunfthaus Voltaire, Manifesta 11, Sveits, Open Source Gallery, New York, USA, Stavanger Kunstmuseum, Total Museum Contemporary art Sør-Korea, Kunsthall Oslo, Høstutstillingen, Galleri She Will, Plum Trim, Norsk Skulpturbiennale, Galleri Brandstrup og Kunstnernes Hus og forskningsprosjektet 10 år på Heidal skole. Daniell sin kunst er de seneste årene inkludert i Henie Onstad Kunstsenter sin permanente kunstsamling, Griegsamlingen og Oslo Kommunes kunstsamling blant andre.

Daniell jobber for tiden med et nytt kunstprosjekt til det nye klinikkbygget ved Radiumhospitalet i Oslo og en separatutstilling ved Oslo Kunstforening. Daniell er representert ved Galleri Brandstrup i Oslo.