Møt Lotte Konow Lund


Kunstverket males direkte på betongveggen. Foto: Lotte Konow Lund

Tett på: Campus Ås

Hele 21 kunstnere har skapt kunst spesielt til nye Veterinærhøgskolen (NMBU) og Veterinærinstituttet.

Da Lotte Konow Lund skulle kle en monumental vegg i morfologiavdelingen, leste hun om celler, skjelett og innvoller.

Silikatmaling på betongvegg

Fôr, 2020

HvorVeterinærhøgskolen NMBU
KunstnerLotte Konow Lund

Det monumentale veggmaleriet er utført direkte på betongen for å fremheve betongens kvalitet og innlemme verket i arkitekturen. Penselstrøk og overflatens vibrerende fargespill kommer først til syne når vi nærmer oss kunstverket i enden av den 60 meter lange korridoren som leder til morfologisk avdeling. Mønsteret av kvadrater og rektangler utgjør til sammen et abstrakt bilde som kan fremstå både som gress og åkerlapper.

Tittelen Fôr kan forstås konkret som dyrenes mat og i overført betydning som nødvendig mental føde for oss mennesker. Fargene er en referanse til landskapet rundt Ås, men viser også til maten veterinærstudentene vil finne igjen i dyrenes magesekk ved dissekering i anatomisalen. Verket er en påminnelse om kretsløpet, der innholdet i magesekken blir til gjødsel på jordene, deretter til grønne spirer og gule åkrer før det igjen blir til dyrefôr.

Kunstverket er utført med bistand fra kunstner Ane Landfald.


Foto: Øystein Thorvaldsen

– Da jeg fikk dette oppdraget, hadde jeg akkurat gjennomført et stort verk i atelieret jeg disponerte i Oslo Rådhus, med 150 store malte plansjer på papir. Verket fylte hele rommet på 180 m2, og har påvirket Fôr.

Lotte Konow Lund

-Jeg ser at jeg trekker noe med meg fra et verk videre til det neste, et kunstnerskap er en dominorekke.


Underveis. Fra tiden i Rådhusatelieret. Foto: Lotte Konow Lund

-Verket mitt er plassert i enden av en lang korridor i morfologiavdelingen.

– Jeg tilbragte først mye tid på biblioteket i det fraflyttede instituttet på Adamstuen for å forstå hva morfologi er.

– I bøkene går billedmaterialet helt inn i celler, skjelett og innvoller for å vise hvordan vi er satt sammen. Jeg trakk konklusjonen at bindeleddet mellom det indre og det ytre var energien – altså maten.

Foto: Lotte Konow Lund

– Keim-malingen jeg har brukt, smelter inn i betongveggen og blir en del av den. Først etter et år er det herdet, og da blir den nærmest som et lag på betongen, omtrent som i gamle freskomalerier.


Foto: Øystein Thorvaldsen.

– Det oppstår magi når lyset fra vinduet beveger seg over pigmentene, det er nesten som om formene lyser innenfra.

– Det er mange hensyn som må tas når man skal lage verk i offentlig rom, i motsetning til når man lager verk til en utstilling i en hvit kube, hvor det er mulig å være fri og hensynsløs.

– For meg er det viktig å gjøre begge deler.

Foto: Lotte Konow Lund

Lotte Konow Lund (f. 1967) er billedkunstner og bosatt i Oslo. Hun har hatt soloutstillinger ved blant annet Henie Onstad Kunstsenter, Stenersenmuseet, Lillehammer Kunstmuseum og Kunsthall Trondheim. Hun er innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet, KODE i Bergen, Trondheim Kunstmuseum og Oslo Kommunes kunstsamling. Konow Lund har gjennomført offentlige verk som «Lysning», en paviljong ved Karljohansvern festning i Horten; «Landing», en 1000 m2 veiskjæring ved Råde, (i samarbeid med arkitekt Hedda Leivestad) og «OPP/INN», et verk bestående av 80 000 glassperler, på Ullern videregående skole i Oslo. Konow Lund er forfatter av «Dagbøkene januar 2014 – februar 2016» (Teknisk Industri 2016) og «Om kunst – 25 kunstnersamtaler» (Oktober 2020).

Foto: Tove Sivertsen

Totalt har 21 kunstnere bidratt med ny kunst laget spesielt til Campus Ås – inne og ute. Vil du lese om flere av kunstprosjektene? Klikk deg inn på
prosjektsiden vår.

Fakta om Campus Ås

  • Flyttingen av Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen fra Adamstuen i Oslo, er så langt en av de største i forsknings -og universitetssektoren i Norge.
  • Det nye veterinærbygget er en samlokalisering av Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Campus Ås.
  • Bygget består av åtte sammenknyttede bygninger med til sammen 2400 rom. Brutto bygningsareal er 63000 kvm.
  • Byggherre: Statsbygg
  • Offisiell åpning: 1. september 2021